12 miljard inloggegevens liggen op straat
Een 22-jarige inwoner van Arnhem is opgepakt. Hij zou in het bezit zijn van 12 miljard (!!) gebruikersnamen en wachtwoorden. Deze inloggegevens zou hij op zijn website tegen betaling hebben verhandeld. De website van de Arnhemmer www.WeLeakInfo.com is inmiddels door de FBI uit de lucht gehaald.
Controleer of ook jouw inloggegevens zijn gelekt
Maar, geen stress! Je kunt zelf controleren of je inloggegevens ooit een keer gehackt en gelekt zijn.
Ga hiervoor naar www.haveibeenpwned.com.
De website controleert of jouw emailadres of gebruikersnaam ooit zijn gelekt. Vul je emailadres in en zie gelijk de resultaten.
Let op, deze database is niet compleet en niet actueel. Als jouw gegevens er niet in voorkomen, wil niet zeggen dat je gegevens nog nooit gelekt zijn.
Meldplicht datalekken
Instanties zijn wettelijk verplicht gebruikers op de hoogte te brengen als er inloggegevens zijn buitgemaakt. Je wordt dan verzocht z.s.m. je wachtwoord aan te passen. Wacht hier dan ook niet mee! Doe dit meteen.
Maak een sterke en unieke wachtwoorden aan
Gebruik voor iedere website waar je een account hebt een ander wachtwoord. Je loopt een groot risico als je voor meerdere websites dezelfde inloggegevens gebruikt.
Als voorbeeld. Bij een webshop log je in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Stel je voor dat je dezefde inloggegevens ook gebruikt om in te loggen in je bankomgeving. Als deze webshop wordt gehackt en er inloggegevens worden buitgemaakt, kan de hacker ook inloggen in je bankomgeving. Met alle gevolgen van dien.
Belangrijk! Gebruik voor het beheren van al je inloggevens een passwordmanager. LastPass is één van de meest gebruikte programma’s om je inlognamen en wachtwoorden op te slaan.