Airfryer of een frituurpan kopen
Een eigen gemaakte snack blijft gewoon lekker. Maar, bereid je die in een friteuse met vet? Of kies je voor de nieuwste generatie airfryers en bak je jouw snacks in hete lucht? Waar moet je eigenlijk op letten als je de afweging maakt tussen een friteuse of airfryer?
We zochten het voor je uit.
Airfryer - Voordelen en nadelen
Laten we beginnen met de airfryer. Hierbij frituur je niet in olie, maar bak je in hetelucht. Je hoeft hierdoor dus geen vet of olie toe te voegen. Het daarom al met al een hele magere bereidingsmethode. Beter voor je gezondheid en beter voor de lijn!
Behalve patat en snacks, kun je er nog veel meer mee bereiden. Een ander voordeel is dat het bereiden van patat of snacks vrijwel reukloos plaatsvindt. En, zeker niet onbelangrijk, het apparaat is door het ontbreken van vet veel makkelijker schoon te houden. Geen gedoe met het vervangen van frituurvet.
De meeste airfryers zijn wel duurder dan een “normale” frituurpan. De bereidingstijd is langer en de patat wordt niet zo knapperig en gelijkmatig gebakken als in een friteuse.
Frituurpan - Voordelen en nadelen
Yep, alom bekend toch. De “ouderwetse” frituurpan gaat al decennia mee. Een verwarmingelement verhit in een elektrische friteuse vloeibaar vet tot de ingestelde temperatuur. Patat en snacks bak je door ze onder te dompelen in deze hete olie. Daar is niet zoveel meer aan toe te voegen. Snacks uit een frituurpan komen qua smaak het meest in de buurt van een “echte” vette snack.
Met een friteuse heb je wel meer last van stank. Veel mensen frituren dan ook het liefst buien in de schuur. Ook is een frituurpan is moeilijker schoon te maken. Maar friteuses op vet zijn wel een stuk goedkoper dan een gemiddelde airfryer.
Friteuses hebben een kunststof of metalen behuizing. Een metalen behuizing kan enorm heet worden tijdens het frituren. Een aantal friteuses hebben daarentegen een geïsoleerde buitenkant. Dit wordt ook wel “koude wand” genoemd. In de praktijk zijn ze niet persé koeler dan “normale” friteuses.
Bij friteuses met een “koude zone” hangt het verwarmingselement wat hoger in de olie, zodat de olie onder het verwarmingselement veel minder heet wordt dan die daarboven. Het voordeel is dat kruimels en restjes die naar de bodem zakken minder snel verbranden. Hierdoor blijft de olie langer goed.
Natuurlijk is een frituurpan waarbij je de binnenpan uit kunt nemen en ook in de vaatwasser mag, relatief makkelijk schoon te maken. Ook zou je verwachten dat friteuses met een kraantje waarbij het vet uitloopt ook handig zijn. Maar in de praktijk valt dit tegen. Het blijft een geknoei.
Een binnenpan met anti-aanbaklaag is wel makkelijk(er) schoon te maken. Maar een anti-aanbaklaag in een friteuse beschadigt snel. Het kan minder goed tegen hoge temperaturen.

Frituurvet of frituurolie
Met een traditionele friteuse kun je op verschillende manieren frituren. Maar welke soort vet of olie je ook kiest… Het blijft natuurlijk vet.
Je hebt de keuze uit verzadigd vet (dus verkeerd vet) en onverzadigd vet (“goed” vet). De meest verstandige keuze is dus onverzadigd vet. Onverzadigd vet vind je in de vorm van vloeibare plantaardige olie, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie en arachideolie (pindaolie).
Verkeerde vetten, en ook transvetten, vind je vooral in de vaste vetten. Je kent ze wel, dat zijn die grote witte blokken vast vet die je in de pan moet laten smelten. Dit vet is soms van plantaardige oorsprong, maar meestal van dierlijke oorsprong. Dit is dus op voorhand een hele slechte keuze.
Energieverbruik airfryer vs friteuse
Traditionele friteuses verbruiken een hoop meer energie dan een airfyer. Bij een tradiotionele friteuse zit het verbruik zo rond de 1900 en 3300 watt. Frituur je met een friteuse met redelijk wat inhoud, dan zit je al snel aan die 3300 watt.
Omdat een frituurpan moet voorverwarmen met daarbij opgeteld de bereidingstijd, is dit flink wat energie.
Met een groot formaat airfryer -zoals bijvoorbeeld de Philips Airfyer XL- zit je zo rond de 2200 watt. Het voorverwarmen van een airfryer gaat vele malen sneller dan bij een traditionele friteuse.
Het is echter wel zo dat een airfryer wat langer over het frituren doet. Maar onderaan de streep is een hetelucht friteuse zuiniger dan een frituurpan die werkt met frituurvet. Snel verdiend dus.
Conclusie - Airfryer of Frituurpan op vet kopen?
Het frituren in een traditionele frituurpan komt het meeste in de buurt bij “echt” snacken. Het opwarmen duurt langer, maar bereiding gaat sneller.
De smaak van het vet vind je niet terug in een airfryer. Daar is het volgens sommigen wat “saaier” snacken. Maar snacks uit een airfryer zijn wel minder ongezond.
Verwacht je de “echt” vette smaak te gaan missen, ga dan voor een “gewone” frituurpan op vet. Wil je gezonder snacken, waarbij de vet beleving op de achtergrond verdwijnt? En wil je meer dan alleen snacks kunnen bereiden in de pan? Ga dan voor een airfryer.
Mijn persoonlijk mening. Ik geef toch echt de voorkeur aan een hetelucht friteuse. Gezondheid (minder vet eten) wint het dan toch. Ook hoef je nooit meer (ongezond) frituurvet te kopen. En -ook niet onbelangrijk- het schoonmaken van een airfryer is zoveel makkelijker. Geen gedoe meer met het aftappen van vet. Bedenk ook dat je naast snacks veel meer kunt bereiden in een airfryer.
En zoals eerder gezegd… Heb je echt behoefte aan een vette hap, bezoek dan eens in de zoveel tijd de plaatselijke snackbar.
Kortom, voor mij is de airfryer de grote winnaar!
Best geteste Airfryer volgens de Consumentenbond
De best geteste airfryer volgens de Consumentenbond is de Philips Airfryer Smart Sensing Premium HD9867/90. In deze Airfryer bak je tot 1400 gram patat in één keer. De knapperigheid van de snacks is zeer goed.
Daarnaast is deze airfryer relatief snel. In een halfuurtje staat 1,4 kg frites op tafel. Deze airfryer is makkelijk in het gebruik en heeft een zeer prettige handleiding. Hij voelt zeer robuust en alle onderdelen sluiten goed en prettig op elkaar aan.