Vergelijk de Fitbit Versa 3 met de Fitbit Sense
Fitbit heeft zijn nieuwste reeks smartwatches onthuld. De Fitbit Versa 3, de waardige opvolger van de Fitbit Versa 2. En de Fitbit Sense, deze vervangt de populaire Ionic.
Maar welke van deze 2 smartwatches moet je kopen? Wat zijn de verschillen? Het prijsverschil is 100,- euro. Dat is toch serieus geld. Is het daarom die 100,- euro extra waard om voor de Sense te kiezen?
Ontwerp en weergave
Als je de Versa 3 en de Sense naast elkaar legt, zul je nauwelijks verschil zien. Dat komt omdat ze exact dezelfde vorm en maat hebben. Ten opzichte van de Versa 2 zijn ze wel ietsje groter.
De afmeting van de Versa 3 en Sense ten opzichte van de Versa 2 zijn:
- Versa 3 en Sense: 40,48 x 40,48 x 12,35 mm
- Versa 2: 39,95 x 39,84 x 12,15 mm
Naast hetzelfde type behuizing hebben de Versa 3 en Sense beide een 4,01cm 336×336 OLED-scherm. Ietsje groter dus dan de “oude” Versa 2, dat scherm is 3,54cm.
De Fitbit Sense weegt 33,1 gram is daarmee vijf gram zwaarder dan de Versa 3. Van dat minimale verschil zul je uiteraard weinig merken. Dat de Sense iets zwaarder is dan de Versa 3 komt door het materiaal van de horlogekast. De horlogekast van de Sense is van RVS, die van de Versa 3 van aluminium.
De Sense is beschikbaar in 2 kleuren: grijs en goud met wit. De Versa 3 is beschikbaar in 3 verschillende kleuren: zwart, goud met een roze bandje en goud met een blauw bandje. Beide bandjes zijn siliconen.
Beide hebben ze een zogenaamde haptische knop aan de linkerkant in plaats van een fysieke. Haptische technologie zorgt ervoor dat de interactie tussen een mens en machine ‘menselijker’ wordt. Dit houdt in dat er binnen de interactie het element ‘gevoel’ bij komt. Aanraking is voldoende.
Net als de horloges en trackers die eerder zijn verschenen, hebben de Versa 3 en Sense verwisselbare banden die anders aansluiten dan voorheen. De bandjes van de Versa 2 zullen dus niet meer passen. De bandjes van de Sense en de Versa 3 zijn onderling wel uitwisselbaar.
Connectiviteit en sensoren
Hoewel ze er misschien precies hetzelfde uitzien, zijn de Fitbit Versa 3 en Sense van binnen behoorlijk verschillend. Ten eerste, hier is wat u krijgt, ongeacht welk horloge u koopt:
- PurePulse 2.0 hartvolging
- SP02-sensor
- GPS
- Versnellingsmeter
- Hoogtemeter
- Bluetooth / Wi-Fi
- Microfoon
- Spreker
- 50M waterbestendigheid
Dat is een hele mooie set met specificaties, maar de Sense bezit er meer. De meeste hebben we nog nooit gezien in een consumenten-smartwatch:
- Optische hartslagsensor met meerdere paden
- Multifunctionele elektrische sensoren compatibel met ECG-app en EDA-app
- Huidtemperatuursensor
Fitness- en gezondheidsregistratie
Hoewel beide horloges de dingen doen die je van een Fitbit-apparaat verwacht – stap, hoogte, calorieën, slaap en training volgen – heeft de Sense een paar nieuwe functionaliteiten die mogelijk worden gemaakt door de nieuwste generatie sensoren.
Met de Fitbit Sense kun je je hartslag nog beter in de gaten houden. Dat komt doordat de Sense voorzien is van een geavanceerdere sensor.
De Sense meet jouw hartslag via een elektrische hartslagsensor, ook wel ECG genoemd. Die ECG sensor meet de timing en sterkte van je hartslag door elektrische signalen in je bloed te meten. Hierdoor kan de Sense je ook meldingen geven bij een lage of hoge hartslag. Zo vertelt de Sense je precies wanneer je het wat rustiger aan moet doen.
Daarnaast houdt de Sense ook jouw stressniveau bij door je hartslag te meten.
Hoe werkt dit?
- EDA (stress): Houd je handpalm boven het beeldscherm
- ECG (hartritme): Houd twee vingers gedurende 30 seconden op de hoeken van de roestvrijstalen ring
- Huidtemperatuur: automatisch terwijl u slaapt
In tegenstelling tot de Fitbit Sense beschikt de Fitbit Versa 3 over een optische hartslagsensor. De optische sensor meet je hartslag aan de hand van groen licht dat weerkaatst op je bloed.
Het meet zo de snelheid waarmee je bloed door je aderen stroomt en hoe hard je hart klopt. Optische hartslagsensoren zijn minder nauwkeurig dan optische hartslagmeters.
Dat verklaart ook deels het prijsverschil.
Let op: De ECG functie wordt helaas pas op een later moment beschikbaar in Europa.


Batterijduur en opladen
De batterijen in de Versa 3 en Sense gaan beide ongeveer 6 dagen mee als de volledig zijn opgeladen. Uiteraard is dit afhankelijk van het gebruik van o.a. GPS en always-on display. Maar voor het grootste deel gaan beide horloges veel langer mee dan een Apple Watch.
Beide horloges worden geleverd met hetzelfde type oplader. Deze ondersteunen snel opladen. Fitbit beweert dat een oplaadtijd van 12 minuten goed is voor een volledige dag gebruik. Een volledige oplaadbeurt duurt slechts 40 minuten. Dat is heel veel sneller is dan de vorige opladers.
Besturingssysteem, apps en assistent
De Sense en Versa 3 maken deel uit van de Fitbit-familie van smartwatches, dus ze draaien allebei de nieuwste versie van Fitbit OS, die volledig opnieuw is ontworpen om te profiteren van de grotere schermen.
De Fitbit heeft niet zo’n uitgebreide app-catalogus als de Apple Watch, maar er zijn genoeg toffe Apps en een verscheidenheid aan wijzerplaten.
Er zijn ook enkele nieuwe functies aan boord. Fitbit heeft nieuwe aanpasbare widgets geïntroduceerd die toegankelijk zijn door vanaf de onderkant omhoog te vegen. Maar ook opnieuw ontworpen meldingen en apps op het scherm die gepersonaliseerde opties bieden. Als je een Android-telefoon gebruikt, kun je oproepen beantwoorden en sms-berichten beantwoorden met je stem. Daarnaast heb je nu de keuze uit de Alexa of Google assistent.
Zes maanden gratis Fitbit Premium bij de Sense
Alleen bij aanschaf van een Fitbit Sense krijg je 6 maanden gratis toegang tot Fitbit Premium. Met Fitbit Premium krijg je nog meer inzicht in je gezondheid en activiteiten. Je krijgt trainingsschema’s aangereikt die afgestemd zijn op jouw activiteiten, lichaam en gezondheid. Op die manier wordt je gemotiveerd om samen met je Fitbit Sense te werken aan een betere conditie, meer spieren of flexibiliteit.
Koop je de Versa 3, dan ontvang je geen gratis Fitbit Premium. Je kunt dit uiteraard wel zelf aanschaffen. De kosten van Fitbit Premium zijn 9,50 per maand of 75,- euro per jaar.
Fitbit Versa 3 of Sense kopen? Conclusie
Als je hebt besloten om een Fitbit-smartwatch te kopen, zijn de Versa 3 en de Sense fundamenteel identiek, afgezien van de drie extra sensoren van de Sense: EDA, ECG en huidtemperatuur.
Met de Fitbit Versa 3 heb je een prima smartwatch om je gezondheid bij te houden. Je hebt inzicht in onder andere je hartslag, je fitnessleeftijd en het aantal calorieën dat je verbrandt. Je fitnessleeftijd zegt iets over jouw gezondheid en conditie in verhouding tot die van andere mensen van jouw leeftijd. Ook meet de Fitbit Versa 3, net als de Sense, je slaap en geeft het horloge je inzicht in de kwaliteit van je slaap.
Wat de Fitbit Sense geavanceerder maakt ten opzichte van de Fitbit Versa 3 is de hoeveelheid sensoren die het horloge heeft. In tegenstelling tot de Fitbit Versa 3 heeft de Sense namelijk ook een gyroscoop, een huidtemperatuursensor of thermometer, een saturatiemeter en stressniveaumeter.
Met een gyroscoop houdt de Sense rondes bij, zoals hardlooprondjes of trainingsessies. Een thermometer is handig om je temperatuur bij te houden. Een saturatiemeter meet de zuurstofwaardes van je bloed. Kortom: de Fitbit Sense geeft je nog meer inzicht in je gezondheid.
Toegegeven, we moeten ze testen om er zeker van te zijn dat ze werken, maar de apparaten van Fitbit zijn over het algemeen solide als het gaat om het volgen van fitness en gezondheid.
De Versa 3 is een geweldige fitness-smartwatch voor een interessante prijs. Maar de Sense biedt bovenop de basis net even wat meer inzicht in je gezondheid en activiteiten.
Lees ook de uitgebreide review van de Fitbit Sense.
Bekijk ook de Garmin smartwatch.