makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Het afzien van 2020 is het nieuwste boek van Fokke en Sukke. Waar het boek over gaat, lees je in deze recensie.

Fokke & Sukke - Het afzien van 2020

Fokke & Sukke komen dit jaar met het boek “Het afzien van 2020”. Waar dit boek over gaat, lees je in deze recensie. 

Samenvatting van het boek "Het afzien van 2020"

Het jaarlijkse cartoonverzicht van Fokke & Sukke -Het afzien van 2020- gemaakt door Reid, Geleijnse & Van Tol. Een heerlijke manier om het coronajaar te cancellen. 

Het jaarlijkse cartoonoverzicht van Fokke & Sukke over een jaar waarin heel wat werd afgezien. Cartoons verschenen eerder in o.a. NRC Handelsblad. Handig voor mensen die graag grappen hamsteren.

fokke en sukke het afzien van 2020 recensie
Bekijk het inkijkexemplaar bij Bol.com

Fokke en Sukke zijn ook in dit bijzondere jaar vlijmscherp. Niet alleen over Corona. Alleen de cover al, is super leuk bedacht. 

Al sinds 1997 verschijnt ‘Fokke & Sukke’ als bundel cartoons in kranten. In 2003 ontving het drietal de zogenaamde “Stripschapprijs”.

De Stripschapprijs is de enige oeuvreprijs voor stripmakers die Nederland kent. De prijs wordt jaarlijks toegekend door “Het Stripschap”. Dit is een genootschap die bestaat uit stripliefhebbers. De prijs bestaat uit een bronzen plastiek en een oorkonde en gaat dus meer om de eer.

De Stripschapprijs wordt uitgereikt op het stripfestival De Stripdagen.

Alle 2020 nieuwsfeiten komen aan bod bij Fokke & Sukke

Fokke & Sukke volgen het nieuws en is dus altijd realistisch. In de meeste gevallen zul je er hard om moeten lachten. Soms zet het je aan het denken. En in een aantal gevallen roept het een soort schaamtegevoel over je af. 

Want…  “Mag je lachen om corona?” En ja, soms doen Fokke & Sukke daar nog een schepje bovenop.

Maar deze corona-editie van Fokke & Sukke gaat draait niet alleen om corona. Alle nieuwsfeiten van 2020 komen aan bod. 

Over de schrijvers

John Reid (1968) en Bastiaan Geleijnse (1967) zaten bij elkaar op de lagere en middelbare school in de klas. Jean-Marc van Tol (1967) niet. Toen ze alledrie eind jaren tachtig in Amsterdam studeerden, kwamen zij bij hetzelfde dispuut (HEBE) terecht. Het klikte. 

De samenwerking werd voortgezet in een gezamenlijk project: een stripverhaal. Voor deze strip, ‘Heibel in Hong Kong’ werd de naam ‘Sukke’ verzonnen voor een van de personages. Het drietal vond die naam (gebaseerd op het studentikoze ‘sukken’: iemand het bloed onder de nagels vandaan zuigen) voor de strip, immers bedoeld voor kinderen, niet geschikt.

Toen niet lang hierna het Amsterdamse studentenblad Propria Cures belde met het verzoek een kerstcartoon te tekenen, werd de naam van stal gehaald. De naam ‘Fokke’ was er snel bij verzonnen. Het drietal maakte enthousiast een Fokke & Sukke-kerstcartoon, met een eendje en een kanarie in de hoofdrol, maar de redactie van Propria Cures vond het geen realistische strip: ‘Vogeltjes kunnen niet praten’. Reid, Geleijnse & Van Tol bleven insturen en vanaf pasen 1994 verschenen de cartoons steeds regelmatiger in Propria Cures.

Uitgeverij De Harmonie zag ook iets in Fokke & Sukke, en in 1997 was het tijd voor de eerste Fokke & Sukke-bundel.

De Fokke & Sukke-cartoons verschenen na Propria Cures in diverse strip- en studentenbladen. Nog steeds verschijnen de cartoons in diverse universiteits- en hogeschoolbladen. Het tweetal maakte zijn opwachting ook in de VPRO-Gids, Zone 5300, MarketingTribune, Rendement, Spui, VARA TV Magazine en diverse andere periodieken.

Waar is het boek van Fokke & Sukke te koop?

Het boek “Het afzien van 2020” van Fokke & Sukke is onder andere te koop bij Bol.com.

Specificaties

Verschijningsdatum: november 2020
Aantal pagina’s: 112
Auteur: John Reid 
Co-auteur: Bastiaan Geleijnse
EAN / ISBN: 9789492409690

Bekijk alle boeken van Fokke & Sukke.

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: