Fitbit Sense - Wat een spectaculaire smartwatch!
Fitbit is gekomen met een volledige nieuw en zeer geavanceerde smartwatch! De Fitbit Sense. Dit is de meest geavanceerde smartwatch dat Fitbit toe nu toe op de markt heeft gebracht. Het is daarmee een waardige opvolger van de Fitbit Ionic.
De Fitbit Sense helpt je om lichaam en geest in balans te brengen voor een gezonder leven. Herken en beheers stress, ontvang meldingen bij een hoge of lage hartslag, ontdek hoe goed je slaapt en volg het verloop van je huidtemperatuur.
Uiteraard beschikt de nieuwste Fitbit ook nog over de vertrouwde functies zoals ingebouwde gps en een lange batterijduur.
Nieuw! Stress meten met de Fitbit Sense
De Fitbit Sense is meer dan een klokje alleen. Het valt vooral in de smaak bij mensen die hun gezondheid serieus nemen. Nieuw op deze smartwatch is de zogenaamde elektrodermale activiteitssensor (EDA).
De EDA Scan detecteert elektrodermale activiteit. Dit kan erop wijzen het lichaam stress ervaart. Zo kun je stress beter leren herkennen en beheersen.
Gebruik handige tools voor stressbeheersing op de smartwatch en in de App om je stressniveau in de gaten te houden, verbanden te ontdekken tussen stress en stemming, begeleide mindfulness-sessies te volgen en meer.
Meten van je huidtemperatuur
Een sensor op de Fitbit Sense meet iedere nacht je huidtemperatuur, zodat je kunt zien hoe deze varieert. Sense is de eerste smartwatch van Fitbit die beschikt over een huidtemperatuursensor. Op die manier leer je je lichaam beter kennen.
Doordat de sensor je huidtemperatuur iedere dag meet, kunnen afwijkingen worden geconstateerd. Aan de hand van deze informatie kun je patronen ontdekken die verband houden met veranderingen in je lichaam. Denk hierbij aan bijvoorbeeld koorts.

Vernieuwde hartslagmeter
De Fitbit Sense is voorzien van een vernieuwde hartslagsensor, de PurePulse 2.0. Deze sensor meet continu je hartslag tijdens het sporten, slapen en ga zo maar door.
Tijdens trainingen zie je real time in welke zone je hartslag is. Zoals vetverbranding, cardio of piek. Je weet dan hoeveel inspanning je moet leveren om je doelen te bereiken.
Een enorme hoge of lage hartslag kan wijzen op gezondheidsproblemen. De Fitbit Sense informeert je direct als je hartslag in rust buiten het normale bereik ligt.
Meet je zuurstofgehalte met de Fitbit Sense
In januari 2020 heeft Fitbit de langverwachte functie voor detecteren van zuurstof in je bloed (SpO2) ingeschakeld. Al vanaf 2017 bouwde Fitbit deze SpO2-sensor in zijn smartwatches.
In je lichaam wordt continu bloed rondgepomt. De Fitbit Sense meet hoe zuurstofrijk je bloed is. Veranderingen in de SpO2 metingen kunnen duiden op een verandering in je gezondheid.
SpO2 wordt gemeten met Pulseimetry. Dit is een indirecte, niet-invasieve methode. Dit houdt in dat er geen instrumenten in het lichaam ingebracht te hoeven worden.
De Fitbit Sense maakt gebruik van een combinatie van rode en infrarode lichten met sensoren aan de achterkant van het horloge. De resultaten van de metingen zie je terug in de App.
Batterijduur Fitbit Sense
Een groot pluspunt van de Fitbit Sense is de batterijduur. De batterij gaat ruim 6 dagen mee. Dit is uiteraard wel afhankelijk van het feit of je veel of weinig gebruik maakt van de GPS functie. Dankzij het snel opladen heb je een volledige dag batterijduur na slechts 12 minuten opladen. De Sense is helemaal opgeladen na 40 minuten!
Uitgebreide en gebruiksvriendelijke App
De Fitbit App is zeer uitgebreid en gebruiksvriendelijk. In mijn ogen vergeleken met zijn concurrenten zelfs één van de meest gebruiksvriendelijkste!
Je kunt op het gezondheidsdashboard alle informatie terugvinden over o.a. je hartslagvariabelen, ademhalingsfrequentie en SpO2.
Het uiterlijk van de Fitbit Sense
De Fitbit Sense heeft een roestvrijstalen behuizing en heeft een perfecte pasvorm. Het nieuwe infinity-bandje is ideaal voor work-outs en dagelijks gebruik. Deze voelt lekker comfortabel aan. Daarnaast kun je snel en gemakkelijk je look veranderen dankzij het nieuwe sluitingsmechanisme van de Fitbit.
Wat verder erg leuk is aan de Fitbit is dat je de wijzerplaat kunt wisselen. In de store – bereikbaar via de Fitbit App – kun je kiezen uit vele honderden verschillende wijzerplaten. Een groot deel is gratis, maar er zijn ook betaalde versies. Zo kun je voor iedere gelegheid een passende achtergrond op je horloge zetten.
Meten van je slaap
Ongeveer één derde van de dag slapen we. Het is daarom van belang om ook de kwaliteit van je slaap te meten. De Fitbit Sense registreert tijdens je slaap de verschillende slaapfasen. Tijd en percentage dat je licht hebt geslapen, rem-slaap of diepe slaap. Het resultaat wordt weergeggeven in de Fitbit App. Je leert hierdoor je slaapkwaliteit beter te begrijpen.
Meldingen op je scherm
Op het scherm kun je op de hoogte blijven van oproep-, bericht- en appmeldingen. Je kunt in de App eenvoudig instellen welke berichten je wel of niet op je horloge wilt laten zien. Daarnaast kun je snelle antwoorden sturen (alleen Android).
Fitbit Premium
Met Premium haal je nog veel meer uit je Fitbit ervaring. Ontvang speciaal op jou afgestemd advies over gezondheid en fitness, inspiratie en begeleiding op basis van jouw persoonljke statistieken.
Premium is een betaald lidmaatschap dat een nieuwe dimensie geeft aan de functies in de Fitbit app. Fitbit heeft ruim 10 jaar aan gegevens en expertise en helpt je daarmee meer te bewegen, beter te slapen, gezonder te eten en – zeker in deze tijden niet geheel onbelangrijk – minder te stressen.
Met geavanceerde slaaptools, persoonlijke inzichten, een overzichtelijk welzijnsrapport en meer kun je met Premium verbanden leggen die je eerder niet zag. Je ontvangt praktische tips en interessante statistieken. Daarnaast kun je meedoen aan nieuwe uitdagingen, spellen en nog zoveel meer.
Alle Fitbit gebruikers ontvangen sowieso al interessante inzichten in de Fitbit app. Maar met Fitbit Premium zijn deze helemaal voor jou op maat gemaakt. Deze nieuwe persoonlijke inzichten van Premium brengen patronen in je statistieken aan het licht.
Je kunt nu eenvoudig zien of je gezonde gewoonten aan het ontwikkelen bent. Indien nodig krijg je een duwtje in de goede richting.
Je ontdekt ook de samenhang tussen de verschillende aspecten die je apparaat registreert, bijvoorbeeld hoe de kwaliteit van je nachtrust verbetert na een dag met meer activiteit. Fitbit begint met het analyseren van de statistieken over je activiteit, slaap en hartslag en in de loop van de tijd zullen we andere gegevens toevoegen aan deze schat aan informatie.
Ga voor een betere nachtrust met de geavanceerde slaapfuncties van Fitbit Premium. Slaapprogramma’s en persoonlijke inzichten helpen je op weg. Een diepgaande analyse helpt je om je slaapscore beter te begrijpen.
Fitbit toont een overzicht hoe de score tot stand is gekomen op basis van de tijd die je hebt geslapen, diepe slaap en remslaap en het herstellend vermogen van je nachtrust.
Premium bevat ook een gloednieuwe visualisatie van je hartslag terwijl je slaapt ten opzichte van je gemiddelde hartslag in rust overdag. Hoe langer je slaaphartslag onder je hartslag in rust overdag blijft, hoe meer herstel je slaap geeft. Je ziet in hoeverre deze grafiek verandert wanneer je kleine veranderingen aanbrengt in je avondritueel om te zien hoe je lichaam daarop reageert.
Ontspan en kom weer in balans met een uitgebreid aanbod aan rustgevende muziek en ontspannende geluiden. Ervaar minder stress en slaap beter.
Daag elkaar uit! Ben je op zoek naar een nieuwe manier om actief te blijven, samen met je familie en vrienden? Probeer dan de Premium-spellen en -uitdagingen. Hiermee kun je onderlinge competities starten. Wie zet bijvoorbeeld in een week de meeste stappen?
Met de ‘All for One’-uitdaging werk je samen met vrienden en familie aan een gezamenlijk doel. Dit doel bepalen jullie zelf. Denk hierbij aan bijvoorbeeld 60.000 stappen, 850 actieve minuten of 100 kilometer binnen een bepaalde tijd. Doordat je samenwerkt, kan iedereen op zijn eigen niveau meedoen en bijdragen aan het teamdoel. ’s Avonds een extra lang rondje met de hond, een halte eerder uitstappen als je naar je werk reist… Alle beetjes helpen.
Fitbit liet zich adviseren door een groot aantal artsen, slaapdeskundigen en medische professionals van vooraanstaande ziekenhuizen over de opzet van een welzijnsrapport dat eenvoudig te begrijpen is en een duidelijk overzicht geeft van de gegevens over iemands gezondheid en welzijn.
Dit rapport omvat gedetailleerde gegevens en grafieken plus extra analyses van je activiteit, hartslag, nachtrust en gewicht waarmee zorg meer specifiek op jou afgestemd kan worden wanneer je die nodig hebt. In de toekomst zal Fitbit nog meer gegevens en inzichten toevoegen.
Exclusief voor Fitbit Sense
Til je Fitbit Sense-ervaring naar een hoger niveau met Fitbit Premium. Alle nieuwe Fitbit Premium-gebruikers ontvangen een gratis proefabonnement van 6 maanden bij hun Sense.
Na de gratis periode kost het Fitbit Premium abonnement 9,50 euro per maand of 75,- euro per jaar.
Fitbit Pay - Contactloos betalen met je horloge
Zoals we ook al gewend waren bij de Fitbit Ionic is ook de Sense voorzien van Fitbit Pay. Hiermee kun je contactloos betalen met je smartwatch. Dit is nog niet voor iedere bank mogelijk. Met welke banken kun je gebruik maken van Fitbit Pay?
- ABN AMRO Maestro
- ABN AMRO Mastercard
- Bunq Maestro
- Bunq Mastercard
- ICS Mastercard
- ICS Visa
- Openbank Mastercard
- Rabobank Maestro
Hoe werkt Fitbit Pay?
Je kunt Fitbit Pay vergelijken met het contactloos betalen met je betaalpas of telefoon.
De Fitbit Sense is voorzien van een zogenaamde NFC chip. Een NFC chip maakt het mogelijk contactloos te betalen. Eenzelfde soort chip zit ook in de meeste smartphones.
Via de Fitbit App op je telefoon voeg je eevoudig een digitale betaalpas toen aan je Fitbit Wallet. Nadat je dit hebt gedaan, kun je bedragen tot 25,- euro betalen. Voor bedragen boven de 25 euro wordt gevraagd je pincode op je Fitbit in te toetsen.
Wanneer je dit hebt gedaan, is het mogelijk om kleine bedragen tot €25,- direct te betalen vanaf je horloge. Voor grotere bedragen dien je een beveiligingscode in te voeren op je horloge. Eigenlijk is dit net zoals het nu gaat in winkels met een contactloze pinpas.
Is betalen met Fitbit Pay veilig?
Ik hoor je al denken… Wat nu als ik mijn horloge verlies? Kunnen anderen dan met mijn Fitbit betalen? Nee, dit kan niet! Bij het aanmelden dien je een pincode te bedenken en in te geven. Iedere keer als jij je horloge af- en weer omdoet, wordt de pincode gevraagd. Zonder deze pincode is het dus niet mogelijk om contactloos te betalen.
Bedien Spotify met je Fitbit Sense
Nog steeds één van de leukste apps die je kunt installeren op je Fitbit Sense is Spotify. Door eenmalig je Spotify account te koppelen aan je Fitbit, heb je de mogelijkheid om Spotify met je smartwatch te bedienen. Je moet hierbij denken aan o.a. het pauzeren en het voor- en achteruit skippen van nummers. Super relaxed!
Waterdicht - IPX8
Voor de fanatieke zwemmers onder ons
Op het gebied van zwemfuncties is de Fitbit Sense een echte krachtpatser. Het horloge heeft automatische slagherkenning. De baanlengte stel je vooraf in op je horloge. Daarnaast houdt het automatische intervals bij en meet het horloge je zwemafstand en -snelheid. Ook heeft de Sense heeft ook SWOLF tracking en een zwembaantjes teller. Dus eigenlijk alles om jouw zwemworkout tot in details bij te houden.
Wat kost de Fitbit Sense?
Wil jij ook de Fitbit Sense kopen? De Sense is verkrijgbaar voor 329,- euro. Je kunt kiezen tussen de carbon/roestvrij staal antraciet- en de ivoorwit/zachtgoud roestvrijstale versie.
De Fitbit Sense is daarmee een heel stuk goedkoper dan de Apple Watch Series 5.
Er zijn verschillende accessoires zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 25 euro. Je moet hierbij denken aan geweven bandjes, een regenboogbandje, sportbandjes en meer.
Ontwerper Victor Glemaud heeft voor Fitbit speciale gebreide bandjes ontworpen die voor ongeveer vier tientjes in de winkel liggen.
Conclusie
Neem jij je gezondheid serieus en ben je op zoek naar een geavanceerde smartwatch? Dan is de Fitbit Sense zeker wat voor jou!
De Fitbit Sense is voorzien van de nieuwste generatie sensoren, waarmee je jouw gezondheid extra in kunt blijven monitoren!
Het kleinere broertje van de Sense is de Fitbit Versa 3. Deze kost 100,- euro minder dan de Sense. De Versa 3 is minder geavanceerd dan de Sense. De verschillen tussen de Fitbit Sense en de Fitbit Versa 3 kun je hier bekijken.