Kobo Libra H2O vs Kobo Forma
We vergelijken de Kobo Libra H2O en de Kobo Forma met elkaar. Twee ereaders van Kobo Rakuten in het iets duurdere segment. Welke ereader zou je moeten kopen? Is het de meerprijs van 100 euro waard om voor de Kobo Forma te kiezen?
We bekijken het in deze review.
Het uiterlijk van beide ereaders
De Kobo Libra H2O is qua eigenlijk de mini versie van de Kobo Forma. Allebei de ereaders zijn vierkant en zijn voorzien van fysieke knoppen. Het vierkante model wijkt af van de meeste ereaders, die vrijwel altijd langwerpig zijn.
De Kobo Libra H2O is dat deze verkrijgbaar in 2 kleuren, namelijk wit en zwart. De Kobo Forma is alleen in de kleur zwart te verkrijgen.

Schermprestaties
De Kobo Libra H2O kun je zien als de kleine broer van de Kobo Forma. Het scherm van de Kobo Forma is één inch groter dan de Libra H2O. Het scherm van de Forma is 8 inch groot. Dat van de Libra H2O is 7 inch groot. Ik hoor je al denken… Maakt die ene inch nou echt zoveel verschil? Het antwoord op deze vraag is: Ja!
Het scherm van de Libra H2O heeft 1264 × 1680 pixels en telt 300 pixels per inch. De grotere Forma heeft een schermresolutie van 1440 x 1920 pixels met ook hier 300 pixels per inch.
De letters zijn met deze resolutie en aantal pixels goed scherp, dat prettig is om te lezen.
De schermen zijn voorzien van het zogenaamde Comfort Light Pro. Dit is een lichttechniek dat zich aanpast aan tijd op dat moment. Hoe later op de dag wordt, hoe warmer het licht van het scherm wordt.
Een ander voordeel van de Comfort Light Pro techniek is dat je het licht zo fel en warm instellen als je zelf wilt. Tevens hebben beide ereaders het zogenaamde blauwe licht filter. Door het filteren van blauw licht, wordt je slaap niet beïnvloed. We gaan hier straks dieper op in.
De schermen maken gebruik van E-ink technologie. Hierdoor lijkt het of je net of je een boek van papier leest. Dit is enorm rustig voor je ogen. Meer over E-ink, lees je in deze review
Blauw licht en melatonine
Melatonine helpt je bij het regelen van het dag-nacht /slaap-waak ritme dat ieder van ons in zich heeft. Je brein zal in de avond meer melatonine aanmaken, zodat je wordt voorbereid op je slaap. Het tegenovergestelde gebeurt overdag, als je wakker en alert moet zijn.
De zon zendt naast UV licht ook blauw licht uit. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld kaarslicht of een ondergaande zon. Hierdoor is het logisch dat het menselijk lichaam zichzelf heeft ingesteld op wakker worden bij specifiek blauw licht.
Door het blauwe licht gaat het lichaam automatisch minder melatonine aanmaken. Het blauwe licht geeft het signaal af dat de dag begonnen is.
Veel mensen baden zonder zich, daarvan bewust te zijn, erg veel in het blauw licht. Zelfs tot de laatste seconden voordat ze proberen te gaan slapen. Onder andere laptops, iPads, telefoons, televisies maar ook ereaders behoren tot deze boosdoeners.
Al deze apparaten verstoren het dag-nacht/slaap-waak ritme. Dit omdat dit onnatuurlijke licht in verhouding voor een groter deel aan blauw licht in zich heeft dan de meeste natuurlijke lichtbronnen.
Dit heeft tot gevolg dat je daardoor kwalitatief slechter, later en minder slaapt. Het blauwe lichtfilter op de Libra H2O en Forma voorkomen dit gelukkig.
Fysieke knoppen - een groot voordeel
De Kobo Libra H2O en de Forma zijn voorzien van fysieke knoppen waarmee je o.a. kunt bladeren. Dit is zoveel fijner dan bladeren via het scherm. Als je veel leest, zou ik altijd voor een ereader met fysieke knoppen gaan!
Verschillende lettertypes
Op zowel de Kobo Libra H2O als de Forma kun je kiezen uit meer dan 10 verschillende lettertypes. Hierbij kun je zelf ook nog eens de dikte en scherpte instellen.
In maar liefst 50 stappen kun je de lettergrootte instellen. Van super klein naar dusdanig groot, dat er nog maar net een paar woorden op je scherm passen. Behalve de lettertypes kun je ook de marges en regelafstand zelf bepalen.
Portrait of landscape scherm
Het mooie van de beide ereaders is dat je zelf kunt bepalen hoe je boeken getoond moeten worden op het scherm. Staand (portrait) of liggend (landscape). De knoppen komen hiermee dus aan één van de zijkanten, boven- of onderaan. Het is wat je zelf het prettigste vindt.
Waterproof
Ook hier geen verschil tussen de Libra H2O en de Forma. Beide ereaders zijn waterproof (IPX8). Dus, lees jij graag aan de rand van een zwembad, op de boot of in bad? Dan is één van deze ereaders een prima keuze. De ereaders kunnen tot wel 60 minuten op 2 meter diepte onder water blijven, zonder dat deze kapot gaan.
Dus, mocht jouw ereader dus een keer per ongeluk uit handen glippen en in het water vallen, is er niets aan de hand. Dit in tegenstelling tot de goedkopere ereaders. Die zijn veelal niet waterdicht.

Snelheid
De Libra H2O Forma zijn beide lekker snel. Aan boord van beide ereaders zit een 1Ghz MX6 processor en 512MB geheugen. Hij reageert zonder enige aarzeling of jouw opdrachten.
Intern geheugen van de Libra H20
De Kobo Libra H2O en Forma beschikken standaard over 8GB intern geheugen Dit is voldoende om er duizenden boeken op te zetten. Het geheugen van de Libra H20 is niet uit te breiden.
Daarentegen is de Kobo Forma ook verkrijgbaar in met 32GB intern geheugen.
Batterijduur
De batterij gaat heel erg lang mee. Uiteraard is dit wel afhankelijk van hoeveel je leest en hoeveel je het licht gebruikt. Gebruik je de Kobo dagelijks en in het donker, dan hoef je de ereader eigenlijk maar eens in de minimaal 4 weken op te laden.
Het opladen doe je door middel van een micro-USB kabel. Jammer genoeg heeft Kobo nog geen USB-C aansluiting, de huidige standaard op dit moment.
Kobo Software
De Kobo software is in het begin even wennen. Het is soms wat minder intuïtief. Maar, als je het eenmaal door hebt, ben je er zo aan gewend. Net als bij alle andere Kobo e-readers heb je ook met beide Kobo’s inzicht in je leesgedrag. Erg leuk om zien.
Bestandformaten
Beide ereaders kunnen moeiteloos overweg met vrijwel alle bestandsformaten. Ondersteund worden: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, TXT, HTML, XHTML, RTF, CBZ en CBR.
Kobo Plus abonnement - optioneel
Bescherm je Kobo met een sleepcover
Voor de Libra H20 en Forma zijn verschillende hoesjes beschikbaar. Om beschadigingen tegen te gaan is de aanschaf van een sleepcover zeker aan te raden. Als je de cover dicht doet, gaat de ereader automatisch uit. Klap je de cover weer open, dan gaat de ereaders vanzelf weer aan. Je hoeft hier dus niet voor op de knop te drukken.
De Libra en Forma in beeld
Conclusie - Wordt het de Libra H2O of de Forma?
De Kobo Libra H20 en de Kobo Forma zijn beide zeer fijne ereaders waarmee je comfortabel kunt lezen. De fysieke knoppen, het kantelbare scherm, waterdichtheid en goede verlichting, inclusief het blauwe lichtfilter, maken beide ereaders tot echte paradepaardjes.
Het grote 8 inch scherm van de Forma is echt super! Als je een echt boekenworm bent, is de Forma een echte aanrader.
Maar het de Libra H2O kun je ook prima uit de voeten. Qua prestaties en techniek aan boord verschillen ze onderling nauwelijks.
Voor het grotere scherm van de Forma betaal je 100 euro meer dan de Libra H2O. Heb je die meerprijs er voor over, dan zou ik voor de Forma gaan.
Lees ook: