makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Een overzicht van allerbeste en waargebeurde Nederlande True Crime misdaadboeken. Bekijk wat de meest gelezen misdaadboeken zijn.

De beste Nederlandse waargebeurde misdaadboeken

Nederlandse en waargebeurde True Crime boeken, wie smult er niet van. We hebben de allerbeste waargebeurde Nederlandse misdaadboeken voor jou op een rijtje gezet. 

Met de toenemende georganiseerde misdaad en criminaliteit in Nederland zijn steeds meer misdaadjournalisten actief geworden. Dat houdt in dat er regelmatig nieuwe misdaadboeken verschijnen. 

In dit blog vind je de beste Nederlandse True Crime misdaadboeken die er momenteel te koop zijn. 

Van “De ontvoering van Alfred Heineken” tot de “Mocro Maffia”.

Wat zijn de best verkochte misdaadboeken van Nederland? Lees je mee…

De kooi - Marcel van de Ven

Een undercoveragent over het best bewaarde geheim van de Nederlandse politie

Samenvatting:

In 2003 zette de Nederlandse politie een eenheid op die zo geheim was dat zelfs binnen het korps bijna niemand ervan wist. De leden van de eenheid werden getraind om – gewapend met de nieuwste technieken en stalen zenuwen – de zwaarste criminaliteit te bestrijden. 

Vanuit De kooi, hun streng beveiligde basis, leverden ze een unieke bijdrage aan de strijd tegen onder meer moordenaars, terroristen, drugshandelaren, overvallers en ontvoerders. In een tijd waarin de criminaliteit drastisch veranderde en verhardde, stonden ze dag en nacht paraat, 365 dagen per jaar. 

Het vaak levensgevaarlijke en in het diepste geheim uitgevoerde werk bepaalde hun hele bestaan. Ze déden dit werk niet, ze wáren het. Nog nooit trad iemand van dit team naar buiten. Tot nu.

In De Kooi kijkt Marcel van de Ven, een van de pioniers, terug op de vele bloedstollend spannende acties die hij met zijn collega’s uitvoerde en de grote gevolgen ervan, zowel op het gebied van de opsporing als voor zijn eigen leven.

Marcel van de Ven is een politie-expert die naast zijn leidinggevende werkzaamheden op specialistische afdelingen als Zedenzaken en Forensische Opsporing en als onderhandelaar bij gijzelingen en ontvoeringen, jarenlang deel heeft uitgemaakt van de Unit Specialistische Operaties. 

Daar voerde hij wereldwijd geheime, zeer risicovolle undercoveroperaties uit tegen de georganiseerde zwaar misdaad en terrorisme. Hij is ‘operationeel leidinggevende’ bij het populaire programma Hunted.

Specificaties:

Verschijningsdatum: augustus 2020
Aantal pagina’s: 256
Auteur: Marcel van de Ven
EAN: 9789026351860

Nederland drugsland - Jan Tromp en  Pieter Tops

De lokroep van het geld, de macht van criminelen, de noodzaak die te breken (en hoe dat dan te doen)

Samenvatting:

Nederland is gidsland in meer dan kaas en tulpen. Er is een fascinerende schaduweconomie ontstaan die geleid wordt door mensen die zich onaantastbaar wanen. 

Drugsmiljarden vernevelen ergens in de schemer tussen onder- en bovenwereld, kwetsbare jongeren worden geronseld voor hand- en spandiensten en grof geweld is altijd dichtbij. Autoriteiten ontbreekt het aan macht en uithoudingsvermogen. 

Wat sommigen ook beweren, we kennen in Nederland geen war on drugs en die moet hier ook niet ontstaan. Tops en Tromp proberen de discussie buiten de sfeer van stammenstrijd te trekken. Ze betogen dat het verdienmodel van de drugscriminelen in Nederland kapot moet worden gemaakt. 

Tegelijk moet de nationale overheid zich voorbereiden op gecontroleerde vormen van legalisering van drugs.

Specificaties:

 • Verschijningsdatum: oktober 2020
 • Aantal pagina’s: 268
 • Auteur: Jan Tromp en  Pieter Tops
 • EAN: 9789463820950

De Holleeder trilogie 2 - Dagboek van een getuige - Astrid Holleeder

De nieuwste bestseller van Astrid Holleeder

Samenvatting

Na het verpletterende – en megasuccesvolle – boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. 

Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf?

Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets ‘normaal’ is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren.

Specificaties

 • Verschijningsdatum: oktober 2020
 • Aantal pagina’s: 272 
 • Auteur: Astrid Holleeder
 • EAN: 9789400513518

Judas - Astrid Holleeder

Een familiekroniek | Deel 1 van de Holleeder trilogie

Samenvatting

‘Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. 

In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer.

Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Specificaties

 • Verschijningsdatum: november 2016
 • Aantal pagina’s: 576 
 • Auteur: Astrid Holleeder
 • EAN: 9789048825028

Weg van de misdaad - Daniel Belinfante 

Mijn leven met Mink K., Stanley H. en Jan F.

Samenvatting

In de jaren negentig waren Mink Kok, Stanley Hillis en Jan Femer grote spelers in de Amsterdamse onderwereld; er gingen miljoenen om in hun grootschalige handel in drugs en wapens. Daniel Belinfante, oud-buurjongen en beste vriend van Mink, maakte dit van dichtbij mee. Als lid van hun organisatie, de Delta-groep, was hij o.a. betrokken bij de beruchte IRT-affaire. In 1994 werd hij gearresteerd en hij bracht enkele jaren door in de gevangenis.

In Weg van de misdaad vertelt Belinfante openhartig over die periode van zijn leven. Hij beschrijft alles: de deals, de spanning, het geld, de wapens, het geweld, de lol en de loyaliteit. Ook kijkt hij kritisch naar zijn eigen rol in de gebeurtenissen. 

Waarom deed hij de dingen zo en waarom koos hij voor dit leven? Wat zijn de (soms snoeiharde) gevolgen voor familie en vrienden van criminelen? Wie ben je nog als je besluit om uit de criminaliteit te stappen en een “gewoon’ leven op te bouwen?

Specificaties

Verschijningsdatum: november 2019
Aantal pagina’s: 224 
Auteur: Daniel Belinfante 
EAN: 9789021414553

De achterkant van Nederland - Jan Tromp Pieter Tops

Hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken

Samenvatting

Een gemeentehuis gaat in vlammen op, burgemeesters worden bedreigd, gemeenteraden geïnfiltreerd. Schatrijke criminelen financieren sportclubs. In volkswijken zijn drugsbazen de nieuwe welzijnswerkers. Als een Turkse jongen op straat wordt neergeschoten, komt Satudarah het verkeer regelen. Dat is de achterkant van Nederland. 

Criminele netwerken hebben een veel grotere greep op het openbare leven dan velen van ons willen geloven. Is het echt zo erg? In Nederland? Dit boek is uit het leven gegrepen. Zegt een burgemeester: ‘Hier in het dorp rijden mensen rond in vreselijk dikke auto’s, hun arm vorstelijk buiten het raam gestoken. Ze willen maar één ding laten zien: wij zijn hier de baas.’

Er is in ons land een weerbare onderklasse ontstaan met een uitgesproken afkeer van elites. Die onderklasse geeft een eigen invulling aan het voornaamste leerstuk van de liberale samenleving: zelfredzaamheid. De VOC-mentaliteit bestáát de Verenigde Ondermijnende Criminaliteit. Voorlopig heeft de logge overheid het nakijken.

Specificaties

 • Verschijningsdatum: januari 2016
 • Aantal pagina’s: 256
 • Auteur: Jan Tromp Pieter Tops
 • Co-auteur: Pieter Tops
 • EAN: 9789460031397

De kouwe ouwe - Martijn Haas en Vico Olling

De 9 levens van Stanley Hillis: spraakmakend portret van de godfather van de Nederlandse misdaad

Samenvatting

Spraakmakend portret van een van Nederlands meest gevreesde criminelen

Stanley Hillis, alias ‘De Kouwe Ouwe’, werd in 2011 geliquideerd. Hij was een van de meest gevreesde Nederlandse gangsters. Begonnen als kruimeldief en bankrover in de jaren zeventig maakt hij, veelal opererend op de achtergrond, vanaf de jaren tachtig carrière in de georganiseerde misdaad. Hij groeit uit tot een ware godfather, geroemd en gevreesd om zijn eigengereidheid, intelligentie en brute machtsvertoon.

Maar wie was die vriendelijk ogende man eigenlijk en waarom weten we zo weinig van hem? Hoe machtig was hij? Was hij daadwerkelijk de baas van Willem Holleeder? En waarom moest hij dood?

In De Kouwe Ouwe gaan Martijn Haas en Vico Olling op zoek naar de sporen van Stanley Hillis. Aan de hand van uitgebreide research en talloze interviews laten ze de opkomst en ondergang zien van de capo di tutti capi en de machtige groep die hij om zich heen had verzameld, en schetsen daarmee tevens veertig jaar Nederlandse misdaadgeschiedenis.

Specificaties

 • Verschijningsdatum: januari 2017
 • Aantal pagina’s: 432
 • Auteur: Martijn Haas en Vico Olling
 • EAN: 9789048828807

Dagboek van een getuige - Astrid Holleeder

Genomineerd NS Publieksprijs 2018

Samenvatting

Na het verpletterende – en megasuccesvolle – boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf?

Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets ‘normaal’ is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats.

Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met ‘gewone’ getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder.

Specificaties

 • Verschijningsdatum: oktober 2017
 • Aantal pagina’s: 272 
 • Auteur: Astrid Holleeder
 • EAN: 9789048843510

Mocro Maffia - Wouter Laumans en Marijn Schrijver

Geld, ambitie, hoogmoed en verraad in de onderwereld

Samenvatting

‘Gedetailleerd, beeldend en met gevoel voor drama’.

‘Iedereen in dit conflict wordt geliquideerd’
Hij hoort achter hem hoe de moordenaars blijven schieten op Said. Rida rent door. Hij moet overgeven. Het spuug op zijn gezicht en zijn kleren is geen reden om in te houden. Hij blijft rennen. In de verte klinken nog een paar schoten. Ze hebben Said van dichtbij afgemaakt.

Een paar jaar geleden trokken ze gezamenlijk door het land om juweliers te beroven, nu vermoorden ze elkaar met zware wapens in de strijd om cocaïnemiljoenen. Niet alleen in Amsterdam, maar door heel Nederland en zelfs tot in België en Marokko is het oorlog. Maar wie staan er nu precies tegenover elkaar en waarom?

Mocro Maffia vertelt het inside-verhaal over de opkomst van een nieuwe generatie zware criminelen. Een verhaal over geld, ambitie, hoogmoed en verraad.

Wouter Laumans is journalist en schrijft onder meer voor Panorama en Nieuwe Revu.
Marijn Schrijver is journalist en hoofdredacteur van Nieuwe Revu.

Specificaties

 • Verschijningsdatum: mei 2015
 • Aantal pagina’s: 256
 • Auteur: Wouter Laumans en Marijn Schrijver
 • EAN: 9789048828036

Kokkie - Timo van der Eng

Het turbulente leven en de aangekondigde dood van Martin Kok

Samenvatting

Op de miezerige avond van 8 december 2016 maakten kogels een einde aan het turbulente leven van Martin Kok. Kokkie voor intimi. Ex-crimineel in hart en nieren, zelfbenoemd misdaadjournalist, shockblogger van Vlinderscrime. Van dichtbij geliquideerd na een heerlijk avondje in zijn favoriete bordeel. What a way to go.

Journalist Timo van der Eng sprak gedurende een jaar bijna wekelijks met Kok over zijn leven. Eerst bij hem thuis, daarna in safehouses op verschillende plekken in Nederland. Kok stond op verschillende dodenlijsten, na twee mislukte aanslagen op zijn leven.

Kokkie is vooral het verhaal van Martin Kok zelf, opgetekend uit zijn mond. Over hoe miljoenen guldens verdwenen uit Volendam, hoe je hoeren de gevangenis binnen krijgt, de opbrengsten van een incassootje, de klanten van zijn escortservice en het succes van zijn website Vlinderscrime. Onopgesmukt, onnavolgbaar en recht voor zijn raap.

Martin Kok lag na twee doden, honderden hoeren en kilo’s coke, de laatste maanden van zijn leven op ramkoers met de dood. En het kon hem geen barst schelen.

Specificaties

 • Verschijningsdatum: februari 2017
 • Aantal pagina’s: 176
 • Auteur: Timo van der Eng
 • EAN: 9789045215228

True Crime - Cor - Hendrik Jan Korterink

Het levensverhaal van een ras-Amsterdammer en beroepscrimineel

Samenvatting

Het levensverhaal van een ras-Amsterdammer en beroepscrimineel

Cor van Hout (1957-2003) werd in 1983 van de ene dag op de andere dag een landelijke bekendheid. Hij was een van de ontvoerders van biermagnaat Heineken en zijn chauffeur en zou het brein achter de brutale kidnap zijn geweest.

Maar zijn familie en vrienden kennen de onverbeterlijke beroepscrimineel Cor van Hout van zoveel meer. Humoristisch, intelligent, altijd in voor een practical joke: mensen die met hem omgingen hebben veel gelachen. Nu Cor dood is zijn ze hem nog lang niet vergeten.
Misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink ontmoette Cor van Hout diverse malen. In dit boek vertellen de familieleden van Cor (zus Laura en broer Ad, halfzus Nancy en halfbroer Martin) voor het eerst hun verhaal. Ook Cors vele vrienden komen aan het woord.

Niet alleen de ‘mooie kanten’ van Cor worden beschreven, maar ook zijn laatste levensjaren toen hij door zijn alcoholverslaving steeds verder in een isolement raakte. Op vrijdagmiddag 24 januari 2003 kwam er een bloedig eind aan zijn leven.
Voor deze midprice-editie werd het hele boek herzien. Ook werd veel nieuwe informatie over o.a. de moord op Cor toegevoegd.

Specificaties

 • Verschijningsdatum: december 2016
 • Aantal pagina’s: 288 
 • Auteur: Hendrik Jan Korterink
 • EAN:  9789089757814

Afrekeningen - Paul Vugts

De onderwereldoorlog op straat en in de rechtszaal

Samenvatting

Nederlands best ingevoerde misdaadjournalist over de onderwereldoorlog op straat en in de rechtszaal

Wat in 2012 begint als een conflict om een verdwenen partij cocaïne, ontaardt in een onderwereldvete waarin tientallen jonge criminelen met grof, soms extreem geweld worden geliquideerd. Wraak volgt op wraak – sleutelspelers grijpen naar de macht, ruimen ex-partners uit de weg of lopen over naar het rivaliserende kamp. Zeker drie onschuldige buitenstaanders worden vermoord doordat schutters zich vergissen.

Het voorlopige dieptepunt is in maart 2016, als het hoofd van de 23-jarige Nabil Amzieb op de stoep voor waterpijpcafé Fayrouz in Amsterdam-Zuid wordt achtergelaten.
Paul Vugts beschreef de bedenkelijke flitscarrières van deze nieuwe generatie nietsontziende criminelen in zijn boek Doorgeschoten – dat eindigde met de ontluikende onderwereldvete. In Afrekeningen beschrijft hij hoe de hoofdrolspelers hun oorlog op straat proberen te beslechten met nieuwe liquidaties, terwijl justitie in Nederlandse en Marokkaanse rechtszalen veroordelingen najaagt in intrigerende strafprocessen.

Specificaties

 • Verschijningsdatum: juli 2017
 • Aantal pagina’s: 256 
 • Auteur: Paul Vugts
 • EAN: 9789462970595

De ontvoering van Alfred Heineken - Peter R. de Vries

Alle feiten en geheimen van deze geruchtmakende ontvoering

Samenvatting 

Het verbijsterende verhaal van de ontvoering van bierbrouwer Alfred Heineken en diens chauffeur. De bestseller van Peter R. de Vries geeft een uitvoerige inzage in de werkwijze van de ontvoerders.

Nieuw: geïllustreerde editie van deze klassieker!
Met niet eerder getoond materiaal
Het verbijsterende verhaal van de ontvoering van bierbrouwer Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. 

Bijna van minuut tot minuut wordt onthuld hoe de ontvoering beraamd en uitgevoerd werd, en hoe zodoende 35 miljoen gulden losgeld werd geïncasseerd. Nooit eerder kreeg de lezer zo uitvoerig inzage in het leven en de werkwijze van criminelen van dit kaliber.

Specificaties

 • Verschijningsdatum: mei 2013
 • Aantal pagina’s: 512 
 • Auteur: Peter R. de Vries
 • EAN: 9789026133718

Meneer Heineken, het is voorbij - Gert van Beek en Gert Jan de Vries

Hoe de politie Freddy Heineken bevrijdde

Samenvatting

Gert van Beek Meneer Heineken, het is voorbij

Op 9 november 1983 verlaat biermagnaat Freddy Heineken zijn kantoor in Amsterdam. Buiten wordt hij overmeesterd door een aantal mannen. Samen met Ab Doderer, Heinekens vaste chauffeur, wordt hij een busje ingesleurd en afgevoerd. Diezelfde avond ontvangt de politie een brief waarin de ontvoerders het losgeld eisen: bijna 35 miljoen gulden.

Gert van Beek werkt op dat moment als hoofdinspecteur bij de Amsterdamse politie en geeft leiding aan het team dat de ontvoering moet beëindigen. In Meneer Heineken, het is voorbij beschrijft Gert van Beek de drie uiterst spannende weken die volgen. Anders dan Peter R. de Vries vertelt hij de Heinekenontvoering vanuit het perspectief van de Amsterdamse recherche.

Meneer Heineken, het is voorbij is het razend spannende verhaal van de spraakmakendste ontvoeringszaak die Nederland ooit gekend heeft.

Specificaties

 • Verschijningsdatum: november 2014
 • Aantal pagina’s: 285 
 • Auteur: Gert van Beek en Gert Jan de Vries
 • EAN: 9789026328084

Moordzaak zonder lijk - Jac. Toes en Paul Bolwerk

Geen plaats delict, geen bekentenis, geen getuigen, geen moordwapen: 18 jaar cel

Samenvatting

Henk Peters is sinds 29 april 2009 spoorloos. Ondanks talloze uitgebreide zoekacties is er nooit een lijk gevonden. Toch is er een man veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op Henk Peters, een vonnis dat dit jaar door de Hoge Raad is bevestigd. Het betreft hier een moordzaak zonder lijk, zonder plaats delict, zonder getuigen, zonder moordwapen, zonder noemenswaardig motief en zonder een bekentenis. In de Nederlandse rechtspraak een juridisch unicum.

Misdaadauteur Jac. Toes en journalist Paul Bolwerk schreven, op basis van gesprekken met betrokkenen en niet eerder openbaar gemaakte bronnen, een true-crimethriller over deze raadselachtige en razendspannende zaak, waarvan de ware toedracht wellicht nooit aan het licht zal komen.

Specificaties

 • Verschijningsdatum: mei 2015
 • Aantal pagina’s: 320 
 • Auteur: Jac. Toes en Paul Bolwerk
 • EAN: 9789046818862

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: