De Lockheed Affaire - Gerard Aalders
De Lockheed Affaire is verschenen op 14 juni. Lees in deze blogpost de samenvatting van het boek. De review van het boek verschijnt later.
Samenvatting van het boek De Lockheed Affaire
Nederlands eigen Watergate smeergeld en corruptie
De beruchte Lockheed-affaire bracht in de jaren zeventig de regeringen van de Verenigde Staten, een aantal West-Europese landen, Azië en het Midden-Oosten in de grootst mogelijke verlegenheid. Ook in Nederland veroorzaakte ‘Lockheed’ enorme beroering toen aan het licht kwam dat nota bene ‘onze eigen’ prins Bernhard zich had laten omkopen.
Zo ontving hij begin jaren zestig 1,1 miljoen US-dollar aan steekpenningen van vliegtuigbouwer Lockheed. In 1974 verlangde Bernhard opnieuw een grote som geld, deze keer als Nederland zou overgaan tot de aankoop van de Lockheed P-3 Orion patrouillevliegtuigen.
Gerard Aalders beschrijft Bernhard als een man vooral zijn eigen belangen najoeg. Daarmee bracht hij zijn vrouw, koningin Juliana, in grote verlegenheid en de monarchie aan het wankelen. Want hoewel het harde bewijs voor de omkoping indertijd nooit is geleverd wees alles erop dat Bernhard wel degelijk smeergelden ontving. Die bewijzen vindt u in dit boek wél! Aalders plaatst het schandaal in een breed perspectief en gaat ook in op de zware straffen die buitenlandse regeringsleden kregen opgelegd voor hun corrupte gedrag.
Bernhard kreeg géén straf maar slechts het verzoek voortaan geen uniform meer te dragen. De Lockeed-affaire is het resultaat van gedegen onderzoek in o.a. Washington. Historicus en Oranje-deskundige Gerard Aalders was onderzoeker bij het NIOD. Hij schreef boeken over kartels, de Bilderbergconferenties, economische oorlogsvoering, inlichtingendiensten en het koninklijk huis. Diverse titels zijn vertaald.
Waar kan ik het boek De Lockheed Affaire kopen?
Het boek De Lockheed Affaire van Gerard Aalders is vanaf 14 juni te koop bij Bol.com. Reserveer nu alvast jouw exemplaar en ontvang het boek als eerste.
Specificaties
Specificaties van het boek De Lockheed Affaire:
- Verschijningsdatum: juni 2021
- Aantal pagina’s: 240
- Auteur: Gerard Aalders
- EAN / ISBN: 9789089756039
Meer boeken van schrijver Gerard Aalders
Gerard Aalders heeft meerdere bestsellers op zijn naam staan. Wil je weten welke boeken? Bekijk het overzicht.
Oranje Zwartboek – Gerard Aalders
De ontluisterende geschiedenis van onze koninklijke familie.
Waarom is ons koningshuis zo populair? Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Waarom genieten de Oranjes de status van popsterren? Waaraan hebben ze die verering verdiend? Ligt het aan hun prestaties? Hun capaciteiten?
De verdiensten van de koningen en keizers die in de mist van de geschiedenis zijn verdwenen, werden ooit hemelhoog geprezen. Anno nu zijn er in Europa nog maar enige koninkrijken over.
Ze houden slechts stand in Scandinavië, Groot-Brittannië, België, Spanje en Nederland. In ons land is het Huis van Oranje de uitverkoren familie die, uitsluitend op grond van geboorte, de bijzondere plaats krijgt toebedeeld die het in het Nederlandse bestel inneemt. Zo is het in onze Grondwet geregeld. Er is tot dusver nooit een Oranje geweest die de troon heeft geweigerd.
Het koningschap is dan ook een luizenbaantje, al moet je er wel trek in hebben. Het wordt riant betaald en de secundaire voorwaarden zijn benijdenswaardig: gratis wonen (op diverse schitterende locaties in prachtige paleizen), gratis reizen in alle denkbare soorten van (eigen) vervoer, een belastingvrije uitkering (zoals het salaris van de koning eufemistisch heet) en vrijstelling van erfbelasting. Ook de sterrenstatus van de leden van het koninklijk huis is een wonderlijk fenomeen.
De Oranjegezinde pers werkt onder het wakend oog van de Rijksvoorlichtingsdienst actief mee aan het drogbeeld dat de monarchie de verbindende factor zou zijn die het Nederlandse volk tot elkaar brengt en verenigt. In dit boek onderzoekt historicus Gerard Aalders de wijdverbreide adoratie voor onze koningen: Willem I, II en III, onze koninginnen (Wilhelmina, Juliana en Beatrix) en tenslotte Willem-Alexander.
Ook de echtgenoten en echtgenotes van ons staatshoofd krijgen de nodige aandacht. Want zonder partner geen kroonopvolger en dat zou het einde van de monarchie betekenen: de nachtmerrie van iedere dynastie. Aalders vraagt zich af welke redenen er zijn om de monarchie te continueren. Strikt gemeten naar haar verdiensten en ontdaan van alle franje.
Hij duikt daarvoor in de roerige geschiedenis van ons koningshuis, doet bijzondere ontdekkingen en komt tot opvallende conclusies. ‘Juist uit de erfelijkheid van de koningsfunctie blijkt de volstrekte onbelangrijkheid: het doet er niet toe wie koning is, laten we dus afspreken het oudste kind van de vorige koning te nemen. Koning-zijn is de enige maatschappelijke functie waarvan grondwettelijk vaststaat dat iedereen, zelfs de domste mens, haar op zich kan nemen’ – Hugo Brandt Corstius
Bernhard – Gerard Aalders
Alles was anders.
Gerard Aalders beschrijft ‘de ontnuchterende werkelijkheid’ van de Schavuit van Oranje, een man die in de eerste plaats zijn eigen belangen najoeg, ongeacht wat daarvan de consequenties waren voor Nederland en de monarchie. Prins Bernhard (1911 – 2004) had een buitengewoon hoge dunk van zichzelf.
Hij slaagde er meesterlijk in ons in zijn verzetsavonturen, wonderbaarlijke werken en nobele daden te doen geloven. In 1936 werd Bernhard von Lippe-Biesterfeld, de Duitse verloofde van prinses Juliana, binnengehaald als een godenzoon. De mythevorming rond deze ‘bespiegelende, sportieve en in cultuur geïnteresseerde’ prins begon direct. Maar van bespiegelingen hield hij niet, in sport was hij altijd slecht geweest en zijn belangstelling voor cultuur beperkte zich tot feestvieren.
De Tweede Wereldoorlog bracht Bernhard nieuwe faam en maakte hem ook onaantastbaar. Na de oorlog, zo is ons altijd voorgehouden, betrad de prins het toneel van de internationale politiek en global business. Overal ter wereld haastten staatshoofden zich tijd vrij te maken om Bernhard te ontvangen.
Het voorzitterschap van de schimmige Bilderbergconferenties zou de statuur van de prins – eigenlijk té groot voor Nederland – nog eens extra onderstrepen. Ook Bernhards voorzitterschap van het Wereld Natuur Fonds was opmerkelijk. Het gaf hem het imago van een natuurbeschermer, al was hij dol op het ‘afknallen’ van beschermde dieren.
Weinig wat ons is verteld over de prins der Nederlanden klopt. Het meeste is bij elkaar gefantaseerd, gesuggereerd of gewoon gelogen. In Bernhard, alles was anders – niets was immers wat het leek – ontrafelt historicus Gerard Aalders de fabels van weleer en staat hij stil bij de levenslange strapatsen van de prins. Historicus en Oranje-deskundige Gerard Aalders was onderzoeker bij het NIOD.
Hij schreef boeken over kartels, de Bilderbergconferenties, inlichtingendiensten en het koninklijk huis. Diverse titels zijn vertaald.
Het instituut – Gerard Aalders
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie als speelbal van Den Haag en Koningshuis.
Politieke invloed op de geschiedschrijving bij het NIOD Dit boek doet het positieve beeld van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie wankelen. Geschiedschrijving behoort onafhankelijk te zijn; geen speelbal van belangen. Het NIOD is een van Nederlands befaamdste historische instituten.
Het doet onder meer onderzoek in opdracht van de regering. We nemen voetstoots aan dat de research op het NIOD onafhankelijk is, maar is dit wel zo? In de zeventien jaar, van 1993 tot 2010, dat onderzoeker Gerard Aalders verbonden was aan Het Instituut waren de resultaten van zijn onderzoekswerk niet iedereen welgevallig. Geen middel, intimidatie, roddel noch achterklap, liet Den Haag onbenut om zijn zin door te drijven. Aalders kreeg vijfmaal een spreekverbod opgelegd.
Zo vertelt Aalders over de onfrisse rol van oud-minister Jos van Kemenade, de bemoeienissen van Wim Kok en zijn hoogste ambtenaren, de manipulaties van CDA-prominent Piet Steenkamp en de leugens van Mark Rutte in de kwestie Edwin de Roy van Zuydewijn. De leiding van het NIOD ging evenmin vrijuit.
Meer dan eens lieten directie en bestuur de oren hangen naar Haagse wensen. Niet alleen Den Haag wilde Aalders tot zwijgen te brengen, ook prins Bernhard trachtte rechtstreeks of via de minister-president, Aalders zijn wil op te leggen. Toen deze standvastig bleef, moest Aalders dat bezuren. Zo stond de vrijheid van onderzoek menigmaal onder druk.
Gerard Aalders aarzelde lang of hij dit boek zou schrijven. Uiteindelijk concludeerde hij dat het beleid van onafhankelijke directies, die zich keer op keer toch lieten overrompelen door ‘Den Haag’ en het koningshuis, niet onbesproken mocht blijven. Sinds zijn pensionering is voor Gerard Aalders de weg vrij zijn relaas te doen over zijn veelbewogen, maar zeker ook prachtige jaren op het NIOD. Gerard Aalders was onderzoeker bij het NIOD.
Hij schreef talloze artikelen en ruim twintig boeken over o.a. roof en rechtsherstel, kartels, inlichtingendiensten, economische oorlogsvoering, de Bilderbergconferenties, prins Bernhard en koningin Wilhelmina. Onder de visual: De prins wilde even lekker uitrazen; in tegenspraak had hij geen zin. Wie weet wat hij er nog allemaal zou uitflappen, dus ik luisterde aandachtig.
Zijn redenering dat hij geen NSDAP-lid kon zijn geweest, kwam er min of meer op neer dat hij maandenlang geen contributie had betaald. Mijn tegenwerping – ik kon het even niet laten – dat hij dus maandenlang wél had betaald, hoorde hij niet of hij wenste die niet te horen. – Fragment uit Het Instituut.
Wilhelmina – Gerard Aalders
Was koningin Wilhelmina een vorstin van mythische proporties of een koningin van de mythe? Terwijl haar koningschap nog steeds met talloze raadsels is omgeven was Wilhelmina (1880 – 1962) als koningin razend populair. Voor haar dood heeft ze veel documenten vernietigd die haar positieve imago (waarvan ze zich zeer bewust was) konden aantasten.
Een kritische blik op haar leven en werken, zoals u in dit boek aantreft, geven een totaal ander beeld van de oude koningin. Biografen roemen Wilhelmina’s standvastigheid, haar moed en haar onverschrokkenheid. Met haar ferme toespraken in Londen voor radio Oranje zou zij Nederland door de Tweede Wereldoorlog hebben gesleept en zelfs onze bevrijding hebben bewerkstelligd.
Maar haar biografen zijn het er ook unaniem over eens dat Wilhelmina allerminst democratisch of parlementair gezind was. Met haar ministers lag ze vrijwel permanent in de clinch. Na haar zoveelste uitbarsting van razernij vroegen ministers zich af ‘Is Hare Majesteit wel helemaal normaal?’
De vorstin was tijdens haar buien buitengewoon uit de hoogte, koppig en de eigenwijsheid voorbij. Steevast worden daarvoor vergoelijkende redenen aangedragen. Gelukkig voor Wilhelmina heeft ze nooit kennis genomen van het vernietigende oordeel dat twee Amerikaanse presidenten over haar functioneren als staatshoofd hebben geveld. Haar biografen hebben uit diepe eerbied nooit de vragen gesteld die ze hadden moeten stellen.
De vraag rijst hoe iemand met Wilhelmina’s karaktertrekken kon functioneren. Als we een staatshoofd mochten kiezen uit een lijst met anonieme kandidaten maakte Wilhelmina van Oranje geen schijn van kans. Wat blijft er van Wilhelmina over als we haar ontdoen van al de mythes en imponerende daden waarmee biografen, geschiedschrijvers maar ook spindoctors haar hebben omgeven?
Gerard Aalders ging op onderzoek. Zijn kritische blik op haar leven werpen een totaal nieuw licht op de oude koningin. Gerard Aalders was onderzoeker bij het NIOD. Hij schreef boeken over kartels, de Bilderbergconferenties, inlichtingendiensten en economische oorlogvoering. Zijn boeken over ‘Zakenprins Bernhard’ werden bestsellers.
Zwendel – Gerard Aalders
De schimmige wereld van geldwolven in maatpakken.
Een spraakmakend boek over de schimmige wereld van de geldwolven in maatpakken. Het zwendelgilde is dol op landen als Zwitserland, Liechtenstein en Panama en kent de weg in offshore belasting- en wegmoffelparadijzen als de Kaaimaneilanden of onze eigen Nederlandse Antillen. In Zwendel leveren binnen- en buitenlandse fraudeurs het overtuigende bewijs dat er veel ingenieuze manieren zijn om ons op te lichten.
Zo was de bank van het Vaticaan een topexpert op het gebied van geld witwassen. Ze kende de weg naar de offshore geldparadijzen. Maar de Vaticaanbank voor de rechter slepen lag in Italië politiek té gevoelig. De maffia, ook bedonderd door de bank van de paus, nam het recht in eigen hand en hing Roberto Calvi, de ‘bankier van God’, op onder een brug. Het BCCI-schandaal behoort met een zwendel van 20 miljard dollar tot de wereldtop.
Maar ook in de drugshandel, de prostitutie, de wapenhandel en het omkopen van politici en geheime diensten was deze Pakistaanse bank onovertroffen. Directeur Abedi, een vriend van prins Bernhard, financierde de eerste ‘islamitische atoombom’, waarvoor de techniek deels bij Urenco in Almelo was gestolen. De CIA (en onze BVD) waren van de spionage op de hoogte, maar lieten de spion ongemoeid. Pakistan verkocht de nucleaire techniek door aan Noord-Korea, Iran en Libië. Schurkenstaten danken hun kernbommen mede aan Nederland.
Overheden weigeren de soms evidente fraudegevallen – het gaat niet zelden om miljarden – aan te pakken. Zijn ze bang dat er politieke koppen rollen, zoals in het geval van Reinder Zwolsman of de bank Gebr. Teixeira de Mattos. Bij beide gevallen waren opvallend veel oud-nazi’s betrokken en politieke schandalen lagen op de loer: ook de naam van prins Bernhard zong weer rond…’Zwendel leest als een thriller’
Gerard Aalders was onderzoeker bij het NIOD. Hij schreef boeken over kartels, de Bilderbergconferenties, inlichtingendiensten en majesteitsschennis. Zijn boeken over ‘Zakenprins Bernhard’ werden bestsellers.
Leonie – Gerard Aalders
Het intrigerende leven van een Nederlandse dubbelspionne.
Wie in Leonie’s netten verstrikt raakte, was verloren. Gerard Aalders schreef het intrigerende levensverhaal van Leonie dat bewijst dat de werkelijkheid boeiender is dan fantasie.
Zoals bij de beruchte ‘stadhoudersbrief’ die prins Bernhard in 1942 zou hebben geschreven aan Hitler. In 1925 vestigt Leonie Pütz, 24 jaar oud, zich in het Amsterdam van de roaring twenties. Dankzij haar acteertalent weet deze opvallende schoonheid, afkomstig uit het Duitse Aken, door te dringen tot de top van het Nederlandse toneel, waar ze optreedt met de grootste namen van die tijd. Niemand kent echter haar achtergrond als spionne voor Duitsland; weinigen weten dat ze ook voor Nederlandse, Engelse en Franse inlichtingendiensten actief is. Leonie beheerst het spionagevak tot in de finesses.
Mannen op hoge posten vallen bij bosjes voor haar geraffineerde charme en scherpe intellect. Tijdens de oorlog valt ze echter door de mand wanneer ze twee rivaliserende Duitse geheime diensten tegen elkaar uitspeelt. Leonie wordt gearresteerd en met een doodvonnis naar vrouwenkamp Ravensbrück gestuurd.
Deze nachtmerrie weet ze te overleven. Na haar terugkeer in bevrijd Nederland krijgt Leonie een prominente rol in Nederlands eerste naoorlogse inlichtingendienst, het Bureau Nationale Veiligheid. Maar in 1950 wordt ze opgepakt op verdenking van collaboratie. Wegens gebrek aan bewijs wordt ze vrijgelaten. Of werd ze beschermd door hooggeplaatste personen over wie ze veel wist? Waarom werd Leonie aangeklaagd voor oorlogsmisdaden? Welke bekende Nederlanders chanteerde ze en kon ze naar haar pijpen laten dansen?
Welke rol speelde ze in de affaire Menten? Als Leonie, alcoholverslaafd en geheel aan lager wal geraakt, in 1978 onder geheimzinnige omstandigheden overlijdt, slaakt menig prominent Nederlander een zucht van verlichting. Prins Bernhard niet in het minst. ‘Goed geschreven, zoals altijd door Gerard Aalders. Je blijft lezen!’ Gerard Aalders was onderzoeker bij het NIOD.
Hij schreef talloze artikelen en ruim twintig boeken over roof en rechtsherstel, kartels, inlichtingendiensten, economische oorlogsvoering en de Bilderbergconferenties. Zijn spraakmakende boeken over prins Bernhard en koningin Wilhelmina worden keer op keer herdrukt.
Niets was wat het leek – Prins Bernhard – Gerard Aalders
In 1936 haalde Nederland prins Bernhard, de verloofde van prinses Juliana, binnen als een godenzoon. De mythevorming rond deze bespiegelende, sportieve en in cultuur geïnteresseerde jongeman begon direct.
De Tweede Wereldoorlog bracht Bernhard nieuwe faam en maakte hem ook onaantastbaar. Maar mythes zijn er om de werkelijkheid te verdoezelen. In Niets was wat het leek ontrafelt Gerard Aalders de fabels van weleer en staat hij uitgebreid stil bij de strapatsen van de prins. Inderdaad. Niets was wat het leek.
Aalders beschrijft een man die in de eerste plaats zijn eigen belangen najoeg, ongeacht wat daarvan de consequenties waren voor Nederland en de monarchie. Over de auteur(s): Gerard Aalders is historicus en was als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het NIOD.
Hij publiceerde eerder boeken over inlichtingendiensten, economische oorlogvoering, internationale betrekkingen, de Bilderberg-conferenties, kartels en een trilogie over roof en rechtsherstel. In 2011 verscheen van zijn hand Het Lockheed-schandaal.
Bernhard zakenprins – Gerard Aalders
Zijn connecties met wapenhandelaren, louche zakenlieden en dubieuze bankiers. Zijn voortdurende jacht op geld dreef prins Bernhard onafwendbaar in de armen van illegale wapenhandelaren, obscure zakenlieden en louche bankiers. Omstreeks 1950 rees er serieuze verdenking tegen de prinsgemaal vanwege zijn bemoeienissen met wapenhandel in Indonesië en de minister-president zag zich genoodzaakt de kwestie te laten onderzoeken door de Koninklijke Marechaussee en de Rijksrecherche.
Hun rapporten – die in de doofpot verdwenen – geven een onthutsend beeld van Bernhards activiteiten en zakelijk netwerk.
Het kabinet Drees was bang dat Bernhards onbezonnen gedrag niet alleen de naam van het Koninklijk Huis zou kunnen bezoedelen, maar bovendien de regering in een chanteerbare situatie kon manoeuvreren. Dit boek legt het web bloot van de man die zichzelf graag als`zakenprins’ presenteerde, maar die door zijn roekeloos gedrag een gevaar dreigde te worden voor de Nederlandse staatsveiligheid. En waar bleven al de miljoenen die hij extra bijverdiende?
De totstandkoming van dit boek is in de eerste plaats te danken aan Cees Fasseur die in Juliana & Bernhard een paragraaf aan prof. Jan Willem Duyff heeft gewijd. Zijn slordige behandeling van het onderwerp was de directe aanleiding voor dit boek. De zoon en dochter van Gerrie van Maasdijk (kamerheer van koningin Juliana) hebben vanwege diezelfde paragraaf een aanklacht wegens smaad tegen Fasseur ingediend. Of dat terecht is zal de rechter moeten uitmaken, maar de achtergronden van het conflict Van Maasdijk-Fasseur worden in dit boek van NIOD-medewerker Gerard Aalders alvast uitgebreid belicht.
Gerard Aalders is als onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Hij publiceerde ondermeer over spionage, economische collaboratie, roof van Joods bezit, neutraliteitspolitiek, de Bilderbergconferenties, kartels en de monarchie.
Kartels – Gerard Aalders
De Amerikaanse strijd om de wereldhegemonie. Kartels zijn verboden. Bedrijven die de regels overtreden, kunnen een boete van vele honderden miljoenen euro’s tegemoet zien.
Toch waren kartels tot voor kort overal ter wereld, met uitzondering van de Verenigde Staten, populair. Europa beschouwde kartels als instrumenten om de economie te reguleren en werkloosheid tegen te gaan. Na de Tweede Wereldoorlog is die situatie drastisch veranderd. Het huidige antikartelbeleid vloeit rechtstreeks voort uit de machtspositie die de Verenigde Staten zich na de laatste wereldoorlog hebben verworven.
Uniek archiefmateriaal laat zien dat Washington vanaf 1939 doelbewust plannen maakte om de economische en politieke macht in de wereld naar zich toe te trekken. Dat streven naar hegemonie stuitte op tegenstand van Groot-Brittannië en andere koloniale grootmachten, maar in hun strijd tegen het fascisme waren ze allemaal afhankelijk van Amerikaanse materiële steun.
De vs hebben die dominante positie benut om een nieuwe wereldorde naar eigen inzicht te vestigen. Het antikartelbeleid van de vs (al sinds 1890 in de wet verankerd) dreef mee op de golven van de herinrichting van de naoorlogse wereldeconomie. Eerst in het bezette Duitsland en Japan, daarna in West-Europa en de rest van wereld, voor zover de Koude Oorlog dat toeliet.
Geschilderd tegen de achtergrond van de belangrijkste gebeurtenissen van de twintigste eeuw, toont deze studie aan hoe ingrijpend de invloed van de vs op het huidige wereldstelsel, inclusief het kartelbeleid, is geweest.