makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Thuiswerken tijdens de corona crisis? Heb jij ook zoveel last om efficiënt te blijven werken? Ben je ook zo snel afgeleid? Lees dan het boek Focus Aan/Uit.

Efficiënter thuiswerken tijdens de Corona crisis

Als gevolg van de corona crisis, zijn veel Nederlanders aan huis gekluisterd. Voor velen onder ons is dit heel erg wennen. Anderen zijn ermee bekend en is dit niks nieuws.

In beide gevallen blijft het passen en meten. De grote vraag is, hoe blijf je gedurende het thuiswerken toch productief?  

Veel mensen geven aan ontzettend snel afgeleid te zijn. Niet alleen thuis trouwens, maar ook op het werk. 

Daarom neem ik graag het boek Focus Aan/Uit van Mark Tigchelaar met je door. Mark beschrijft in zijn bestseller de 4 concentratielekken. En geeft concrete tips hoe hiermee om te gaan. 

focus-aan-uit mark tigchelaar
Bekijk het inkijkexemplaar

Wie zou dit boek moeten lezen?

Het vlot en prettig geschreven boek is uitermate geschikt voor mensen die (te)veel en (te)snel afgeleid worden. Zich na een dag “hard (thuis)werken” nu eigenlijk afvragen wat ze eigenlijk gedaan hebben. Gefrustreerd weer naar huis gaan omdat ze naar hun gevoel te weinig werk hebben verzet.

Het boek is zo geschreven dat je direct kunt toepassen wat je hebt geleerd. Dat zorgt ervoor dat je wilt dat je begrijpt wat je aan het lezen bent en je door wilt gaan met lezen.

Elk hoofdstuk eindigt met een aantal concrete tips en technieken die je gelijk in de praktijk kunt toepassen.

Focus Aan/Uit - Boek van Mark Tigchelaar - Review

Afdwalen tijdens gesprekken, aan het einde van de pagina erachter komen dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar de tekst over ging en moeite met in slaap vallen omdat je hoofd blijft doortollen. Wanneer we geen grip op onze aandacht hebben, waaien we met alle winden mee, kost het meer tijd om ons werk te doen en neemt de stress toe. 

Op de lange termijn vergroot het zelfs de kans op een burn-out. Bestsellerauteur Mark Tigchelaar laat aan de hand van nieuw wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit de praktijk zien hoe we weer grip op onze focus krijgen. Het effect is dat we weerbaarder tegen stress worden, productiever zijn en meer aanwezig zijn in het hier en nu. Rust, overzicht en controle.

Lees het boek Focus Aan/Uit en je ontdekt:

  • Hoe je slimme brain hacks inzet om niet meer af te dwalen
  • Hoe je met het “MTW’-principe (Minimaliseer-Taak-Wisselingen) structureel meer gedaan krijgt
  • Hoe je je kunt afsluiten voor de luidruchtigste collega
  • Kunt overleven in een kantoortuin
  • Hoe je de denkmachine stopt en makkelijker in slaap valt

Mark Tigchelaar (1984) studeerde neuropsychologie en begeleidt kenniswerkers, ondernemers en top- sporters om hun prestaties te verbeteren. Hij heeft verschillende TEDx Talks gegeven over de werking van het brein en wereldwijd hebben meer dan 100.000 mensen een focustraining bij hem gevolgd. Zijn eerdere boeken zijn in zes talen verschenen.

Krijg meer gedaan in een wereld vol afleiding

“Dicht de 4 concentratielekken en krijg meer gedaan in een wereld vol afleiding”, dat is de ondertitel van “Focus Aan/Uit“. Bijna altijd wordt gedacht dat externe prikkels zoals reclames, sociale media, onze smartphone of onze collega’s de grootste stoorzender van onze aandacht zijn. Mark Tigchelaar overtuigd je echter van het feit dat wij zelf vaak de grootste vijand van onszelf zijn.

Mark beschrijft dat focus alles te maken heeft met zogenaamde concentratielekkenIn het eerste deel van het boek worden deze vier concentratielekken verder toegelicht. 

Concentratielek nr.1 - Te weinig prikkels

Je kunt je brein eigenlijk zien als een soort super computer. Als er te weinig prikkels zijn, komt verveling om de hoek kijken. Met als gevolg, op zoek naar afleiding. Je gedachten dwalen af tijdens het voeren van een gesprek of je gaat suf scrollen door bijvoorbeeld je Facebook berichten. 

Kortom, als we te weinig prikkels krijgen dan raken we snel verveeld en gaan onbewust op zoek naar nieuwe prikkels. Volgens Tigchelaar denken onze hersenen sneller dan dat we ze gebruiken. Dan is het zaak om die leegte op te vullen. Merk je bijvoorbeeld bij het lezen van een boek dat je gedachten afdwalen? Verhoog dan je lees tempo. Je zult zien dat je dan minder snel afgeleid wordt of verveeld raakt. Probeer het maar eens. Dit is één van de vele tips die Tigchelaar in zijn boek beschrijft.

Concentratlielek nr.2 - Teveel interne prikkels

Ook bij concentratielek nummer 2 ligt de oorzaak bij onszelf. Als we bezig zijn met teveel diverse projecten of taken dan raakt onze focus vanzelf versnipperd. Vooral het wisselen van taken is daarbij dodelijk. 

Wanneer we achter de computer aan het werk zijn, wisselen we bijna 600 keer per dag van taak. Wow, dat is bij iedere 50 seconden. Het advies van Mark luidt: Minimaliseer-Taak-Wisselingen. Plan alle gelijksoortige werkzaamheden gelijktijdig. Combineer je leestaken, beltaken, etc. in een bepaald tijdsblok. 

Mark raadt ook aan om je hoofd vooral niet als opslagmedium schijf te gebruiken maar zo leeg mogelijk te houden. Dit kan door af en toe een piekerkwartiertje in te lassen of via een zogenaamde minddrop. Komen gedachten in je op, schrijf deze dan op. Ook nieuwe taken en ideeën moeten volgens Tigchelaar zo znel mogelijk uit je hoofd en in een (digitaal) dossier. Een handige app hiervoor is bijvoorbeeld Braintoss.

Mark moedigt je aan om je aan het begin van de dag af te vragen wat je die dag moet doen om voldaan naar huis te gaan. Maak dan een top 3 van de belangrijkste taken en doe die als eerste.

Concentratielek nr.3 - Te weinig brandstof

Het derde concentratielek omschrijft Mark Tigchelaar ook wel als het Tesla-model. Door jezelf onvoldoende op te laden ontstaat vanzelf minder rendement en minder output. 

Veel mensen denken vaak dat lang doorwerken stoer is en altijd leidt tot meer en beter resultaat. De werkelijkheid laat zien dat onze productiviteit afvlakt naarmate we langer doorwerken.

Het advies van Mark is om pauze te omarmen: “de tijd die je verliest met een pauze is kleiner dan het productiviteitsverlies dat je lijdt.” 

Op de vraag hoe vaak we eigenlijk zouden moeten pauzeren zegt Mark: “we werken het meest effectief als we na elke 25 minuten een korte break van 5 minuten houden”. Maar, bedenk je wel dat het bekijken van een YouTube video of het lezen van je Facebook berichten niet als een pauze. Deze activiteiten is eveneens hard werken voor onze hersenen. Kijk gewoon een uit het raam. Doe even helemaal niks. Dat is het advies. 

Het is heel goed om af te dwalen, te dagdromen en uit het raam te kijken. Wandelen doet ook wonderen. En wat dacht je van een powernap?

Concentratielek nr.4 - Teveel externe prikkels

Wat zorgt bij jou voor de meeste externe prikkels? In mijn geval is dat mijn telefoon. En wacht dat je van de hel die “kantoortuin” heet. Dat is als je niet oppast pas een groot concentratielek.

Toch zijn er mogelijkheden om met deze externe prikkels om te gaan zodat je toch iets gedaan kunt krijgen. Het is van belang om tijd te reserveren in je agenda om full focus te werken en je niet te laten afleiden door prikkels. Mark geeft in dit hoofdstuk veel praktische tips. 

Een voorbeeld. Onderscheid eenvoudige taken van van moeilijke taken. De moeilijke taken doe je als je weet dat je weinig onderbroken kan worden. Doe je deur dicht, zet een koptelefoon op, etc. De eenvoudige taken doe je dan als je veel onderbrekingen kunt verwachten.

De diepte in

Het 2e deel van het boek levert een verdere verdieping op het onderwerp focus en concentratie. Tigchelaar neemt de lezer daarin mee op een ontdekkingstocht naar het eigen brein als werkinstrument.

Mark gaat in op gerichte- en open aandacht. Met gerichte aandacht krijgen we dingen gedaan. Met open aandacht vinden we nieuwe inzichten en ideeën. Het is het verschil tussen inspanning en ontspanning, tussen bewust en onbewust, tussen doen en nadenken en tussen gas geven en opladen.

Naast dit alles komen ook productiviteitsbedreigingen email en meetings aan bod. Open alleen een emailbericht als je deze ook direct af kunt handelen. Kun je dit niet, open het dan niet. 

Stel, je hebt over 5 minuten een vergadering en je checkt nog even snel je mail. Je kunt dan zomaar een bericht openen die rond blijft zingen in je gedachten. Het gevolg hiervan is dat je minder gefocust bent tijdens de meeting. 

Vergaderingen dienen zo min mogelijk en vooral lekker kort te zijn. Probeer altijd tijd in te lassen tussen vergaderingen in. Je brein heeft de behoefte tussen vergaderingen even tot rust te komen en het één en ander te verwerken. 

Dit boek leest erg vlot weg en houdt je aandacht erbij door de vele, herkenbare voorbeelden en vlotte schrijfstijl. Daarbij krijgt de lezer ook een aantal aanvullingen en voorbeelden online. Focus Aan/Uit is een aanrader voor iedereen die meer gedaan wil krijgen in een dag en daarbij energie wil overhouden voor andere leuke zaken dan werk. 

Focus aan/uit van Mark Tigchelaar bestellen?

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: