makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

De Australian Labradoodle verovert het straatbeeld. Niet voor niets is de Labradoodle zo enorm populair. Kom er alles over te weten.

De Australian Labradoodle

De Australian Labradoodle heeft enorm aan populariteit gewonnen. Steeds vaker zie je de Labradoodle terug in het straatbeeld. Niet voor niets is de Labradoodle zo’n geliefde hond. Zijn  vriendelijke karakter, grappige uiterlijk en zijn allergievriendelijke eigenschappen hebben hieraan bijgedragen . De Labradoodle is oorspronkelijk gefokt als geleidehond. 

De hond van Yvon Jaspers

“De hond van Yvon Jaspers”, zo wordt de Australian Labradoodle ook wel genoemd. Yvon Jaspers is samen met haar hond Tommy regelmatig te zien in het programma “Boer zoekt vrouw”. Sindsdien is de populariteit van de Australian Labradoodle nog verder toegenomen. 

Als Yvon Jaspers in gesprek gaat met vrijgezelle boeren, trekt haar hond zijn eigen plan. Hij struint en snuffelt kwispelend door weilanden en stallen. Super leuk om te zien!

Geschiedenis van de Labradoodle

In de beginjaren 80 ging men in Australië op zoek naar een hulphond die geschikt was voor een blinde vrouw met allergische klachten. Wally Conran begeleide het fokprogramma. Hij kwam uit op een poedel en een labrador. De labrador staat bekend als hulphond. De poedel staat bekend als allergie vriendelijk. Dit was volgens Wally Conran de ideale mix.

De eerste generatie kruisingen waren al erg leuk. Maar helaas nog niet voldoende geschikt als allergievriendelijke hulphond. Wally Conran ging door met “ontwikkelen”. Hij fokte met nog enkele andere rassen. Op dat moment ontstond de Australian Labradoodle zoals we deze nu kennen. 

De Labradoodle is dus niet alleen een kruising tussen een poedel en een labrador. Want ook de Ierse spaniel, de curly coated retriever, de Amerikaanse en Engelse cocker spaniel vormen de basis van de Labradoodle.

Labradoodles zijn er in 3 maten

De Labradoodle is atletisch en soepel. Ze zien er met hun lieve ogen super schattig uit. Als je ermee over straat loopt heb je altijd veel bekijks.

De Labradoodle is er in 3 maten.

De kleinste wordt zo’n 35-42 cm hoog en weegt tussen de 7kg-13kg
Het middelste formaat wordt tussen de 43 en 52 cm hoog en weegt tussen de 14kg-23kg
De grootste van allemaal wordt tussen 53 en 63 cm en gewicht tussen de 24kg en 30kg

De vacht van de Australian Labradoodle

De Australian Labradoodle staat bekend om zijn anti-allergische vacht. De meeste mensen met een allergie voor honden reageren goed op een Australian Labradoodle. Let op, dit geldt niet voor alle mensen. Test dus vooraf goed hoe je reageert op de vacht als je allergisch bent aangelegd. 

Er zijn twee soorten vachten: de wollen vacht en de fleecevacht. De wollen vacht heeft wel wat weg van de van een schaap. De fleecevacht is zacht en golvend. Allebei de vachten kennen geen ruiperiode. Toch verliezen ook Labradoodles altijd wel wat haar, al is dit minimaal. 

Om klitten te voorkomen, moet de vacht goed onderhouden worden. Regelmatig borstelen en trimmen is dan ook noodzakelijk.

Kinderen en andere honden

De Australian Labradoodle is erg vriendelijk en zeer sociaal ten opzichte van vrijwel ieder mens en dier. Hij is super nieuwsgierig en zal altijd blij naar de deur komen als daar iemand bij staat.  Hij zal vaak komen vragen om aandacht of een knuffel. Het is een echte kroelert. 

Kinderen en Australian Labradoodles gaan zeer goed samen. Het zijn echte kindervrienden. Het liefst spelen ze samen de hele dag. Maar ze voelen ook goed de stemmingen van kinderen aan. Stel dat een kind verdrietig is, gaat ie rustig bij het kind liggen om troost te bieden. 

Ook met de meeste andere honden kunnen Australian Labradoodles prima overweg. Ze stellen zich nieuwsgierig en vriendelijk op. Ze zijn zeker niet dominant. Labradoodles vinden het prachtig om te spelen en flink te ravotten. Vinden ze een andere hond niet aardig, zullen ze geen ruzie zoeken. Ze gaan de andere hond dan liever uit de weg. 

Het karakter van de Australian Labradoodle

De Australian Labradoodle is erg intelligent, sociaal, komisch en zacht en rustig in de omgang.  Hij is door zijn intelligentie makkelijk te trainen. Zowel gehoorzaamheidscursussen als ook behendigheidscursussen of opleidingen tot therapiehond zal hij gemakkelijk doorlopen. 

Maar, zijn intelligentie heeft ook een keerzijde. Wanneer hij niet goed wordt opgevoed of getraind, zal hij de intelligentie gebruiken om zichzelf zo veel mogelijk ondeugende streken aan te leren. Dan kan hij veranderen in een vervelende en eigenwijze hond. De Australian Labradoodle heeft dus voldoende geestelijke uitdaging nodig. 

Het sociale karakter van de Labradoodle maakt dat hij heel erg graag bij zijn baasje is. Het is absoluut geen hond om buiten te houden. Dan maak je hem echt ongelukkig. Het is ook geen hond om heel veel alleen te laten. Uiteraard kan hij wel even alleen blijven. Dat zal hij ook accepteren. Maar echt gelukkig maak je hem pas als er iemand bij hem is. 

Hij gaat erg heel graag op uit met zijn baas en heeft ook fysieke uitdaging nodig. Met alleen een rondje om het huis neemt hij geen genoegen. Een Labradoodle heeft dagelijks minimaal 1,5 uur beweging nodig. Hou daar dus rekening mee als je een Labradoodle aan gaat schaffen. 

De meeste Australian Labradoodles zijn ook gek op zwemmen. Je doet ze daar een enorm plezier mee. Als de hond buiten veel beweging krijgt, zul je merken dat hij binnenshuis lekker relaxt is. 

Met welke activiteiten doe je een Labradoodle plezier?

Australian Labradoodles zijn niet echt werkhonden. Maar lekker spelen met hun baas vinden ze geweldig. Gehoorzaamheid, behendigheid, spelen met een frisbee of achter een bal aan rennen. Dat vinden ze allemaal geweldig. Ondanks dat het geen typische jacht- of renhond is.

Als waakhond is de Australian Labradoodle waarschijnlijk niet de meest geschikte hond. Juist door zijn vriendelijke en sociale karakter treedt hij iedereen blij tegemoet. Ook zullen ze niet zo snel blaffen. Dat doen ze pas als ze echt iets niet vertrouwen.  

Daarnaast wordt de Labradoodle nog steeds opgeleid tot hulphond. Dat is waar ze oorspronkelijk voor gefokt zijn. Ze worden dan ook nog steeds veel als hulphond ingezet. 

Voor wie is de Labradoodle geschikt?

In eerste instantie voelen mensen met een allergie voor honden zich erg aangetrokken aan een Labradoodle. Voor veel mensen komt hun droom uit als er toch een hond in huis kan komen. 

Je ziet dan vaak dat een Labradoodle voor veel mensen hun eerste hond is. Maar door het gemakkelijke en goed te trainen karakter van een Australian Labradoodle is geen probleem. 

Uiteraard zijn ook mensen zonder allergie die kiezen voor een Australian Labradoodle. Zijn karakter het uiterlijk maken hem erg geschikt als een echte gezinshond.

Belangijk blijft wel dat je voldoende tijd hebt voor een Australian Labradoodle. Met de wetenschap dat een Australian Labradoodle gemiddeld tussen de 13 en 15 jaar oud kan worden, moet je hier echt wel rekening mee houden. Wanneer hij veel alleen is of niet wordt uitgedaagd, kwijnt hij weg. En dat wil niemand. 

Het nieuwe eBook "Labradoodle geheimen"

Er is een nieuw eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” dat je leert om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond die jou en je familie jaren van plezier zal brengen.

  • Heb je net een Labradoodle gekocht en heb je geen idee hoe je op een verantwoorde manier voor je hond moet zorgen?
  • Wil jij de werkelijke reden ontdekken wat probleemgedrag zoals: opspringen, blaffen en trekken aan de lijn in stand houdt?
  • Heb je een koppige Labradoodle die continu aan de lijn trekt en heb je geen idee hoe je dit voor eens en altijd kunt oplossen?
  • Ben je van plan een Labradoodle te gaan kopen en wil je de de juiste stappen ontdekken die je moet nemen? (Neem je deze niet dan kan je er spijt van krijgen dat je ooit een Labradoodle hebt gekocht)
  • Ben je geïnteresseerd in een positieve trainingsmethode waarin je stap voor stap leert om op een verantwoorde wijze voor je Labradoodle te zorgen, zodat hij voor vele jaren een gezond en gelukkig leven heeft?
  • Wil je de nummer 1 reden ontdekken waarom Labradoodles probleemgedrag vertonen en hoe jij dit gedrag snel en makkelijk kunt oplossen?
  • Wil je misschien je Labradoodle beter opvoeden omdat hij binnen plast, op alles kauwt of misschien wel verlatingsangst heeft?

Als je antwoord “JA” is op één of meer van de hierboven vermelde vragen? Bestel dan het eBook “Labradoodle Geheimen”. 

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: