Ik ga leven - Lale Gül
Het boek “Ik ga leven” is het eerste boek geschreven door Lale Gül. Lees alles over haar ingrijpende verhaal.
Samenvatting van het boek "Ik ga leven"
‘Muziek mag niet, daten is verboden. Het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig. Je leuk kleden en opmaken is ongepast. ’s Avonds buiten zijn is niet geoorloofd. “Vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend). Het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet. Werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’
Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. ‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen?
En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’ In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit.
Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel. Lale Gül (1997, Kolenkitbuurt, Amsterdam) studeert Nederlands aan de VU. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş.
In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer. ‘Zeer grappig geschreven.’ Arnon Grunberg ‘Een moedig boek dat lof verdient.’ Özcan Akyol ‘Een geheel eigen stijl, bitter-geestig en ongegeneerd.’ Kees ’t Hart
Dapper!
Het is een mooi en vlot geschreven boek. Bij vlagen is het ook hilarisch. Heftig om te lezen is vooral in welke pijnlijke en benarde positie Lale zit.
De omgeving van de hoofdpersoon is erg beklemmend. Lale toont zich hier moedig. Zij is een voorbeeld voor iedereen die zich wil ontworstelen aan onderdrukkende invloeden.
Het is erg dapper dat zij haar verhaal naar buiten heeft gebracht. Lale Gül kent geen angsten of schaamte om deze beperkingen die haar bewust of onbewust zijn opgelegd gedetailleerd en persoonlijk te beschrijven.
Het boek getuigt van enorm veel moed van de schrijfster. Als je op deze manier je verhaal op papier durft te zetten, kun je daar alleen maar respect voor hebben.
Interview met Lale Gul
Wie is Lale Gul?
Lale Gül groeide op in Amsterdam-West in een streng-Islamitisch gezin in. Lale volgde haar opleidingen aan de Paulusschool van 2001 tot 2009. En later aan het Hervormd Lyceum West. Dit was van 2010 tot 2016.
Sinds 2018 studeert Lale Gul Nederlands aan de Vrije Universiteit.
Tijdens haar jeugd ging ze doordeweeks naar school. In het weekend ging ze naar een koranschool van Milli Görüş.
Haar debuutroman “Ik ga leven” publiceerde ze in 2021. Ze neemt hier afstand van haar streng gelovige opvoeding.
Lale Gul werd na de publicatie vanuit islamitische hoek ernstig bedreigd. Maar ook binnen haar familie werd het boek – zachtjes uitgedrukt- niet met open armen ontvangen. Thuis blijven wonen was daarom geen optie meer.
Yesim Candan riept de Turkse gemeenschap op om Lale te steunen. Op de oproep van de Turks-Nederlandse publicist kwamen echter nauwelijks reacties.
Lale Gul werd in mei 2021 genomineerd voor de Pim Fortuynprijs.
Waar is het boek "Ik ga leven" te koop?
Het boek “Ik ga leven” van Lale Gül is onder andere te koop bij Bol.com. Het boek is zowel beschikbaar als paperback en ebook.
Specificaties
Verschijningsdatum: februari 2021
Aantal pagina’s: 304
Auteur: Lale Gül
EAN / ISBN: 9789044646870