makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

'Erica' is de biografie van Erica Meiland. Kom alles te weten over haar leven. Waar het boek over gaat en waar je het kunt kopen, lees je in deze review.

Erica Meiland - Biografie

Erica, de motor achter de Meilandjes. Schrijver Jan Dijkgraaf heeft het levensverhaal van Erica verwoord in haar biografie ‘Erica’. 

Na de bestseller ‘Martien‘ -waarvan ruim 140.000 boeken zijn verkocht- is de verwachting dat ook de biografie van Erica Meiland een gigantische verkoophit zal gaan worden. 

Het boek komt uit op 29 oktober. In deze review lees je waar het boek over gaat en waar je het kunt kopen. 

Samenvatting van het boek Erica

Iedereen kent Erica Renkema van de televisieserie ‘Chateau Meiland’, die op SBS6 twee keer per week (veel) meer dan één miljoen kijkers trekt. Ze werd gezien als ‘de klusser in huis’, maar is in de serie én in het dagelijks leven zoveel meer dan dat. Zoals: een hardcore feministe. In dit boek vertelt ze haar intrigerende levensverhaal.

Over haar jeugd in een kunstzinnig gezin, waarover een grote zwarte schaduw hing. Over haar moeder Jenny, die het bewaren van de goede lieve vrede tot haar levensdoel maakte. Over haar vader Jan, een emotionele binnenvetter met een hartgrondige hekel aan ‘die rooien’. Over zus Saskia die overleed tijdens een zelfmoordpoging, en broer Vincent, die jong overleed aan de gevolgen van een overdraagbaar DNA-defect. 

Over Martien, die van ‘de lelijkste man die ik ooit heb gezien’ de liefde van haar leven werd. Over de pas op 40 jarige leeftijd geopenbaarde homoseksualiteit van Martien. Over haar woede en verdriet en de wens Martien te vermoorden. Over pilletjes. Over de emotioneel en financieel zware jaren waarin ze alleen voor de kinderen zorgde toen Martien op zoek ging naar een nieuwe partner.

Over de dochters Montana en Maxime, de kleinkinderen Claire en Vivé en de schoonzoons Dirk en Leroy. Over haar mislukte pogingen een nieuwe man naast Martien te vinden. Over de bedrijven die ze samen met Martien opzette en haar voordurende hang naar ‘een kantoor’.

Over ‘Chateau Meiland’, de serie die van de wat verlegen , gortdroge Erica een geliefde tv-persoonlijkheid maakte. Over feminisme en politiek. Over geld, huizen en media. Over angst voor eenzaamheid en de dood. Over… álles!

Erica vertelde over haar boek in HLF8

Erica Meiland gaf in het televisieprogramma HLF8 van Johnny de Mol aan dat ze het er flink moeilijk mee heeft gehad op het moment dat Martien aangaf homoseksueel te zijn. Maar ook voor Martien was het niet makkelijk om na 40 jaar uit de kast te komen.

Erica vertelde: “Ik heb weleens een keukenmes gepakt. Niet dat ik hem dood wilde steken, maar ik wilde hem wel bang maken. Dus ik kwam naar hem toe en zag dat gezicht schrikken. Dat was dan voldoende gelukkig. Maar je treedt buiten jezelf.” 

Op de vraag of het mogelijk is dat één van de twee ooit nog thuis komt met een andere partner antwoord Erica: ‘Die kans bestaat wel, maar diegene moet wel bij de familie passen.’ Maar volgens Martien zijn ze zo’n enorm hecht gezin, dat wanneer er iemand op haar pad komt, die dan toch eerst door de ballotagecommissie moet.”

In eerste instantie zat Erica niet echt op een biografie te wachten. Alles was al te lezen in de eerder verschenen biografie van Martien. Toch heeft ze samen met Jan Dijkgraaf haar leven verwoord in haar biografie. In haar boek licht gebeurtenissen vanuit haar perspectief toe.

Op de vraag of Erica door het boek tot nieuwe inzichten is gekomen, luidt het antwoord ‘Nee, eigenlijk niet’. Ze geeft aan nog steeds gelukkig te zijn met Martien, ook al leven ze in hetzelfde huis min of meer gescheiden.

Sommige mensen zeggen weleens: ‘Je bent jarenlang belazerd.’ Nee, ik ben helemaal niet belazerd door hem. Het zat wel diep in hem en hij was best wel vrouwelijk en anders dan andere mannen, maar ik vond hem daarom juist zo leuk. Maar ik ben niet belazerd”, verteld Erica in het programma van Johnny de Mol.

“De liefde blijft en je ziet dat de ander ook heel erg worstelt. En je worstelt zelf ook dus je hebt allerlei fases waar je doorheen moet: woede, verdriet, maar als dat tot rust komt zeg je toch: ik wil jou in m’n leven houden.”

Wat verder in het programma uitgebreid aan bod komt, is de nieuwe sjalen collectie die de Meilandjes samen hebben opgezet.

Nadat je Erica's biografie gelezen hebt

Wie de biografie ‘Erica’ -de motor achter de Meilandjes’ uit heeft, heeft geslikt, gelachen en zijn pet een paar keer diep afgenomen. 

Wanneer kan ik het boek 'Erica' kopen?

De biografie ‘Erica’ is leverbaar vanaf 29 oktober. Je kunt vanaf nu jouw exemplaar bestellen. Vandaag besteld = morgen in huis (gratis geleverd).

Waar kan ik het boek 'Erica' kopen?

Het boek ‘Erica’ is VANAF NU te bestellen bij Bol.com.

Martien Meiland - Biografie

Vorig jaar (2020) verscheen de biografie van Martien – Van burgermeesterszoontje tot kasteelheer. De eerder geplaatste review van het boek ‘Martien’ lees je hier.

Over de schrijver Jan Dijkgraaf

Schrijver Jan Dijkgraaf (1962, Rotterdam) verbleef als gast op Chateau Marillaux. Daar raakte hij dusdanig geïntrigeerd door de puurheid van ‘de Meilandjes’ dat hij naar een excuus zocht om ze vaker te bezoeken. Dat leidde tot de oprichting van een gezamelijke uitgeverij en de biografieën ‘Martien’ (2020) en ‘Erica’ (2021). 

Alle boeken van Jan Dijkgraaf vind je hier

Specificaties van het boek

Verschijningsdatum: oktober 2021
Aantal pagina’s: 288 pagina’s
Illustraties: Met illustraties
Auteur: Jan Dijkgraaf
EAN / ISBN: 9789083096636

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: