makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Je caravan stallen in Spanje. Waar moet je op letten? Lees alles over de voor- en nadelen van het stallen van je caravan in Spanje.
koelast huren spanje - frigo brava
Huur je koelkast in Spanje bij Frigo Brava > >

Caravan in Spanje stallen

Elk jaar rijden we massaal met onze caravan naar Spanje. Na 3 weken zon, zee en strand keren we met z’n allen weer terug. En dat met zo’n stuiterende sleurhut achter de auto.

Maar hoeveel caravans komen eigenlijk alleen tijdens de zomervakantie uit de stalling? Dat zijn er veel! Als je ieder jaar naar dezelfde omgeving gaat, kun je overwegen je caravan in het buitenland te stallen.

Maar er zijn meer redenen om te denken aan een stalling in het buitenland. Veel kampeerders gaan jaar na jaar naar dezelfde camping of dezelfde omgeving. Waarom zou je er dan niet voor kiezen om je caravan in de buurt van de plaats van bestemming te stallen? 

De voor- en nadelen en waar je allemaal op moet letten bij het stallen van je caravan in Spanje nemen we met je door in deze blogpost.

Inclusief de beste stallingen aan de Costa Brava.

Wat is een goede caravanstalling aan de Costa Brava?

Om te beginnen met de meest gestelde vraag… 

Wat is een goede en betrouwbare caravanstalling aan de Costa Brava? 

Betrouwbare caravanstallingen aan de Costa Brava worden hier binnenkort getoond.

Zomaar wat voordelen - Minder benzine kosten

Doordat je de caravan niet mee hoeft te sleuren over de Route du Soleil, bespaar je behoorlijk op je benzinekosten. Rijden zonder caravan scheelt aanzienlijk in het verbruik. En een ander groot voordeel.. In plaats van 90 tuffen op de rechterbaan, kun je lekker cruisen met 130km/u. En ook wel relaxed… Je hebt geen last meer van gehaaste en bumperklevend vrachtverkeer.

Eén van de grootste voordelen om je caravan in Spanje te stallen is dat je zonder caravan achter de auto sneller, een stuk ontspannender en zuiniger rijdt de plaats van bestemming. Ook kan je partner eventueel een deel van de reis rijden, wat eerder misschien niet kon vanwege de caravan achter de auto. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om het vliegtuig te pakken. Zo kom je helemaal relaxed aan op de camping.

Aanzienlijk minder kosten tolkosten

Frankrijk hanteert tariefklassen voor het berekenen van tol op de Franse snelwegen. Een normale personenauto valt in klasse 1. Een auto met daar achter een caravan in klasse 2.

Zonder caravan betaal je dus een stuk minder tol. Dit kan oplopen tot wel 100 euro.

TIP: Denk eens aan de aanschaf van een tolbadge. Hiermee hoef je niet meer in de file te staan voor een tolpoortje

Heerlijk overnachten in een hotel

Wat is er lekkerder na halfverwege je reis te overnachten in een hotel. Langs de snelwegen zijn ruim voldoende hotels te vinden. Al voor een paar tientjes per nacht heb je een hotelkamer tot je beschikking.
Geen gedoe onderweg. Geweldig toch.

Je caravan binnen of buiten stallen

Je kunt ervoor kiezen je caravan binnen of buiten te stallen. Hou er rekening mee dat de weersinvloeden op een caravan in het zuiden best groot zijn. Vooral de hoge temperaturen kunnen rubbers en banden sneller uit laten drogen. 

Maar ook een hagelbui komt in Spanje voor en het zou niet zo leuk zijn als je caravan eruit komt te zien als een poffertjespan. In Spanje zijn binnen plaatsen schaars. Je kunt er dan ook voor kiezen je caravan alleen overdekt te stallen. Hij staat dan wel buiten, maar onder een dak. 

koelast huren spanje - frigo brava
Huur je koelkast in Spanje bij Frigo Brava > >

Een dakhoes biedt voordelen

Om de weersomstandigheden minder invloed te laten hebben op de caravan kan gebruik gemaakt worden van een dakhoes. Deze zijn in allerlei maten en kwaliteiten te koop. 

Ga eventueel voor een wat oudere caravan

Waarom zou je voor die hooguit 3 weken per jaar met een -relatief- nieuwe en dure caravan gaan kamperen? Kijk eens voor een goedkoper 2e hands alternatief. Het aanbod van gebruikte caravans is enorm. 

En zeg een eerlijk, waar gebruik je de caravan nu eigenlijk voor in Spanje? Om je spullen in op te bergen en om in te slapen. Dat is het wel zo’n beetje. Leven doe je in Spanje nu eenmaal buiten. 

Daarnaast is het geen probleem om een wat oudere caravan in een buitenstalling te plaatsen. Mocht er dan toch een hagelbui langskomen, is dat niet zo’n grote (financiële) ramp. 

Is je caravan verzekerd in Spanje

Let bij het zoeken naar de beste winterplek voor de caravan ook eens op de veiligheid in en om de caravanstalling. Hoe is dit geregeld? Kunnen er bijvoorbeeld geen onbevoegden in de caravanstalling komen, zijn er beveiligingscamera’s aanwezig, is de caravanstalling beveiligd met een inbraakalarm, zijn er maatregelen genomen om ongedierte te voorkomen, is de caravanstalling goed geventileerd. Zomaar wat vragen die je kunt stellen aan de stalling houder en waarvan de antwoorden van essentieel belang zijn voor de veiligheid en behoud het van de caravan.

Kijk ook even de polisvoorwaarden van de caravanverzekering door. Vaak staat er bijvoorbeeld in de voorwaarden iets waardoor je alleen verzekerd bent als je caravan in een bewaakte caravanstalling staat en daarnaast sluit een verzekering ook nogal eens hagel- en/of stormschade uit als je op dat moment niet met de caravan op vakantie bent. In dat geval zal je de schade dus moeten verhalen bij de eigenaar van de caravanstalling. Vraag deze er dus naar hoe dit geregeld is.

Tarieven voor halen en brengen

Kijk naar de stallingkosten ook naar de tarieven voor het halen en brengen van je caravan. Een soms erg goedkope stalling kan zomaar de hoofdprijs vragen voor het halen en brengen van je caravan. 

Ook kun je er voor kiezen om je caravan zelf bij de stallingplaats op te halen en weer terug te brengen. Hiermee bespaar je weer op de kosten, maar je moet het er wel voor overhebben. Persoonlijk vind ik het erg fijn als bij aankomst op de camping de caravan er al staat. En dat deze bij vertrek weer wordt opgehaald. Geen gedoe. Heerlijk!

Extra dienstverlening

Stallingbedrijven leveren vaak extra diensten. Dit varieert van het op spanning brengen van de banden, het wassen van de caravan tot compleet onderhoud. Vind je het belangrijk dat je caravan alsnog eens in de zoveel tijd een onderhoudsbeurt krijgt, hou hier dan rekening mee tijdens je zoektocht naar een stalling. 

Bewaakte caravanstalling in Spanje

Let bij het zoeken naar een caravanstalling in Spanje ook op de veiligheid in en rondom de caravanstalling. Hoe is dit geregeld? Kunnen er bijvoorbeeld geen onbevoegden in de caravanstalling komen? Wordt de caravanstalling 7×24 uur bewaakt? Zijn er beveiligingscamera’s aanwezig? Zomaar wat zaken om rekening mee te houden. Kies bij voorkeur voor een bewaakte stalling. 

koelast huren spanje - frigo brava
Huur je koelkast in Spanje bij Frigo Brava > >

Verzekering van je caravan

Als je caravan in Nederland nog verzekerd is, kijk dan goed naar de polisvoorwaarden. Vaak staat er bijvoorbeeld in de voorwaarden iets waardoor je alleen verzekerd bent als je caravan in een bewaakte caravanstalling staat. Ook bieden sommige verzekeraars geen dekking als je caravan in het buitenland is gestald. 

Er zijn verzekeraars die hagel- en/of stormschade uitsluiten als je op dat moment niet met de caravan op vakantie bent. Let daarop.

Het grootste deel van de caravanstallingen in Spanje geeft aan dat caravans verzekerd zijn. Vraag goed na wat deze verzekering exact inhoudt. 

Kosten van een stalling in Spanje

De prijzen van caravanstallingen lopen nogal uiteen. Let op dat er onderscheid is tussen een vierkante meter prijs en een prijs per strekkende meter. De prijzen zijn in Spanje veelal net ietsje lager dan in Nederland. Je kunt je caravan in Spanje al stallen vanaf ongeveer 200,- euro per jaar. De caravan staat in dat geval dan buiten en niet overdekt. 

Je caravan halfverwege stallen

Wat natuurlijk ook een optie is, is om je caravan ergens halfverwege of op 3-kwart van hun bestemming te stallen. Op die manier ben je niet gebonden aan een vaste bestemming. Je kunt het laatste stuk zelf rijden naar de plek die je hebt uitgekozen. 

Zijn er dan geen nadelen?

Uiteraard zijn er ook de nodige nadelen te bedenken waarom je de caravan niet in Spanje (of ander buitenland) zou moeten stallen. 

 • Je kunt er niet meer het hele jaar gebruik van maken
 • Sommige vinden het gewoon geen fijn gevoel als hun caravan meer dan 1000 kilometer verderop staat
 • Bij een buitenstalling gaan rubbers snel achteruit. Maar dit geldt ook voor een buitenstalling in Nederland

Tips voordat je de caravan in de stalling zet

Tot slot nog wat praktische tips voordat je de caravan weer in de stalling zet.
 • Maak je de caravan grondig schoon met een goed onderhoudsproduct zowel van binnen als van buiten
 • Haal je etenswaren (en zeker resten) uit de caravan om ongedierte te voorkomen
 • Zet je de deurrubbers in de talkpoeder
 • Wrijf je overige rubbers in met vaseline om uitdroging te voorkomen
 • Laat je de voortent of luifel goed drogen en berg deze op
 • Haal je de accu van de caravanmover eruit en houd je de conditie van de accu bij gedurende de wintermaanden, zoals door de fabrikant voorgeschreven wordt
 • Reinig je het toilet grondig, inclusief de afvaltank met speciale cassettetank reiniger
 • Laat je de schoonwatertank en de watertank van het toilet leeglopen en laat deze goed drogen
 • Tap je de waterleiding en de boiler af en blaas de leidingen droog om bevriezing en schimmelvorming te voorkomen
 • Vraag de stallinghouder om de banden minimaal 0,5 tot maximaal 2 bar harder op te pompen dan de voorgeschreven bandenspanning. Zo voorkom je dat de banden een vlakke plek krijgen bij het lange stilstaan. 
 • Zet je twee ramen en/of een dakluik op de kierstand om te ventileren
 • Zet de ramen niet verder open, zodat er geen ongedierte naar binnen kan komen
 • De koelkast zet je op een kier. Zo voorkom je schimmel en andere nare luchtjes
 • Zet de toiletdeur open zodat ook deze ruimte wordt gelucht
 • Zet de kussens in de banken rechtop, zodat deze kunnen luchten

Tot slot: TIP - Huur je koelkast in Spanje

Tot slot nog een tip! Heb je wel eens gedacht aan het huren van een koelkast aan de Costa Brava in Spanje? Lees er alles over in deze blogpost

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: