makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Een boete heb je zo te pakken. Maar wist je dat in beroep gaan tegen een opgelegde bekeuring in veel gevallen loont. Wacht dus nog even met stressen.

Bespaar geld door in beroep te gaan tegen een opgelegde boete

Een groot aantal verkeersboetes waartegen burgers vorig jaar bezwaar hadden ingediend bleek achteraf onterecht opgelegd. Het gaat om meer dan 100.000 boetes die waren uitgeschreven voor onder andere snelheidsovertredingen, negeren van een rood verkeerslicht, niet handsfree bellen of een andere overtreding.

Iedere dag worden er 25.000 boetes uitgeschreven

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) deelde in 2018 zo’n 25.000 boetes per dag uit. Het gaat hierbij om ruim 9,2 miljoen boetes op jaarbasis. Deze boetes waren goed voor 754 miljoen euro. Dat geld gaat rechtstreeks naar de schatkist. Dat wil zeggen als alle boetes geïnd konden worden.

Jaarlijks wordt gemiddeld 330.000 keer bezwaar aangetekend

Ongeveer 330.000 keer gingen burgers in bezwaar tegen hun boete bij het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Hiervan werd ruim een derde van de bezwaren toegekend. Dat betekent dat een boete wordt verscheurd en dus niet betaald hoeft te worden. In de meeste gevallen gaat het om het ontbreken van voldoende bewijs. Of omdat de boete aan een verkeerde persoon is opgelegd. 

8,5 miljoen euro aan boetes wordt niet geincasseerd

Het gemiddelde bedrag voor een verkeersovertreder komt uit op een kleine 76,- euro. Hierdoor kon ongeveer 8,5 miljoen aan (onterecht) uitgeschreven bekeuringen niet worden geincasseerd. 

Bij twijfel, ga altijd in beroep tegen een opgelegde boete

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Maar, ga bij een boete waarbij je kunt bewijzen dat er sprake is van een dus vergissing dus altijd in beroep. Bezwaar aantekenen kan tegenwoordig soms ook online. Na het versturen van het bezwaar heeft justitie 16 weken de tijd om het bezwaar te beoordelen. 

Een uitgebreid stappenplan vind je op de website van de ANWB. Maar ook op de website van het Openbaar Ministerie vind je informatie over o.a. de te nemen stappen als je in beroep wilt gaan. 

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: