makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Wil je een laptop kopen? Wordt het dan een Chromebook, Windows laptop of een Macbook? Wat zijn de verschillen? Lees er alles over.

Chromebook vs. Windows laptop vs. Macbook?

Een Chromebook is de laatste jaren ontzettend populair geworden. En dat is niet voor niets. Een Chromebook is namelijk een goedkoop alternatief voor een Windows laptop of MacBook.

Chromebooks draaien op Chrome OS dat is ontwikkeld door Google. Dit houdt in dat Windows en macOS programma’s niet werken op Chromebooks. Maar is dat nu zo erg? Nee, zeker niet. 

Een Chromebook kent vele voordelen ten opzichte van andere laptops. In deze blog licht ik de verschillen toe. Zo kun je voor jezelf de juiste keuze maken.

Wanneer kies je voor een Chromebook?

Een Chromebook is geschikt voor als genoeg hebt aan basistaken.  Denk hierbij aan internetten, het kijken van films en tekstverwerken. Hiervoor is een Chromebook ideaal. 

Verwacht je meer van een pc zoals het bewerken van foto’s en video’s of game je graag? Dan kun je een Chromebook beter niet aanschaffen. Een Chromebook is voor dit soort taken niet krachtig genoeg.

Chrome OS is gebaseerd op de webbrowser van Google. Met een Chromebook maak je vooral gebruik van online functionaliteiten op het internet. Daarnaast heb je de keuze tot het installeren van duizenden apps die je vanuit de Google Playstore kunt downloaden. Veel apps zijn gratis, maar er zijn ook diverse apps waarvoor je moet betalen. Het installeren van een app werkt hetzelfde als op een Android telefoon.

Je gebruikt deze apps om te mailen, films te kijken of muziek te luisteren. Het spelen van een spelletje is wel mogelijk. Maar dan gaat het om lichte games, zoals bijvoorbeeld  Candy Crush of Angry Birds. “Zware” spellen kun je vergeten op een Chromebook.

Het Chrome besturingssysteem is super licht en daardoor erg snel. Je bent minder afhankelijk van de specificaties van je laptop voor snelheid en prestaties.

ComputerComputer

Wanneer kies je voor een Windows of Mac laptop?

Windows laptops en Macbooks kunnen ten opzichte van een Chromebook veel meer. Naast de basistaken zijn ze geschikt voor het bewerken van foto’s en video’s en kunnen “zwaardere” games gespeeld worden. Let wel, om te gamen op een laptop het je vaak wel een “zware” videokaart nodig. Spellen voor een Macbook worden minder uitgebracht. Een Macbook is daarom minder geschikt als je een fanatiek gamer bent.

De snelheid van Windows 10 of macOS is sterk afhankelijk van de specificaties van je laptop of MacBook. Het mag duidelijk zijn dat als je laptop krachtiger is, programma’s sneller werken. Vergelijk het met een auto met een lichte- of een zware motor.

Met een Windows 10 of Macbook ben je een stuk flexibeler. Je kunt vrijwel alle programma’s installeren.

Hoe werkt het installeren van programma's?

Het installeren van een programma werkt op een Chromebook super makkelijk. Je gebruikt met name internet applicaties uit de Chrome Web Store. Deze programma’s werken direct vanuit de Chrome internetbrowser. Denk dan aan Google applicaties, zoals de Google tekstverwerker Google Docs of de tegenhanger van Excel. Deze programma’s zijn gratis te gebruiken. Ook kun je gebruik maken van Office365. Hier zul je echter wel voor moeten betalen.

Op een laptop of MacBook kun je zowat alle programma’s installeren die je wilt. Je bent niet afhankelijk van programma’s uit de PlayStore. Werk je bijvoorbeeld liever met Firefox, dan is dat geen probleem.

Maar ook programma’s om foto’s en video’s te bewerken zijn volop beschikbaar. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Photoshop. Als je voor je werk gebruik moet maken van specifieke programma’s, dan kun je het beste niet voor een Chromebook kiezen. Het kan zijn dat je specifieke applicaties voor werk of school nodig hebt, dan is een laptop of MacBook de beste keuze. 

Download je apps uit een store, dan gebruik je op een Windows laptop de Windows Store; op een MacBook gebruik je de App Store. Op Windows en MacOS ben je niet van een applicatiewinkel afhankelijk en installeer je ook applicaties via andere bronnen.

Kan ik wel genoeg opslaan op een Chromebook?

Een Chromebook bevat zelf nauwelijks opslagruimte. Je slaat je documenten, foto’s en video’s op in de “cloud”. Dit heet Google Drive. Je krijgt bij aanschaf van een Chromebook 100 gigabyte gratis online opslag. 

Een Windows laptop of Macbook heeft een ingebouwde harde schijf, waarmee je lokaal bestanden kunt opslaan. Los daarvan kun je natuurlijk ook je bestanden in de “cloud” opslaan. Je kunt hiervoor ook Google drive gebruiken of bijvoorbeeld Dropbox of OneDrive.

Heb ik op iedere laptop een virusscanner nodig?

Het voordeel van een Chromebook is, dat deze automatisch beschermd is tegen virussen. Je hoeft dus geen losse virusscanner aan te schaffen. De bestanden die je online hebt opgeslagen zijn beschermd door Google. Ook de Chromebook zelf is niet gevoelig voor virussen of andere bedreigingen. 

Op een Windows laptop is een goede virusscanner essentieel. Windows computers zijn enorm gevoelig voor virussen en bedreigingen. Je zult hier dus in moeten investeren.  In tegenstelling tot Windows laptops zijn MacBooks iets minder gevoelig voor virussen. 

Toch is het aan te raden ook hier een antivirus programma te installeren. De standaard beveiliging van Apple houdt een hoop tegen. Omdat Apple computers steeds populairder worden, neemt het aantal aantal hackpogingen op dit platform toe. Dus hier geldt, beter voorkomen van genezen.

Hoe lang kan ik werken op een accu?

Je kunt een lange tijd een Chromebook gebruiken, voordat deze weer opgeladen moet worden. Omdat een Chromebook een relatief lichte processor, videokaart en harde schijf heeft, gebruiken deze weinig energie. Met een volle accu kun je in veel gevallen tot wel 12 uur zonder stopcontact. Ideaal voor studenten of op het werk. 

Met een MacBook of een zuinige laptop werk je makkelijk een hele werkdag. Behalve als je veel zware taken uitvoert als fotobewerking of gamen. Dan zit je binnen enkele uren met een lege accu en moet je op zoek naar een stopcontact. De krachtigere hardware van Windows laptops en MacBooks en de minder zuinige besturingssystemen vragen meer energie van de batterij dan Chromebooks.

Conclusie

De keuze voor een ChromebookWindows laptop of MacBook is afhankelijk voor waar je deze voor wilt gebruiken. Als je met name surft op het internet en je bestanden hebt opgeslagen in de “cloud”, kun je kiezen voor een Chromebook. Als je met “zware” applicaties werkt, kies dan voor een Windows of Macbook.

Mijn persoonlijke voorkeur

Voor de meeste mensen is een Chromebook meer dan voldoende. Zeker in combinatie met de lange gebruiksduur, de eenvoud van beheer, de veiligheid en interessante prijs is een Chromebook een verstandige keuze. 

Daarnaast is een Chromebook voor mensen die niet zoveel verstand hebben van computers echt ideaal. Alles gaat automatisch. Updates en dergelijke, daar heb je geen omkijken naar. En, sinds ik ook mijn ouders aan een Chromebook heb geholpen, is het aantal ondersteuningsvragen tot nul teruggebracht (LOL).

Hoge Korting Op Chromebooks!

Profiteer van hoge korting op laptops waaronder Windows 10 laptops en Chromebooks. OP = OP!

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: