'De Fundamenten' van schrijven Ramsey Nasr
Het boek ‘De Fundamenten‘ van Ramsey Nasr zou iedereen gelezen moeten hebben. Je leest dit boek in één adem uit. Prachtige zinnen, ontroerende zinnen, schokkende zinnen. Lees er alles over in deze review. Verderop in deze blogpost vind je meer boeken van Ramsey Nasr.
Samenvatting van het boek 'De Fundamenten'
Ramsey Nasr maakt in zijn boek ‘De Fundamenten‘ de balans op van een land in coronatijd.
Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt.
De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn.
Stap voor stap bevraagt hij onze gehele westerse manier van leven. Aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh houdt Nasr een pleidooi om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien, niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud.
De fundamenten is daarmee naast een indringende hartenkreet een politieke oproep tot opstand. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis.
Over Ramsey Nasr
“Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler van deels Palestijnse komaf. Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en was van januari 2009 tot januari 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland. In deze functie vervulde Nasr ook het ambassadeurschap van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.
Nasr groeide op in Rotterdam, waar hij het Erasmiaans Gymnasium volgde. Hij doorliep daarna de toneelacademie Studio Herman Teirlinck en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter. Van 27 januari 2005 tot 26 januari 2006 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen. Op 28 januari 2009 werd hij als opvolger van Driek van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands.
Nasr snijdt in zijn werk vaak maatschappelijke onderwerpen aan. Als Nederlander van Palestijnse afkomst (zijn vader is Palestijn) spreekt hij zich bijvoorbeeld regelmatig uit over het Israélisch-Palestijnse conflict. In 2013 pakt hij zijn toneelcarrière weer op en sluit hij zich aan bij de Toneelgroep Amsterdam, gevraagd door Ivo van Hove, waar hij debuteert in het stuk Lange dagreis naar de nacht van Eugene O’Neill.
In 2014 speelt hij bij dit gezelschap de rol van Howard Roark in The Fountainhead, naar de gelijknamige roman van Ayn Rand. Voor deze rol ontving hij in 2015 de Louis d’Or.
Waar kan ik het boek 'De Fundamenten' kopen?
Het boek ‘De Fundamenten’ van Ramsey Nasr is onder andere te koop bij Bol.com.
Specificaties van het boek
Verschijningsdatum: maart 2021
Afmeting: 17,7 x 12,7 x 1,9 cm
Aantal pagina’s: 64
Auteur: Ramsey Nasr
Uitgever: De Bezige Bij
EAN / ISBN: 9789403132310
Meer boeken van Ramsey Nasr
De andere stem
De monoloog La voix humaine van Jean Cocteau uit 1928 is een klassieker. Het stuk heeft sinds 1930 vele roemrijke opvoeringen gekend, zowel in het theater als in de opera. Daarnaast werd het verfilmd.
Ook Toneelgroep Amsterdam heeft het stuk sinds 2009 op zijn repertoire staan. Aan het woord is een vrouw die telefoneert met haar ex. Wat hij zegt, kunnen we proberen af te leiden uit de reacties en insinuaties van de vrouw, maar we horen het niet. Ramsey Nasr heeft zich altijd afgevraagd: wie is dat aan de andere kant van de lijn?
De andere stem is het hedendaagse antwoord van Nasr, dat qua literaire en theatrale kracht niet onderdoet voor Cocteaus monoloog en samen met diens tekst een dialoog vormt. Waar Cocteaus theatermonoloog vooral het tragische verhaal van één vrouw schetst, benadrukt deze nieuwe tekst het onontwarbare verbond van een koppel dat wanhopig tracht los te komen van elkaar, maar daar niet in slaagt.
Je bent er nog. Gezellig. (Charlotte staart hem aan.)
Luister. Jij bent niet de juiste persoon voor mij.
(…)
Daar moet je geen sorry voor zeggen. Dat is het punt
juist: die dingen horen vanzelf te gaan.
Mi have een droom
In dit boek zijn alle gedichten die Ramsey Nasr in functie schreef samengebracht.
Als Dichter des Vaderlands ontpopte Ramsey Nasr zicht tot een uiterst betrokken poëet: behalve op de dichterspodia liet hij vaak van zich horen op de opiniepagina’s van de krant. Omdat die artikelen een onlosmakelijk onderdeel vormen van zijn dichterschap des vaderlands, staan in deze bundel de opiniërende stukken schouder aan schouder met alle poëzie die hij tijdens zijn vierjarige termijn schreef.
We leren de Dichter des Vaderlands erin kennen als een scherp en vurig redenaar, maar ook als schepper van zuivere en intieme liefdeslyriek. ‘en dit is mijn gedicht, komt u binnen
let niet op de galm, wees niet bang, laat ons beginnen in leegte
welkom in mijn krater van licht’.
Mijn dood in Venetië
Thomas Mann is 36 als hij tijdens een vakantie in Venetië een jonge knaap ontmoet. Het voorval inspireert hem tot een van zijn bekendste werken: De dood in Venetië.
Ramsey Nasr reisde voor het eerst af naar Venetië en verdiepte zich in de setting van Manns intieme novelle, maar ook in Thomas Mann zelf, en diens vrouw Katia Mann. Dit resulteerde in een weergaloze theatertekst waarin ook het schrijversechtpaar Mann als personages opgevoerd worden.
We volgen een schrijver in crisis die in de beslotenheid van zijn werkkamer een afsplitsing van zichzelf creëert: Von Aschenbach, de man die doet en is wat de schrijver in zijn persoonlijke leven niet kan of durft te zijn.
Nasr verdubbelt hiermee de situatie uit de novelle waardoor de spanning tussen maatschappelijke verwachtingen en persoonlijke verlangens centraal komt te staan. Door het combineren van deze eigenzinnige theatertekst met al even fascinerende beschouwingen brengt Nasr een verhaal uit het begin van de twintigste eeuw naar deze tijd.
Homo Safaricus
Ramsey Nasr had altijd een passie voor de natuur – vanuit zijn huiskamer. Een professor en een horde biologiestudenten sleurden hem uit zijn bakstenen biotoop en namen hem op sleeptouw naar Tanzania. In de ongerepte natuur is hij nog altijd gefascineerd door de contrasten en overeenkomsten tussen mens en dier, maar ook tussen biologen en kunstenaars. ‘Biologen zijn onnozelaars.
Wat dat betreft lijken ze op kunstenaars, met dit verschil dat biologen werelden weten op te roepen waarvan ik alleen zou kunnen dromen.’
In Homo Safaricus maakt Ramsey Nasr cultuur van natuur en begint hij zich af te vragen of dit onderscheid eigenlijk wel bestaat.
Tussen lelie en waterstofbom
Jaren geleden debuteerde Ramsey Nasr, die tot dan toe bekendheid genoot als jong en aanstormend acteur, in de poëzie met de dichtbundel 27 gedichten & geen lied. De bundel kreeg nominaties voor verschillende prijzen en Nasr maakte veel indruk met zijn indringende voordracht. De opvolger die drie jaar later verscheen, Onhandig bloesemend, liet een breed en gerijpt geluid horen.
Ook deze bundel, bekroond met de Hugues C. Pernathprijs, werd meerdere malen herdrukt. Als stadsdichter van Antwerpen veroverde Nasr algauw de harten van de Vlamingen. Van meet af aan was het zijn bedoeling om gedichten te schrijven voor een publiek tot ver buiten de stadsgrenzen.
Dat bleek eens te meer met Onze-lieve-vrouwezeppelin (2006). Nu hij begin 2008 werd gekozen als Dichter des Vaderlands verschijnen zijn eerste drie bundels in één uitgave. Een prachtige gelegenheid om kennis te maken met de dichter van wie we de komende vier jaar veel zullen horen.
Een voorlopig verzameld werk van de nieuwe Dichter des Vaderlands
In de gouden buik van Boeddha
Ramsey Nasr trok voor het tv-programma Wildcard naar Myanmar, het vroegere Birma. Samen met een spoedarts, een chirurg en elf studenten geneeskunde kwam hij terecht in een land waar schijn bedriegt. Het was bij hoge uitzondering dat een westerse cameraploeg in de dictatoriale staat mocht filmen. Doel was medische hulp te bieden aan de Birmese bevolking.
Ze bezochten gebieden waar westerlingen nooit komen en waar het ontbreekt aan de meest elementaire faciliteiten. Nasr werd geconfronteerd met de gevolgen van de cycloon Nargis, de resultaten van vijftig jaar verwaarlozing en ook met zijn eigen geweten. Het dagboek dat hij bijhield is een bewogen verslag van een reis vol verschrikkingen en schoonheid.