makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Amalia - Het boek dat is geschreven door Claudia de Breij. Waar het boek over gaat en waar je het kunt kopen, lees je in deze review.

Amalia - Geschreven door Claudia de Breij

Amalia is geschreven door Claudia de Breij. Het boek neemt je mee in het leven van Prinses Amalia. Waar het boek over gaat en waar je het boek kunt kopen, lees je in deze review. 

Samenvatting van het boek Amalia

Ons eerste echte gesprek voeren we in de werkkamer van haar moeder. Zij op de donkerblauwe bank, ik in een dito fauteuil, onhandig krabbelend in het opschrijfboekje op mijn schoot. Het is een nieuwe Leuchtturm, zo’n chique met lijntjes en paginanummering, door deze schrijfwarenfetisjist speciaal voor dit doel aangeschaft. De bladzijden leeg, het omslag geel. ‘Waarom niet oranje?’ vraagt Amalia. Pas als ik haar aankijk, zie ik haar spottende blik.

Met ‘Amalia’ zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. 

De prinses heeft Claudia de Breij meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. 

Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen. Het boek laat zien wie Amalia nu is door de ogen van Claudia de Breij. Het boek bevat foto’s uit het privéarchief van de prinses.

amalia boek recensie
Bekijk de laagste prijs >>

Onthullende kijkjes in het leven van Amalia

Het boek levert een hoop leuke en onthullende kijkjes op in over het leven van prinses Amalia. Amalia geeft aan het boek “heel cool” te vinden. Wist je dat… Ze haar hoofd leegmaakt als ze heerlijk aan het paardrijden is. Amalia goed is in het maken van cocktails? Op haar favoriete playlist veel “Apres ski” nummers staan. Ze draait dit vooral in de ochtend om even goed wakker te worden. 

Behalve alleen maar leuke ervaringen deelt Amalia in haar boek ook minder leuke feitjes. Zo zat Amalia als kind een korte tijd niet zo lekker in haar vel. Eén van haar beste vriendinnetjes neemt dan afstand. Ze voelde zich toen enorm alleen en in de steek gelaten. Het heeft haar heel veel pijn gedaan. Iedere avond viel Amalia huilend in slaap. Ze had zich toen voorgenomen nooit meer een vriendin te willen hebben. 

Ook Amalia’s eerste verkering komt in het boek voorbij. Eigenlijk zag niemand Amalia staan. Maar in de eerste klas van de middelbare school vroeg een jongen verkering aan Amalia. “Eindelijk vond iemand mij leuk”. En ze heeft toen “Ja” gezegd.

Amalia slaagde op 10 juni 2021 cum laude voor haar VWO-eindexamen. De dag na haar eindexamenuitslag maakte ze bekend tijdens haar studententijd af te zien van haar uitkering die ze zou krijgen vanaf haar achttiende verjaardag. Haar besluit werd door velen enthousiast ontvangen. 

Amalia is heel benieuwd wat zij over 40 jaar van dit boek vindt. “Het boek is toch wel iets speciaals”. 

Over Amalia

Amalia, voluit: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau. Amalia is geboren op 7 december 2003 om 17.01 uur in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. Zij is de kroonprinses van het Koninkrijk der Nederlanden en het oudste kind van koning Willem-Alexander der Nederlanden en koningin Máxima. 

Amalia is sinds 30 april 2013 de eerste in lijn van troonsopvolging en wordt formeel aangeduid als Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje.

Ze werd op 12 juni 2004 gedoopt in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. Haar peters en meters zijn de Zweedse kroonprinses Victoria, Máxima’s jeugdvriendin Samantha van Welderen barones Rengers-Deane, prins Constantijn, Martin Zorreguieta, Herman Tjeenk Willink (toenmalig vicepresident van de Raad van State) en Marc ter Haar.

Door de geboorte van prinses Catharina-Amalia waren er tot het overlijden van prinses Juliana in 2004 weer vier Nederlandse troongeneraties tegelijk in leven. Eerder was dit al gebeurd van 1840-1843.

Over de schrijfster Claudia de Breij

Claudia de Breij is geboren op 13 maart, 1975, te Utrecht. Vanaf haar 16e stond ze al regelmatig op het podium en tussen de bedrijven door haalde ze haar mavo-, havo-, en een vwo-diploma. In 1995 trok ze terug naar Utrecht en studeerde ‘lafjes’ Algemene Letteren. 

Twee jaar later was ze een propedeuse en veel liefdes- en levenservaring rijker. Ze besloot te besluiten, ze durfde te durven: ze stopte met haar studie en werd cabaretier.

Ze wist dat ze daar niet zo 1,2,3 van zou kunnen leven, dus werkte ze achtereenvolgens voor Stadsomroep Utrecht, Radio M, Radio West, RVU’s Kaap de Goede Hoop, BNN United en NPS …& dit is Claudia en AD. In de respectievelijke functies van verslaggever, presentator, columnist en dj. Verder deed ze op televisie achtereenvolgens VARA Laat, VARA Live, De Wereld Draait Door, Claudia’s Showboot en Thank God it’s Friday.

Waar kan ik het boek kopen?

Het boek Amalia is te koop bij Bol.com. Het boek Amalia is zowel verkrijgbaar als hardcover en als ebook.

Vandaag besteld = morgen in huis. 

Specificaties

Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardcover
Druk: 1
Verschijningsdatum: november 2021
Afmetingen: 20,8 x 13,2 x 1,8 cm
Aantal pagina’s: 110 pagina’s
Illustraties: Met illustraties
Auteur(s): Claudia de Breij
Uitgever: Uitgeverij Pluim
EAN / ISBN: 9789493256637

Meer koningshuis boeken

Van Hortense tot Amalia – Arnout van Cruyningen

Vanaf haar achttiende jaar kan Amalia, de Prinses van Oranje, de tiende vrouw worden die in Nederland de titel van koningin zal dragen. Zes vorstinnen hebben die titel tot nu toe gedragen als echtgenote van de regerende koning, waaronder koningin Maxima. De eerste was de enige vrouw die geen Oranje trouwde: Hortense de Beauharnais.

Zij werd in 1806 tegen wil en dank ‘Koningin van Holland’ aan de zijde van Lodewijk Bonaparte, een broer Napoleon. In de twintigste eeuw regeerden Wilhelmina, Juliana en Beatrix als staatshoofd. Alle geschiedenissen en Amalia’s toekomst als vorstin worden beschreven in dit boek.

Amalia – De plicht roept – Peter Rehwinkel

 Prinses Amalia viert dit jaar haar achttiende verjaardag. Er gaat veel voor haar veranderen. De plicht roept en de onbezorgdheid van haar jeugd is voorbij. Voor iedere Nederlander is het bijzonder om meerderjarig te worden. Maar wat betekent dit bij een kroonprinses?

Amalia moet haar vader opvolgen, maar kan ze eronderuit? Peter Rehwinkel behandelt deze en andere staats rechtelijke vragen. Vast en zeker gaat Amalia in de komende jaren studeren. Volgens de Oran jes mag ze nu nog van het leven genieten: ‘Later kan het niet meer.’ Het Nederlandse koningshuis ligt onder vuur. Een gewoon salaris is voor een jonge prinses meer dan genoeg. 

Toch laat een kijkje achter de schermen – bijvoorbeeld bij de Raad van State – zien wat er van Amalia na haar achttiende wordt gevraagd. Nu al zijn degenen die de prinses meemaken van haar onder de indruk: ‘We hoeven niet te twijfelen aan de présence van onze toekomstige koningin.’ Welke keuzes kan Amalia maken? Ook bij het kiezen van een partner? Dit boek geeft Nederlands eerste Prinses van Oranje, en al die anderen, antwoord.

Peter Rehwinkel is burgemeester en voormalig lid van de Tweede en Eerste Kamer. Hij is gepromoveerd in het staatsrecht en schreef verschillende boeken. Door de media wordt hij regelmatig om staatsrechtelijk commentaar gevraagd.

Bernhard – Annejet van der Zijl

Over weinig mensen lopen de meningen zo uiteen als over prins Bernhard. Annejet van der Zijl ging op zoek naar het verhaal achter de mythe. Ze vond een astmatisch, gepest jongetje in een verloren land, dat zich door een samenloop van omstandigheden kon trans-formeren in het tegendeel van wat hij tot dan toe was.
Maar ze vond ook een man die een hoge prijs betaalde voor al zijn echte of vermeende grootheid en werd achtervolgd door de demonen uit zijn verleden. Bernhard is niet het stoere jongensboek waarmee het onderwerp zelf de geschiedenis in had willen gaan. Het is ook niet het zwarte scenario dat zijn tegenstrevers op zijn leven plakten. Het is allemaal veel toevalliger en vooral menselijker – en daarom, misschien wel voor het eerst, begrijpelijk.

Koninging Elisabeth – Sally Bedell Smith

Het ware verhaal achter de crown. Het leven van koningin Elizabeth II is episch en ongeëvenaard. Sinds ze in 1952 koningin werd van het Verenigd Koninkrijk, ontmoet ze koningen, wereldleiders en beroemdheden. Ze zag haar land en de wereld veranderen. Hoe slaagde Elizabeth erin de Britse monarchie toekomstbestendig te maken? Hoe wist ze haar mysterieuze uitstraling en populariteit in te zetten ten faveure van haar land?
Op basis van talloze privédocumenten en niet eerder gepubliceerde interviews, schetst Sally Bedell Smith een intiem portret. Elizabeth blijkt een hardwerkende, deskundige vrouw. Ze balanceert voortdurend tussen traditie en moderniteit, tussen werk en familie. Niet eerder kwamen we zo dicht bij de langstregerende vorstin ter wereld, de mater familias van de Windsor-dynastie: Koningin Elizabeth II.

Prinsessen van België – Joëlle Vanden Houden Brigitte Balfoort

Ooit wordt ze de eerste koningin van België, nu gaat ze nog door het leven als Elisabeth van België of met haar titel: Elisabeth de Brabant. Het hele leven van de kroonprinses was al uitgestippeld nog voor ze was geboren. Sinds haar indrukwekkende verschijning op haar achttiende verjaardag heeft ook de internationale pers het potentieel van Elisabeth opgemerkt.
Dat ze altijd in de schijnwerpers zal staan, daar heeft ze intussen vrede mee. Maar hoe verloopt het leven van een hedendaagse prinses als er geen camera’s in de buurt zijn? Aan de hand van tientallen interviews en hun jarenlange ervaring als royaltywatcher schetsen Brigitte Balfoort en Joëlle Vanden Houden een beeld van de huidige generatie Belgische prinsessen, van Elisabeth tot en met Marie- Christine.

Prins Charles – Sally Bedell Smith

Tegendraads, spiritueel, hartstochtelijk: in de verrassende biografie Prins Charles laat Sally Bedell Smith de ware Charles zien, met al zijn ambities, overtuigingen en onzekerheden. De auteur voert ons door zijn eenzame kinderjaren en moeilijke middelbareschooltijd. Bedell Smith beschrijft onomwonden de vele liefdesaffaires, en we maken kennis met Charles’ intellectuele passies, zijn activiteiten als ondernemer en spirituele zoektocht.
Dit is de eerste gezaghebbende biografie dat een ander licht werpt op de dood van Diana, het huwelijk met Camilla en de voorbereidingen op de troon. Op basis van uitgebreid onderzoek en honderden exclusieve interviews schets Bedell Smith een veelzijdig beeld van een man wiens leven complexer, tragischer maar ook opwindender is dan we tot nu toe wisten.

Maxima – Rodolfo Vera Calderón Paula Galloni

Ze is de populairste vrouw van Nederland, bewonderd door miljoenen. Tegenwoordig lijkt het alsof ze voor het koningschap in de wieg is gelegd, maar dat begon toch echt anders. Het meisje uit de Argentijnse middenklasse moest haar eigen pad bewandelen om uiteindelijk de troon te bereiken.

Máxima. De wording van een koningin behandelt het leven van een vrouw over wie al veel is verteld en geschreven. Maar Rodolfo Vera Calderón en Paula Galloni, en hun vele bronnen, winden er bepaald geen doekjes om.
Onverbloemd beschrijven de twee journalisten Máxima’s klim naar de top. In hun biografie komt het verborgen en controversiële verleden van een jonge vrouw aan het licht die haar familie achterlaat in een zoektocht naar geld en roem. Haar ambitie brengt haar via wilde feesten van de New Yorkse jetset en een paar romances uiteindelijk bij haar doel: trouwen met een edelman. Maar blijft het daarbij?

Máxima. De wording van een koningin beschrijft het feitelijke verhaal achter de veelzijdige vrouw die haar eigen plan trok – en won.
Na publicatie in Argentinië, waar het boek een bestseller werd, ontvingen de auteurs nog meer informatie, waaronder een aantal ook in Nederland volkomen onbekende en zelfs geheime feiten. Deze beleven in deze Nederlandse editie hun wereldprimeur.

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: