makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Frank Energie levert energie tegen inkoopprijzen. Gezien de energieprijzen in 2022 een goede keus? Lees mijn ervaring in deze review.

Frank Energie - Review

Frank Energie is nieuw op de energiemarkt en levert stroom en gas tegen inkoopprijzen. In deze review deel ik mijn ervaring met Frank Energie. Is Frank Energie echt zo goedkoop? Wat zijn de voordelen en de nadelen van een energiecontract bij Frank Energie. Lees er alles over in deze review. 

Wie is Frank Energie?

Frank Energie is actief op de energiemarkt sinds eind 2020. Frank levert tegen inkoopprijs CO2-gecompenseerd gas en 100% groene stroom uit Nederland. 

Via de gratis app van Frank Energie kun je continu zien hoe je werkelijke kosten zich verhouden tot je inschatting. Op die manier kom je nooit voor verrassingen te staan.

De naam ‘Frank’ heeft als Engelse betekenis: eerlijk, integer, openhartig, transparant. De mensen achter Frank Energie vonden dat de Nederlandse energiemarkt wel een Frank kon gebruiken.

Frank Energie heeft zijn kantoor in Rotterdam.

energiedirect
EnergieDirect: Voordelige keus >>

Stroom en gas tegen inkoopprijs

Frank Energie geeft aan goedkoper te zijn dan wanneer je een vast contract aangaat. Je betaalt per maand alleen nog maar voor je werkelijke kosten. Voor de energie die je afneemt betaal je puur de inkoopprijs op dat moment. Dat in tegenstelling tot alle andere energieleveranciers waar je gedurende een langere periode een vast bedrag betaald. 

Deze dynamische inkoopprijzen zijn ervoor om de energie zo goedkoop mogelijk te maken. Frank koopt energie in op de groothandelsmarkt tegen dezelfde prijs als alle andere energieleveranciers. Maar let op: gaan de prijzen omhoog, dan stijgt jouw tarief net zo hard mee!

Frank geeft aan dat historisch gezien de dynamische prijzen vaak lager dan vaste prijzen. Voor elektriciteit zijn dat uurprijzen, voor gas zijn dat dagprijzen.

Verder berekent Frank alle overige kosten, zoals netbeheer, belastingen en heffingen 1-op-1 door.

Maar let op! Inkoopprijzen zijn niet de All-in prijzen. Want de All-in prijs is de prijs die je uiteindelijk als consument betaald.

Zie onderstaande schermprint (d.d. 16 december 2021). Op het eerste gezicht lijk je goedkoop uit te zijn, maar uiteindelijk betaal je 50 cent voor 1 kwh stroom en dik 2,16 euro voor een m3 gas.

Frank Energie inkoopprijzen
Frank Energie All In prijzen

ANWB dynamisch energiecontract

Frank Energie is niet de enige speler in de markt die dynamische energietarieven aanbiedt. Ook kun je hiervoor bij bijvoorbeeld de ANWB terecht. 

Het valt mij op dat de ANWB wel direct de prijzen toont inclusief alle verplichte heffingen. Als je een vergelijking maakt tussen bijvoorbeeld de ANWB en Frank Energie, zie je totaal 2 verschillende maandbedragen. Het is mij niet duidelijk waar dit grote prijsverschil in zit. De prijzen die de ANWB communiceert zijn in ieder geval juist.

Dynamisch maandbedrag

Frank Energie werkt met een dynamisch termijnbedrag. Dit houdt in dat je iedere maand betaalt voor je verbruik van die maand tegen de op dat moment geldende prijzen. 

Je betaalt in tegenstelling tot contracten van bijvoorbeeld 1 jaar geen vast voorschot dat het hele jaar gelijk blijft. In de winter betaal je dus een hoger bedrag en in de zomer een lager bedrag.

Wil je weten wat een bepaald apparaat aan energie verbruikt in huis? Je kunt dit eenvoudig meten met een energiemeter.

Verwachte energiekosten per maand

Om de prijzen van Frank Energie te vergelijken met andere energieleveranciers, laat Frank Energie je de verwachte kosten per maand zien. Deze bedragen worden bij elkaar opgeteld en door 12 maanden gedeeld. Hierdoor krijg je een inschatting van je gemiddelde maandbedrag bij Frank Energie. 

In onderstaand overzicht zie je het gemiddelde verbruik per maand gedurende één volledig jaar. Hou dus rekening met een hoger bedrag in de winter. Je maandbedrag wordt dan weer ruimschoots gecompenseerd tijdens de zomermaanden. Deze zal een heel stuk lager uitvallen.

Let op! Als volgens Frank Energie je gemiddelde maandbedrag uitkomt op bijvoorbeeld 300,- euro per maand, dan betaal je in januari 92% meer. Je maandbedrag in januari is dan 576,- euro! Zie hiervoor onderstaande tabel. 

frank energie maandbedragen energie

De scherpste vaste tarieven van dit moment

Geen winst op energie en transparante kosten

Frank Energie vraagt voor zijn diensten een bijdrage van 5 euro per product per maand. Er wordt geen winst gemaakt op de verkoop van stroom en gas.

De 5 euro die Frank Energie in rekening brengt is als volgt opgebouwd:  

 • BTW: € 0,87
 • Marketing & bomen: € 1,25
 • Verbeteringen platform & app: € 1,25
 • Salarissen: € 0,63
 • Overige kosten: € 0,20
 • Marge: € 0,80

Besparen met de energie app

Om je verbruik te monitoren kun je een handige app van Frank Energie downloaden. Via de app heb je altijd inzicht in je kosten en je verbruik. Frank geeft je via de app bespaartips. Het is aan jou om deze wel of niet op te volgen.

Je hebt continu inzicht in je verbruik, de energieprijzen en de ontwikkeling van je kosten. Hier kun je dus handig op inspelen. Zo kun je bijvoorbeeld je wasje nog een uurtje uitstellen of de thermostaat nog een graadje lager laten staan. Je krijgt een melding als het energietarief laag is, waardoor je op dat moment wel een wasje kunt draaien. 

De één vindt dit fijn, een ander kan hier juist weer niet tegen en gaat liever voor vastigheid.

frank energie app melding

Wat is de looptijd van een energiecontract?

Een voordeel van Frank Energie is dat je nergens aan vast zit.

Je kunt op ieder moment overstappen naar een andere energieleverancier zonder opzegtermijn of boete. 

Je bepaalt dat dus helemaal zelf. Blijf je toch klant van Frank Energie, dan blijft de prijsstructuur exact hetzelfde.

Kan ik overstappen als ik elders nog een energiecontract heb?

Het is altijd mogelijk om over te stappen van energieleverancier. Maar als je nog een lopend contract hebt bij je huidige energieleverancier, dan kan het zijn dat je huidige leverancier je een boete geeft als je contract nog loopt.  

Bekijk hiervoor de maximale boete die een leverancier mag geven. Check in ieder geval of het aanbod van Frank Energie goedkoper is. 

Loop ik risico met variabele energie inkoopprijzen?

Ja, je loopt zeker een risico met energieprijzen die niet vast staan! Deze verschillen per uur (stroom) of per dag (gas).  Stijgen de inkoopprijzen, dan stijgen je kosten per direct mee. Er is wat dat aangaat geen plafond. Het blijft dus een risico. Wil je dit risico niet lopen, dan kun je beter gaan voor een vast tarief.

Alleen groene energie bij Frank Energie

Groene energie is energie die wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Energiebronnen zoals de zon en de wind. Dit in tegenstelling tot grijze stroom, die wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen.  

De energie die Frank levert is opgewekt uit Nederlandse zon- en windparken (50/50). Ook compenseert Frank de CO2-uitstoot van je gasverbruik. Zij planten extra bomen als je Frank helpt. De stroom van Frank komt gegarandeerd van Nederlandse bodem.

Frank Energie en zonnepanelen

Frank Energie hanteert de landelijke salderingsafspraken. Dit houdt in dat Frank opwek en verbruik tegen elkaar wegstreept daar waar het de belastingen aangaat. Daarnaast vergoed Frank de dynamische prijs (excl. inkoopvergoeding) voor iedere opgewekte kWh.

Is Frank Energie betrouwbaar?

Ja, Frank Energie is betrouwbaar. De kwaliteit is als volgt gewaarborgd:

 • Leveringsvergunning ACM: Ja
 • Lid Geschillencommissie: Ja
 • Aangesloten bij EDSN/CER: Ja
 • Gedragscode: Ja
 • Kredietcheck: Ja 

Wat is de oorzaak van de hoge energieprijzen

De afgelopen periode zijn de prijzen op de internationale energiemarkt flink opgelopen. Dit treft vooral de gasprijzen. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. De gasvoorraden waren door een koud voorjaar vrij leeg. Door de hogere prijzen deze zomer zijn de voorraden veel minder gevuld dan normaal. Ook is er meer vraag naar gas in Azië en is er een beperkte levering vanuit Rusland. 

Het is niet duidelijk hoe de energieprijzen zich verder zullen ontwikkelen. Als de komende winter zacht wordt, zal ook de gasprijs ook weer dalen. Bij Frank Energie profiteer je hier dus direct van. Maar dit blijft voor iedereen onzeker. Alle energieleveranciers en klanten hebben met deze situatie te maken. Energieleveranciers die vaste contracten aanbieden nemen daarom het zekere voor het onzekere en komen met hoge -vaste- tarieven.

Mijn persoonlijke ervaring met Frank Energie

Mijn contact loopt af in januari 2022. Van mijn huidige energieleverancier heb ik een nieuw aanbod gekregen. Ik kreeg daarbij 2 opties. Optie 1 was een nieuw contract voor een volledig jaar waarbij je niet tussentijds kunt opzeggen. De tweede optie was een LosVast contract. Hierbij staan de tarieven vast voor een jaar, maar kun je ieder moment opzeggen. Mochten de tarieven weer gaan dalen, kun je op dat moment bepalen alsnog een jaarcontract af te sluiten.  

Persoonlijk durf ik het niet aan om voor variabele prijzen (lees: per uur voor stroom en per dag voor gas) te gaan. Ik vind de schommelingen te groot. Wanneer we een strenge winter krijgen en er veel vraag is naar gas, zul je dit direct terug gaan zien in de markt(inkoop)prijzen. En dus jouw maandbedrag. Zeker in de winter kan dit aardig oplopen.

Ik heb gekozen om daarom op zeker te spelen en ben overgestapt naar een andere (goedkopere) energieleverancier. Die had voor mij de scherpste aanbieding. Of ik de juiste keuze heb gemaakt? Dat weet ik pas achteraf.

Ga je ook liever voor zekerheid?

Vind je dynamische tarieven niks? En ga je liever voor zekerheid in deze overspannen energiemarkt? 

De scherpste tarieven van dit moment vind je bij:

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: