makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

30 Tips om je koffer in te pakken. Ga goed voorbereid op reis. Plus een overzicht van wat je niet mag vergeten als je op vakantie gaat.

30 Tips om je koffer in te pakken

Je koffer inpakken blijkt volgens onderzoeken de belangrijkste bron van vakantiestress. Je neemt al snel teveel spullen mee. En, heb je wel alles meegenomen? Past alles wel in de koffer? 

In deze blogpost deel ik 30 tips om je koffer efficiënt in te pakken en zaken waaraan je moet denken als je op vakantie gaat.

Want moet je nou alles oprollen om de minste ruimte in te nemen? Of moet je juist alles in plastic tassen doen om je tas op orde te houden? Of is effectief inpakken tegenwoordig alleen maar mogelijk als je gebruik maakt van vacuümzakken? Geen stress. Deze en meer inpak tips nemen we met je door.

Aan het einde van deze blogpost vind je ook nog een overzicht van spullen die je niet moet vergeten als je op vakantie gaat.  

vakantie tips

Tip 1. Maak van te voren een inpaklijst

Stel voordat je op vakantie gaat eens een lijstje op van wat je denkt nodig te hebben op vakantie. Kijk daarna kritisch naar die lijst en streep weg wat niet echt noodzakelijk is. Op deze manier voorkom je dat je allerlei dingen meeneemt die je helemaal niet nodig hebt tijdens de vakantie. 

Maak daarnaast een lijstje met onmisbare extra’s, zoals: zonnebril, zonnebrand, slippers, etc. Stel daarna een lijstje per dag op. Zoals: bikini X, shortje Y en ’s avonds jurkje Z. Dat werkt!

 Neem twee reserve outfits mee. Voor het geval je toch ineens lekker ergens anders zin in hebt.

Tip 2. Afstrepen van je inpaklijst

Nu heb je die kritisch opgestelde inpaklijst opgesteld. Nu is het de kunst om daadwerkelijk gebruik te maken van de kritisch opgestelde inpaklijst. Streep tijdens het inpakken af wat je al ingepakt hebt. Zo hoef je niet je hele koffer op de kop te zetten omdat je bang bent dat je misschien wel iets vergeten bent.

Tip 3. Probeer de inhoud van je koffer te beperken

Reizigers die stress hebben bij het inpakken, zijn vaak ook de reizigers die al snel te veel inpakken. Aan deze mensen dan ook de tip om eerst goed kleding te combineren voordat je alles in je backpack of koffer propt.

Hoogstwaarschijnlijk zitten er genoeg kleren bij die je niet nodig hebt of zeker niet aan gaat doen. Door die weg te leggen, bespaar je heel wat ruimte in je koffer en voorkom je inpakstress. 

Ga eerder voor extra accessoires dan voor extra kleding. Accessoires doen het goed wanneer je weinig bagage mee mag/kan nemen. Dus pak genoeg accessoires in en jou kan niks meer gebeuren!

reiskoffer tips

Tip 4. Leg alles op bed

Leg alles wat je mee wil nemen eerst op bed. Dit maakt alles lekker overzichtelijk. Kijk last minute of je toch niet twee paar schoenen thuis kan laten. Want waarom zou je spullen meeslepen als dat niet persé hoeft?

Tip 5. Leg alle twijfelgevallen bij elkaar

Ben je er nog niet uit, leg dan alle twijfelgevallen bij elkaar en weeg het eens samen. Je schrikt al snel van het gewicht. Dit helpt je bij de keuze om deze twijfelgevallen toch thuis te laten. Mocht je toch nog iets te weinig meegenomen hebben, heb je weer een goede reden om op plaats van bestemming te winkelen!

ReizenReizen

Tip 6. Oprollen van kledingstukken

Het is maar al te vaak gewenning om alle kleding op te vouwen en in stapeltjes in de koffer te leggen. Maar wist je dat dit eigenlijk veel te veel ruimte in neemt. Daarom is het slimmer om je kleding op te rollen. En ja, deze tip bestaat al jaren.

Dit scheelt behalve ruimte ook vervelende kreukels in je kleding. Heb je dan alsnog te weinig ruimte? Denk dan eens aan vacuümzakken

Want vacuümzakken zijn ideaal om ruimte te besparen. De zakken zijn gemakkelijk op te rollen waardoor de lucht eruit gaat. 

Tip 7. Bespaar ruimte met ruimte packing cubes

Packing cubes zijn ideale ruimtebespaarders bij het inpakken van je backpack of koffer. Rol je kledingstukken plat op en stapel ze achter elkaar in de packing cube. Op die manier kun je optimaal ruimte besparen. 

Tip 8. Geen dikke boeken maar een ereader

Vakantie is het perfecte moment om eens lekker rustig wat boeken te lezen. Helaas nemen boeken veel ruimte in en tellen dan ook flink mee aan het gewicht van de koffer. 

Denk daarom eens aan de het aanschaffen van een E-reader

Op een E-reader kun je tot vele duizenden boeken kwijt. Je hoeft de boeken niet allemaal aan te schaffen. Een slimme manier is om een Kobo ereader aan te schaffen in combinatie met een Kobo-plus abonnement

Met een Kobo-plus abonnenment heb je toegang tot duizenden boeken. Je betaalt hiervoor een klein bedrag per maand. 

Tip 9. Weeg je koffer met een kofferweegschaal

Als je niet voor verrassingen wil komen te staan bij het vliegveld, maak dan voor vertrek gebruik van een kofferweegschaal. Alleen dan ben je er zeker van dat je koffer niet te zwaar is. 

Zo voorkom je dat je moet bijbetalen voor te zware bagage. De kofferweegschaal moet je natuurlijk niet alleen meenemen op de heenweg, maar ook op de terugweg.

Tip 10. Stop een riem in een kraag

Als je ook wat blousjes meeneemt op vakantie? Stop dan een riem in de kraagopening van de blouse. Hierdoor blijft de kraag goed in vorm.

Tip 11. Voorkom kreuken

Om kreuken te voorkomen is het beter om zware kleding onderop te leggen en lichtere kleding bovenop. Wat ook schijnt te werken: leg vloeipapier tussen de kledingstukken.
EreadersEreaders

Tip 12. Badhandoeken service

Badhanddoeken zijn echte ruimte-vreters. Informeer daarom vooraf of er bij het hotel of andere gelegenheid een badhanddoekenservice aanwezig is. Moet je toch je eigen badhandoeken meenemen, gebruik dan de eerder genoemde vacuümzakken

Of kijk eens naar ruimtebesparende Gaiam handoeken. Deze nemen minder ruimte in en drogen super snel.

Tip 13. Gebruik universele navulflesjes

Flessen shampoo, conditioner of douchegel zijn groot en zwaar. Daarbij nemen ze veel ruimte in. Veel handiger zijn daarom universele navulflesjes. Deze kun je zelf thuis vullen. Ze nemen veel minder ruimte in. 

Tip 14. Kabeltjes opbergen

Stop de kabeltjes van je telefoon, camera en tablet niet los in de koffer maar verzamel ze in een (zonne)brillencase. Op deze manier beschadigen ze niet. En heb je ze allemaal op een plek.

Tip 15. Je sieraden niet meer in de knoop

Herkenbaar? Ben je eindelijk op je vakantie bestemming, kun je eerst een half uur staan pielen om je kettingen en armbanden uit de knoop te halen die je los in je toilettas had gestopt. 

De oplossing daarvoor is om de helft van je halsketting of armband door een rietje te stoppen. Maak hierna de sluiting vast. Erg simpel, maar jouw sieraden raken zo niet in de knoop.

Sieraden en accessoires - NLSieraden en accessoires - NL

Tip 16. Gebruik een schoenhoes voor je schoenen

Doe je (vieze) schoenen in een plastic schoenhoes. Zo voorkom je dat de rest van je bagage vies wordt.

Tip 17. Doe je sokken en ondergoed in je schoenen

Doe je sokken en ondergoed in je schoenen. Dat scheelt je héél veel ruimte. Echt waar! Het is niet alleen handig, want sokken heb je sowieso nodig als je schoenen aan doet. Het bespaart ook nog eens de nodige ruimte. 

Tip 18. Neem wasmiddel mee

Ga je wat langer op vakantie? Dan kan het slim zijn om wasmiddel in te pakken. Want als je langer op vakantie bent is het onmogelijk om voor elke dag schone kleding in te pakken. Halverwege de vakantie kan wasmiddel dan erg van pas komen. 

Tip 19. Houd rekening met souvenirs

Eigenlijk heb je geen echte vakantie gehad zonder souvenirs mee te nemen. Hou er dus tijdens het inpakken rekening mee dat er misschien nog wat leuke hebbedingetjes mee terug moeten.

Tip 20. Maak optimaal gebruik van handbagage

Als je gaat vliegen, mag je vaak beperkt gewicht mee nemen in je koffer of backpack. Daarom is het slim om optimaal gebruik te maken van je handbagage. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag je namelijk heel wat kilo’s aan handbagage mee nemen. 

Tip 21. Doe je zwemkleding in je handbagage

Doe je zwemkleding in je handbagage. Mocht je ergens stranden, kun je in ieder geval een duik nemen. Zo kan niks of niemand jouw vakantie verpesten.

Tip 22. Doe altijd een riem om koffer

Doe altijd een kofferriem om je koffer. Zo kun je er zeker van zijn dat de koffers die je mee neemt op reis dicht blijven zitten. Er zijn ook kofferriemen die voorzien van zijn een 3-cijferig TSA slot. Kofferriemen zijn verkrijgbaar in drie opvallende kleuren. Zo herken je jouw koffer super snel op de bagageband. Ideaal in ieder opzicht dus!

Tip 23. Spuit wat parfum in je koffer

Spuit voor je je koffer dichtdoet wat parfum over je kleding. Dit gaat die muffe koffergeur perfect tegen.

Tip 24. Verdeel je kleding over verschillende koffers

Meestal heeft iedereen een eigen koffer als ie op vakantie gaat. Maar ga je met meerdere mensen dan is het misschien veiliger om je spullen te verdelen over de koffers. 

Mocht van iemand de bagage op een vliegveld achter zijn gebleven, dan heeft iedereen altijd wel iets van jouw spullen bij de hand. 

Tip 25. Beperk vloeistoffen

Vloeistoffen die worden meegenomen in de handbagage op pan-Eurpese vluchten, mogen niet meer dan 100 milliliter bedragen. Doe daarom je parfum, make-up remover of luxe douchegel niet in je handbagage. Vloeistoffen tot 100 millimeter mogen wel mee, mits deze in een hersluitbare doorzichtige zak zitten. Op die manier mag je een liter in totaal aan vloeistoffen meenemen.

Tip 26. Gebruik extra kofferlabels

Breng voor de zekerheid altijd een extra kofferlabel aan op je koffer. Voorzie dit label van je eigen gegevens.

Tip 27. Waardevolle spullen in handbagage

Neem alle waardevolle spullen mee in de handbagage. Dit is echt heel belangrijk.

Tip 28. Haal producten uit kun verpakking

Neem je bijvoorbeeld reisspelletjes mee? Haal ze uit het doosje, en stop ze (evt. met spelregels) in één zakje of potje. Heb je verschillende spelletjes mee, dan kun je vaak 1 set dobbelstenen meenemen die je voor alle spelletjes kunt gebruiken. Er bestaan ook speciale reisedities van spelletjes. Deze zijn extra klein waardoor ze weinig ruimte innemen.

Tip 29. Vergeet je adapters niet

Uit de ergernis-top-drie: je telefoonoplader vergeten. Het resultaat? Lege telefoon, camera of laptop. Niet vergeten dus!

Tip 30. Wat neem je mee op vakantie?

Wat neem je allemaal mee op vakantie? Laten we eens kijken…

Documenten

 • Paspoorten/identiteitsbewijzen
 • Rijbewijzen
 • Visum
 • Aankoopbewijzen
 • Vliegtickets
 • Bagagelabel
 • Verzekeringen
 • Annuleringsverzekering
 • Reisverzekering
 • Mobiele apparatuur
 • Geld
 • Vreemde valuta
 • Bankpassen
 • Pincodes
 • Creditcard
 • Cash geld
 • Reserveringsbewijs

Medisch

Persoonlijke uitrusting

Handbagage en onderweg

 • Paspoort/identiteitskaart
 • Instapkaart vliegtuig
 • Documententasje
 • Reis-en taalgids
 • Mobiele telefoon
 • Hersluitbaar plastic zakje
 • Tijdschriften/boeken
 • Extra kleding
 • Medicijnen
 • Bagagecijferslot
 • Muziekspeler
 • Zakdoekjes
 • Kauwgom
 • (Reis)kussentjes
 • Oordoppen
 • Pilletjes tegen vliegangst
 • Tandenborstel en tandpasta

Persoonlijke uitrusting voor de kinderen

 • Spelletjes
 • Speelgoed
 • Luiers
 • Kindervoeding
 • Rompers
 • Broeken
 • Shirts
 • Sokken
 • Slippers/gymschoenen
 • Truien
 • Spenen
 • Flessen
 • Knuffels
 • Pyjama’s
 • Ondergoed

Regelen voor je vertrek

Denk ook aan onderstaande punten voordat je vertrekt.

 • Adressen/telefoonnummers
 • Vakantieadres achterlaten
 • Controleren beveiligingscamera’s
 • Krant
 • Post
 • Planten
 • Huisdieren
 • Koelkast/vriezer
 • Verwarming/thermostaat
 • Gas
 • Water
 • Toiletten/afvoerputjes
 • Ramen
 • Elektriciteit/licht/CAI
 • Vuilnisemmer/container
 • Bederfelijke waren
ReizenReizen

Tot slot

Wees je bewust van het volgende… Zolang je je paspoort, pinpas/credit card, sleutels en telefoon bij je hebt, kan je eigenlijk niks gebeuren. Alles is namelijk te koop. Mocht je dus iets vergeten zijn, is dat binnen no-time op te lossen. 

Ik wens je alvast een fijne vakantie!

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: