makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Wat is het verschil tussen de DJI Mavic Mini en de DJI Mini 2 drone? Is de DJI Mini 2 de meerprijs waard? Je leest het in deze review.

DJI komt met de Mini 2 drone

De razend populaire DJI Mavic Mini drone krijgt een opvolger. De DJI Mini 2. De verschillen tussen de DJI Mavic Mini en nieuwste DJI Mini 2 nemen we met je door. Is het de meerprijs waard om te kiezen voor de Mini 2? Laten we beide drones eens met elkaar vergelijken.

dji mini 2 vs mavic mini

Gewicht < 250 gram

Beide drones wegen net iets minder dan 250 gram. Dit houdt in dat je geen opleiding hoeft te volgen en je drone niet geregistreerd hoeft te worden. Uiteraard moet je je wel houden aan alle regels die gelden voor het vliegen met een drone. Zo moet je altijd rekening houden met No-Fly zones, mag je niet vliegen boven mensenmenigtes, spoorbanen, autowegen, etc.

Uiterlijk van beide drones

Je moet erg goed kijken om te ontdekken wat de verschillen zijn tussen beide drones. Het enige optische verschil zijn de propellertips. Deze hebben nu een gouden in plaats van zilveren streepjes. Ook staat er op de camera de tekst “4K”. Als laatste is de voorkant van de Mini 2 voorzien van een statusled.

Verder zijn de drones identiek. De grijze behuizing, afmetingen en dergelijke zijn allemaal hetzelfde gebleven.

Grotere controller

In tegenstelling tot het uiterlijk van de drone, is de controller wel helemaal anders. Deze is een heel stuk groter en zwaarder. Het is exact dezelfde controller die bij de DJI Mavic Air 2 wordt geleverd. Dit houdt in dat je de telefoon nu aan de bovenzijde moet bevestigen. Bij de Mavic Mini 1 is wordt je telefoon bevestigd aan de onderkant van de controller.

Verbeterde cameraprestaties

Een van de belangrijkste punten van kritiek op de DJI Mavic Mini was dat hij geen 4K-video opnames kon maken. De maximale resolutie was maximaal 2,7K / 30 fps en een bitrate van 40 Mbps. 

De DJI Mini 2 kan wel opnemen in 4K resolutie (30 fps) met een bitsnelheid van maar liefst 100 Mbps. Een aanzienlijke verbetering dus.

De combinatie van resolutie en bitsnelheid van de Mini 2 is een behoorlijke verbetering. Dit zie je vooral terug op het bekijken van opnames op grote schermen.

Daarnaast beschikt de Mini 2 over 4 x digitale zoom.

Fotograferen met de Mini 2

In tegenstelling tot de Mavic Mini 1 kun je met de Mini 2 kun je foto’s opslaan in DNG RAW formaat. Het voordeel is dat je meer mogelijkheden hebt om foto’s achteraf te bewerken. Ook kun je met de Mini 2 panoramafoto’s (Sphere, 180°, en Wide) maken en kiezen voor verschillende sluitertijden (bracketing). Het formaat van de foto’s is 12 megapixels.

Quickshots

DJI Mini 2 heeft dezelfde QuickShots met één tik als Mavic Mini (Dronie, Circle, Helix en Rocket). Extra op de Mini 2 is de Boomerang quickshot.

Verder vliegen dankzij Ocusync 2.0

DJI gebruikt verschillende transmissiesystemen. Dat is de manier waarop de drone communiceert met de controller. De “goedkopere” drones maken meestal gebruik van Enhanced Wi-Fi. Hierbij wil het beeld -ook bij kortere afstanden- nog wel eens wegvallen. Enhanced Wi-Fi zien we terug bij de DJI Mavic Mini. 

Maar dankzij de nieuwe controller heeft de Mini 2 verrassend genoeg een geavanceerder eigen systeem, namelijk Ocusync 2.0. Dit zien we ook terug bij de duurdere Mavic Air 2.

Dit houdt in dat je met de Mini 2 veel verder weg kunt vliegen dan met de Mavic Mini. Hoewel het maximale bereik van de Mavic Mini 4 km is, belooft de Mini 2 een bereik te hebben tot maar liefst 10 kilometer.

Deze grote reikwijdte komt doordat Ocusync 2.0 werkt met 2 frequentiebanden, namelijk 2,4 GHz en 5,8 GHz. Ocusync 2.0 schakelt automatisch op basis van de sterkste signaalsterkte.

Hou in gedachten dat dit de genoemde afstanden alleen gelden in de meest gunstige situaties. In werkelijkheid kom vlieg je met de Mini2 maximaal ergens tussen de 3 en 6 kilometer. Trouwens, volgens de nieuwste drone-wetten moet je je drone sowieso altijd in het zicht houden.

Vliegtijd per accu

Hier zien we een minimaal verschil. De Mini 2 kan 1 minuut langer in de lucht blijven. Om precies te zijn 31 minuten. 

De hoogte boven zeeniveau is met 1.000 meter toegenomen tot 4.000 meter. Bij de Mavic Mini 1 is dit 3.000 meter.

mavic mini op hand

Krachtigere motoren

DJI geeft aan in de Mini 2 krachtigere motoren te hebben verwerkt. Dit heeft een paar handige maar relatief kleine gevolgen voor de vliegprestaties.

Ten eerste heeft de Mini 2 een iets snellere acceleratie dan de Mavic Mini. De Mini 2 slaagt erin om met 5 m/s (meter per seconde) op te stijgen in de snelste ‘Sport’-modus. Dit is 1 seconde sneller dan de Mavic Mini. De topsnelheid van de Mini 2 is met 16 m/s 3 m/s sneller dan zijn voorganger. 

De Mini 2 kan ook wat beter overweg met wat hardere wind. Toch is het vliegen met hardere vlagerige wind met deze kleine en lichte drones niet echt fijn.

Geen obstakeldetectie

Jammer genoeg heeft ook de Mini 2 geen obstakeldetectie. De drone zal dan ook niet automatisch uitwijken voor obstakels, zoals bijvoorbeeld gebouwen en bomen. Wil je dit wel, dan zul je toch echt honderden euro’s meer uit moeten geven voor de Mavic Air 2. 

Het is daarom belangrijk om met beide drones altijd hoog genoeg te vliegen tijdens een “Return to home” actie.

DJI Mavic Mini in beeld

DJI Mini 2 in beeld

Wat kosten de DJI Mavic Mini en DJI Mini 2?

De DJI Mini 2 is iets duurder van de Mavic Mini. Bij de basisversie is 1 accu inbegrepen. De uitgebreidere Fly More Combo kost iets meer. Hierbij krijg je in totaal 3 accu’s, een charging hub, extra set propellers, een draagtas en een adapter waarmee je de accu ook kunt gebruiken als powerbank. 

Bekijk de prijzen

De Fly More Combo wordt het meest verkocht vanwege de vele extra’s die worden meegeleverd. 

Conclusie

Welke drone moet je nu kopen? De DJI Mavic Mini of de nieuwere DJI Mini 2?

Zowel de DJI Mini 2 en DJI Mavic Mini zijn geweldige drones. Mede dankzij de intuïtieve DJI Fly-app, de Return to Home-functie en een verscheidenheid aan andere intelligente functies zijn beide drones geschikt voor de beginnende vlieger. 

Beide drones zijn perfect voor beginners. Ze zijn compact, makkelijk in gebruik en hebben tal van intelligente functies aan boord.

De belangrijkste voordelen van de Mini 2 zijn de verbeterde camera en verbeterde overdracht van beelden, waardoor je zonder “vastlopers” verder weg kunt vliegen. Ook vliegt de drone stabieler bij hardere wind.

Vind je het leuk om zo af en toe een te vliegen en wat beelden op te nemen en vind je de beeldkwaliteit van minder belang? Dan is de goedkopere Mavic Mini een prima keus. 

Wanneer is de DJI Mini 2 verkrijgbaar?

De DJI Mini 2 is vanaf nu leverbaar. Bestel jouw exemplaar vandaag nog en ga morgen al vliegen.

Bekijk alle DJI drones

Nieuwe Europese regels voor drones

Vanaf 31 december 2020 gelden er Europese regels voor drones. Deze regels gelden in alle landen van de Europese Unie (EU) en zorgen voor veiligheid in de lucht en op de grond. 

Veelgestelde vragen

Moet ik een vliegcertificaat halen om te mogen vliegen?

Een veelgestelde vraag is of je een vliegcertificaat nodig hebt om te mogen vliegen met de Mavic Mini / Mini 2?

Het antwoord hierop luidt: Nee. Omdat de drone minder weegt dan 250 gram heb je geen vliegcertificaat nodig.

Moet ik mijn drone registreren bij het RDW?

Ja. Als je in het bezit bent van één of meerdere drones en ben je verantwoordelijk voor de vluchten die met deze drone worden uitgevoerd ben je een exploitant, dit moet je registreren bij de RDW. 

Hiervoor vraagt de exploitant een exploitantnummer aan. Dit nummer moet je op de drone aanbrengen. Op deze manier is iedere drone traceerbaar.

Wat kost het om mijn drone bij het RDW te registreren?

De eerste keer dat je je bij het RDW aanmeldt als exploitant (eigenaar) van een drone betaal je 23 euro voor 1 jaar. Na het eerste jaar betaal je 13 euro per jaar.

Onder welke categorie valt de Mavic Mini / Mini 2?

Drones worden ingedeeld in verschillende subcategoriën. Voor de Mavic Mini en de Mini 2 is subcategorie A1 van toepassing. Dit geldt voor drones tot 250 gram.

Voor drones die minder dan 250 gram wegen bij het opstijgen, gelden de algemene regels tijdens het vliegen. 

Waar vind ik meer informatie over de drone regelgeving?

Alle informatie over het vliegen met drones vind je op de website van de Rijksoverheid.

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: