Kobo Nia - Kopen of niet?
Kobo komt met een nieuwe budget ereader, de Kobo Nia. De Kobo Nia is de goedkoopste uit de reeks ereaders van Kobo. Met de introductie van deze ereader kan de prijs geen excuus meer zijn om geen ereader aan te schaffen.
We nemen de Kobo Nia grondig met je door. Moet je de Kobo Nia kopen? Of kun je beter gaan voor een iets duurdere ereader, zoals de Kobo Clara HD. We vergelijken de Kobo Nia met de Kobo Clara HD verderop in de deze review.
Door de interessante prijs – net geen 100 euro – kun je verwachten dat er geen extra features op zitten. Features die we bij de duurdere ereaders wel tegenkomen.
Zo ontbreekt op de Kobo Nia onder andere een blauwlichtfilter en is de Nia niet waterdicht.

Kobo Nia specificaties
- Scherm van de Kobo Nia
Het scherm van de Kobo Nia is 6-inch groot. Met een resolutie van van 1024 x 768 heeft de Nia 212 pixels per inch. Zijn grotere broer, de Clara HD, heeft een hogere resolutie, namelijk 1448×1072 pixels en 300 pixels per inch. Zoals aangegeven ontbreekt een blauwlichtfilter. Dankzij de zogenaamde Comfortlight-optie past de Nia de schermverlichting automatisch aan op basis van het omgevingslicht op dat moment.
Boeken zijn ingedeeld in zogenaamde tabbladen. Op die manier kun je jouw boeken makkelijk terugvinden. Zo kun je zoeken op bijvoorbeeld auteur of titel van een boek. - Opslag
De Kobo Nia heeft 8GB aan interne opslag aan boord. Ruim voldoende om je ereader van duizenden boeken te voorzien. - Afmeting
De Kobo Nia is compact. De afmetingen zijn 159,3 x 112,4 x 9,2mm. De Nia weegt 172 gram - Snelheid
Onder de motorkap heeft de Nia een 1Ghz processor en 256 MB intern geheugen. Veelal de helft minder dan we zien bij de duurdere ereaders. - Connectie
Om je boeken te synchroniseren wordt gebruik gemaakt van Wifi. - Software
Op de Kobo Nia is dezelfde software geinstalleerd als bij alle andere Kobo ereaders. Het hoofdscherm laat bovenin de laatstgelezen vier laatstgelezen zien. Onderin het scherm vinden we de onderdelen ‘Mijn boeken’ vast getoond worden en er drie ‘blokken’ kunnen variëren, afhankelijk van of je verzamelingen aangemaakt hebt, het geïntegreerde Pocket gebruikt enz. - Bestandsformaten
EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, TXT, HTML, XHTML, RTF, CBZ, CBR
Account bij Kobo is verplicht
Je bent verplicht in te loggen zodra je de Kobo Nia voor de eerste keer opstart. Als je nog een Kobo account hebt, zul je die dus eerst moeten aanmaken. Als je al een Kobo of Bol.com account hebt, worden je boeken na het inloggen automatisch gesynchroniseerd. Je moet hiervoor wel verbonden zijn aan een Wifi netwerk.
Kobo Plus abonnement
Ben je een echt boekenverslinder, dan heb je de mogeljkheid een Kobo Plus-abonnement af te sluiten van Kobo en Bol.com. Voor 12,99 euro per maand kunje onbeperkt ebooks uit de catalogus lezen. Je hebt de keuze uit meer dan 600 duizend titels.
Hou er wel rekening mee dat niet alle nieuwe titels niet te vinden zijn bij Kobo Plus. Uiteraard kun je deze wel los aanschaffen bij Bol.com. De verschijnen dan automatisch op je Kobo ereader.
Instellen van het lettertype

Aanpasbare voet- en koptekst
Kobo heeft nu 4 ereaders in het assortiment
Met de introductie van de Kobo Nia, heeft Kobo nu vier modellen ereaders in het assortiment. Bekijk één of meerdere concurrenten van de Kobo Nia: (links openen in een nieuw venster)
Waarom je de Kobo Nia wel zou moeten kopen
- Relatief goedkoop
- Ruime opslagmogelijkheid. Met 8 GB opslag kun je duizenden boeken opslaan. Let op, van de 8GB gaat ongeveer 1GB verloren aan de software van de Kobo. Effectief blijft er dus ongeveer 7GB over.
- Compact formaat. Door zijn compacte formaat is de Nia makkelijk met één hand vast te houden.
- Lange batterijduur
- Hoesjes verkrijgbaar in meerdere kleuren. Zie hier alle beschikbare kleuren.
- Mogelijkheid tot afsluiten Kobo Plus-abonnement
Minpunten Kobo Nia
- De Kobo Nia is niet vernieuwend. Het is gewoon een budget ereader zonder toeters of bellen.
- Dunne aan- en uitknoppen. Deze zijn wat lastig in te drukken.
- Ontbreken van blauwlichtfilter. Zeker voor de mensen die vlak voor het slapen gaan nog graag wat willen lezen is dit niet aan te raden.
- Geen fysieke bladerknoppen
- Geheugen is niet uit te breiden
- Er wordt geen oplader meegeleverd, alleen een oplaadkabel.
Kobo Nia vs Kobo Clara HD
Laten we de Kobo Nia nog even vergelijken met zijn iets grotere broer, de Kobo Clara HD. Voor een gering prijsverschil, biedt de Kobo Clara HD net even iets meer. Dit is zeker het overwegen waard.
- De pixeldichtheid van de Kobo Nia is met 212 pixels per inch lager dan de Kobo Clara HD. Deze telt 300 pixels per inch
- De opslagcapaciteit is gelijk. Beide 8GB
- Het intern geheugen van de Kobo Nia is de helft kleiner dan de Kobo Clara HD, respectievelijk 256MB vs 512MB
- De Kobo Nia weegt 6 gram meer dan de Kobo Clara HD. De afmetingen zijn vrijwel gelijk.
- De accu van de Kobo Clara HD heeft iets meer capaciteit dan de Kobo Nia. Maar beide ereaders gaan ontzettend lang mee op één volledig opgeladen batterij.
- De kleurtemperatuur van de Kobo Clara HD kun je veranderen. Dat van de Kobo Nia niet.
- Vergeleken met de Kobo Clara HD is de Kobo Nia een slechte deal
Conclusie
De Kobo Nia is een echte budget ereader. Met een instapprijs van 99,99 euro heb je een vrij basic ereader. De doelgroep zijn naar mijn mening mensen die nooit eerder een ereader hebben gehad en willen ervaren wat het is om op deze manier boeken te lezen. In dat geval is de Nia zeker de moeite waard.
De mindere resolutie merk je niet als je nog nooit een ereader uit het duurdere segment in je handen hebt gehad. Want leg je deze naast elkaar, dan is het verschil duidelijk aanwezig. Lezen in een hogere resolutie is net even wat prettiger.
Het ontbreken van het blauwlichtfilter is wel een gemis. Ook als je verwacht dat een ereader waterdicht zou moeten zijn, moet je niet voor de Kobo Nia gaan.
Vind je de prijs van een ereader doorslaggevend, dan is de Kobo Nia een prima, maar basic ereader. Persoonlijk zou ik ietsje meer geld uitgeven. Het prijsverschil voor een betere ereader is minimaal.
De Kobo Nia is geen slecht apparaat, maar vergeleken met de Kobo Clara HD is het een impulsaankoop voor de ongeïnformeerde koper die geen onderzoek heeft gedaan.
Wil je net even meer dan een basic ereader zoals de Kobo Nia? Ga dan voor de Pocketbook Touch HD 3 of de Kobo Clara HD. De uitgebreide review van deze modellen lees je hier.
PocketBook Touch HD 3 vs. Kobo Clara HD
In het iets duurdere segment komen we de Kobo Clara HD en de Pocketbook HD3 Touch tegen.
De uitgebreide review lees je hier.