makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Alle tips voor het kopen van een kunstkerstboom. En lees wat de voor- en nadelen zijn van een kunstkerstboom voordat je deze koopt.

Tips voor het kopen van een kunstkerstboom

Ben je op zoek naar de perfecte kunstkerstboom? Dat is best een uitdaging, want er zijn vele kunstkerstbomen in verschillende uitvoeringen en groottes.

De perfecte kunstkerstboom kiezen valt dan ook niet mee.

kunstkerstboom

Een goede kunstkerstboom is nauwelijks meer te onderscheiden van echt. Er zijn kleine bomen van slechts een halve meter. Maar ook bomen van ruim 3 meter hoog. Daarbij zijn er kunstbomen met of zonder verlichting, met of zonder sneeuw en ga zo maar door. Of wil je eens een andere kleur, zoals roze of blauw? Het kan tegenwoordig allemaal. 

Om de grootte van je kunstkerstboom te bepalen is het belangrijk dat je rekening houdt met de beschikbare ruimte. Denk vooraf goed na over waar je de boom wil gaan neerzetten. Deze plek zal namelijk al min of meer de grootte van je boom gaan bepalen.  

Woon je in een klein appartement dan is het niet aan te raden om een boom van 2 meter uit te kiezen. Een kerstboom die de halve ruimte vult, laat de kamer er veel kleiner en minder gezellig uitzien. In zo’n geval is het altijd beter om voor een kleiner model kerstboom te kiezen.

Voordelen van een kunstkerstboom

Maar laten we eerst een kijken naar de voor- en nadelen van een kunstkerstboom. We beginnen met de voordelen.

Een kunstkerstboom is op termijn goedkoper
Een kunstkerstboom kost meer dan een echte kerstboom. Maar op termijn ben je uiteindelijk een stuk goedkoper uit met een kunstboom. Een kwalitatief goede en echte kerstboom begint bij een euro of 30. Een kunstkerstboom heb je dus in een paar jaar terugverdiend.

Een kunstkerstboom verliest geen naalden
In tegenstelling tot een echte kerstboom verliest een kunstkerstboom geen naalden. Vooral voor mensen met vloerbedekking in huis zijn de moeilijk te verwijderen naalden een jaarlijkse bron van ergenis.

Een kunstkerstboom blijft ook na jaren nog mooi
Omdat een kunstkerstboom geen naalden verliest, blijft ie altijd mooi. Je kunt hem bij wijze van spreken het hele jaar laten staan. Een kunstkerstboom is over het algemeen mooier dan een echte boom. Fabrikanten brengen expres onregelmatigheden aan, om de kunstkerstboom levensecht te laten lijken.

Je hoeft er geen meters verlichting in te hangen
Als je wilt, kun je een kunstkerstboom kant en klaar met ingebouwde lampjes kopen. De draden zijn dan weggewerkt in de takken. Hierdoor zie je alleen de lampjes
.
Er is geen taboe meer op kunstkerstbomen
Het is tegenwoordig heel normaal om een kunstkerstboom in huis te halen. Echt niemand kijkt hier meer vreemd van op.

Nadelen van een kunstkerstboom

Uiteraard zijn er ook nadelen aan een kunstkerstboom. We nemen ze met je door.

De aanschaf van een kunstkerstboom is in eerste instantie duurder
Als je een kunstkerstboom koopt, ben je hiervoor meer geld kwijt. Het is even een investering. Maar, zoals eerder aangegeven verdient een kunstboom zich snel terug. 

Een kunstkerstboom ruikt niet naar een echte boom
De heerlijke geur van een echte boom ontbreekt bij een kunstkerstboom. Maar, gelukkig worden er spuitbussen met dennengeur verkocht. Hierdoor krijg je toch die heerlijke dennengeur in huis. 

Een kunstkerstboom kost opbergruimte
Een kunstkerstboom neemt wel ruimte in. Je moet hier uiteraard wel de ruimte voor hebben. Veel kerstbomen kun je uit elkaar halen, waardoor je nog maar een relatief klein pakketje overhoudt. Maar, mensen die in een wat klein huis wonen, kiezen vaak toch al voor een klein formaat kerstboom. 

Formaat kunstkerstboom

Kunstkerstbomen zijn er in verschillende formaten. Van 60 cm tot ruim 3 meter hoog. Het mooiste is om in ieder geval minimaal 30cm over te houden van de top van de boom tot aan het plafond. 

Naast de hoogte van de boom is het ook belangrijk om rekening te houden met de diameter. Die verschilt namelijk per model. 

Kijk tot slot goed naar de “tips’. Tips zijn het aantal takken. Hoe meer takken hoe voller de boom. Hierbij geldt wel dat net even meer takken ook net even meer kost.

Bekijk de kunstkerstbomen in jouw formaat.

Tot 125 cm

Soms is juist een kleine – en onderhoudsvrije kunstkerstboom – de perfecte sfeermaker tijdens de kerst. Door het kleine formaat kun je ze vrijwel overal in huis neerzetten. De meeste kleine kunstkerstbomen zijn 60 tot 90 cm. Ga je een maatje groter, dan kom je uit op zo’n 100 cm tot 125 cm. 

De kleinste kunstkerstbomen zijn er in verschillende kleuren en modellen. Er zijn boompjes die al versierd zijn en voorzien van lampjes. Die hoef je alleen nog maar neer te zetten. Wat wil je nog meer. 

Van 126 cm t/m 175 cm

Een kunstkerstboom tussen de 126 cm en 175 cm is perfect voor een woonkamer waarbij je niet al te veel ruimte over hebt. In de categorie “kleine” kunstkerstbomen is 150 cm het meest gangbare formaat. Zo’n kunstkerstboom van 150 cm is heel eenvoudig op te zetten en weer op te bergen. Iedere jaar haal je hem zo weer tevoorschijn. Easy as that!

Van 176 cm t/m 200 cm

Een kunstkerstboom tussen de 176 cm en 200 cm is ideaal voor mensen met een middelgrootte woonkamer. 

In de middelgrootte categorie wordt de 180cm uitvoering het meest verkocht. Ook een kunstkerstboom van 180 cm kun je snel op te zetten en afbreken. Hij is eenvoudig op te bergen. En, je hebt nooit meer last van naalden.   

Van 201 cm t/m 250 cm

Oké, je hebt een een aardig grote woonkamer nodig om een kunstkerstboom tussen de 201 cm en 250 cm op te zetten. Zoals eerder aangegeven moet je ook nog minimaal 30 cm over houden tussen de boom en het plafond. 

Een kunstkerstboom van 210 cm of groter is wel een echte blikvanger in jouw huis! 

Van 250 cm en groter

Twee-en-halve-meter of zelfs nog groter… Voor iedereen die de kerst groots wil vieren. Niet ieder huis zal plaats hebben voor zo’n grote boom. Je ziet ook vaak dat deze in bijvoorbeeld een vide op hal worden geplaatst. 

Met een kunstkerstboom van minimaal 3 meter heb je echt wel een supergave blikvanger in je huis.  

Kunstkerstboom met of zonder verlichting

Bedenk goed of je een kunstkerstboom wil zonder of met verlichting. Heb je thuis al kerstboomverlichting liggen? Dan kan een boom zonder lampjes een prima optie zijn. Maar een boom met verlichting kan je veel werk schelen. Zeker als je voor een grote kunstkerstboom gaat. Kijk dan wel altijd goed welke verlichting gebruikt wordt. Vaak zijn de bomen voorzien van duurzame LED-lampjes die extra lang meegaan. Ook hebben sommige bomen een handige dimfunctie.

Zonder verlichting

Ga deze kerst voor gemak en bestel een mooie kunstkerstboom zonder verlichting. Snel & gemakkelijk op te zetten en te decoreren met eigen kerstversiering. Doordat een kunstkerstboom geen uitvallende naalden heeft blijft hij gedurende de feestdagen altijd even mooi. Ideaal voor als je allergieën, huisdieren of kleine kinderen hebt. Na het kerstseizoen berg je de kerstboom makkelijk weer op. Er is een ruime keuze tussen grote of kleine kunstkerstbomen zonder verlichting.

Met verlichting

Een kunstkerstboom met verlichting geeft de kamer een knusse kerstsfeer! Geen geruzie met lampjes die in de knoop zitten aangezien deze al verwerkt zitten in de boom! Een kunstkerstboom met verlichting opzetten is dus in no-time gedaan. Voeg nog een paar mooie kerstballen, kerstversiering en een piek toe en je bent klaar! Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van LED verlichting omdat deze extra lang meegaan. Is de kerst weer voorbij? Een kunstkerstboom met lichtjes berg je eenvoudig weer op!

Losse verlichting

Een kerstboom is natuurlijk niet af zonder kerstboomverlichting. Verlicht je kerstboom daarom met onze diverse verlichtingssnoeren. Wil je een traditionele verlichting in de boom, kies dan voor onze clusterverlichting met warm wit licht. Wil je eens wat anders, ga dan voor kleurlampjes met knipperfunctie. Of ga je voor duurzaam, kies dan de led-verlichting.

Kunstkerstboom met of zonder sneeuw

Heb je het formaat en verlichting bepaald? Dan kan je ook nog kiezen voor een kunstkerstboom met sneeuw. Dan lijkt het alsof het net flink op je kunstkerstboom gesneeuwd heeft, waarmee je echt een winterse sfeer in huis haalt. Niet iedereen houdt daarvan, dus bedenk goed of dat sneeuweffect past bij jouw stijl en kerstversiering. De besneeuwde bomen zien er absoluut niet nep maar juist echt uit. Zeker als je kiest voor een kwalitatieve boom met genoeg takken en mooie verlichting.

Met sneeuw

Een kunstkerstboom met sneeuw geeft je kamer een echt winters gevoel. Het geeft de illusie dat de boom vlak na een sneeuwbui is gekapt. Een besneeuwde kunstkerstboom is onderhoudsvrij, snel op te zetten en eenvoudig weer op te bergen. Een kunstkerstboom met sneeuw en lampjes biedt uitkomst voor degenen die geen zin hebben in prutsen met verlichting. Daarnaast zijn sommige bomen al voorzien van versiering, super makkelijk! Haal de winter naar binnen met een besneeuwde kunstkerstboom!

Zonder sneeuw

Wil jij een natuurgetrouwe kunstkerstboom en een lekkere warme sfeer in huis? Kies dan voor een kunstkerstboom zonder sneeuw. Deze kunstkerstbomen zonder sneeuw zijn bijna niet te onderscheiden van echt. Daarnaast zet je de kunstkerstboom makkelijk op en heb je hem ook zo weer afgebroken. Mocht je toch nog ‘sneeuw’ willen dan kun je altijd later nog nepsneeuw toevoegen.

Versiering in je kunstkerstboom

Sommige mensen vinden het superleuk om zelf de kerstboom te versieren. Die kiezen voor een boom zonder versiering. Andere mensen willen wel een gezellige boom, maar vinden dat versieren een gedoe. Voor hen hebben we kant-en-klare kunstkerstbomen met versiering. Sommige zeer uitbundig met veel kerstballen, kersthangers en sneeuw. Anderen wat meer ingetogen en enkel voorzien van realistische dennenappels. Welke boom past het beste bij jou?

Met versiering

Wil jij een gezellige kerst? Dan is een kunstkerstboom met versiering wel zo leuk! Een kunstkerstboom met versiering biedt uitkomst voor mensen die uitzoeken van versiering maar een vervelende klus vinden. De kunstkerstbomen met versiering lopen flink uiteen, sommigen zijn zeer uitbundig met heel veel kerstballen, anderen zijn ingetogen.

Zonder versiering

Vind jij het versieren van een kunstkerstboom ook het leukste dat er is? Dan kies je natuurlijk voor een kunstkerstboom zonder versiering en schaf je later zelf de kerstballen, hangers, pieken en slingers aan! De kunstkerstboom is in no-time opgezet dus heb jij extra veel tijd om te versieren!

Losse versiering

Versiering mag natuurlijk niet ontbreken in de kerstboom. Maak je kerstboom klaar voor de kerst met kerstballen, kerstslingers of unieke kerstboomhangers. Ga jij je kerstboom versieren? Maak jouw kerstboom dan helemaal af met een piek op de top.

Kerstballen

Kerstballen zijn de perfecte versiering voor jouw kerstboom. Je kunt naar eigen voorkeur kerstballen van glas kiezen of juist van plastic. Daarnaast kun je kiezen voor een set of losse kerstballen. Vaak komen de kerstballen in een set in een basiskleur met daarbij verschillende kleurtinten van de gekozen kleur. Ga voor een kerstboom met één kleur of juist verschillende kleuren kerstballen. Wat voor kerstballen je ook kiest, kerstballen geven een echte kerstsfeer aan jouw kerstboom.

Kerstboomhangers

Kerstboomhangers zijn mooie versieringen voor in de kerstboom wanneer je eens iets anders wilt dan alleen maar kerstballen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten kersthangers. Van kerstklokjes, hartjes of sterren tot hangende kerstbeeldjes. Kerstboomhangers zijn er in verschillende materialen zoals papier, hout of glas. De meeste kerstboomhangers hangen aan een bijpassend lint of touwtje zodat je deze meteen op kunt hangen in je kerstboom.

Kerstboompiek

Een kerstpiek is de finishing touch van de versiering van jouw kerstboom. Pieken zijn er in verschillende soorten en maten. De klassieke piek is vaak een kerstbal met een spitse punt erop. Wil je een keer iets anders? Dan kun je ook kiezen voor een grote ster of strik als piek. Een piek is vaak gemaakt van glas, maar je kunt ook kiezen voor kunststof. Let wel op dat de piek die je koopt niet te hoog is zodat hij tegen het plafond aan komt.

Kerstslingers

Maak je kerstversiering compleet met kerstslingers. Je kunt een kerstslinger gebruiken als kerstboomversiering, maar ook als versiering voor andere plekken in huis. De slingers zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en kleuren. Zo kun je kiezen voor traditionele rode en groene kerstslingers. Of ga voor gouden of zilveren kerstslingers om jouw kerstboom nog opvallender te maken.

Verschillende kleuren kunstkerstbomen

Groen is ook voor kunstkerstbomen het meest gangbaar, maar tegenwoordig zijn er veel meer kleuren beschikbaar! Ook populair is blauw, een kleur die dicht tegen groen aanligt, maar net een andere sfeer geeft. Verder is wit erg populair, omdat wit qua kleur zo goed bij kerst en sneeuw past. Ook valt de kerstversiering extra goed op in een witte kunstkerstboom. Eigenlijk zijn alle kleuren van de regenboog wel te krijgen. Wil je extra opvallen, ga dan bijvoorbeeld voor een roze kunstkerstboom!

Groene kunstkerstbomen

Een groene kunstkerstboom is haast niet van echt te onderscheiden. Groene kunstkerstbomen hebben als grootste voordelen dat ze gemakkelijk op te zetten zijn en dat er geen sprake is van naalduitval. Ook gaan ze jaren mee en hoef je dus niet ieder jaar een boom naar huis te slepen!

Blauwe kunstkerstbomen

Populair zijn ook de blauw-getinte kunstkerstbomen. De uitvoering die hier getoond is, heeft een mooie, chique donkerblauwe kleur. 

De uiteinden van de takjes zijn nagemaakt van echte takjes waardoor ze nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. 

Witte kunstkerstbomen

Ook deze winter is winters wit weer een van de trends tijdens de kerst. Daar hoort natuurlijk ook de witte kerstboom bij. Witte kerstbomen zijn van stam tot piek helemaal wit en hebben daarom een nog wintersere uitstraling dan de traditionele kerstboom. Je kunt bij een witte kerstboom het beste kiezen voor kerstverlichting met een transparante of witte kabel zodat deze niet opvalt in de witte kerstboom. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en zijn soms al voorzien van verlichting.

Roze kunstkerstbomen

Een kerstboom heeft in de natuur groene of blauwe naalden. Maar sinds het verschijnen van de kunstkerstboom zijn er talloze variaties beschikbaar. Zo ook de roze kerstboom. Deze kerstbomen zijn van stam tot piek roze en vaak al voorzien van led lampjes. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en voor ieder huis is er dus een bijpassende roze kerstboom.

Materiaal

Wil jij een kunstkerstboom die niet van echt te onderscheiden is? Ga dan voor een boom van PE (polyetheen). PE plastic is goed vormbaar en ook nog eens erg duurzaam. Omdat het lastiger is om PE naalden te maken zijn ze vaak wel net iets duurder. PVC naalden bestaan uit op elkaar geplakte reepjes PVC kunststof. PVC naalden zijn daardoor sterker en verbuigen minder snel, bijvoorbeeld tijdens de opslag. Kijk ook altijd of een boom brandvertragend behandeld is (NEN-certificaat). Wel zo veilig!

PVC kunstkerstbomen

PVC kunstkerstbomen zijn gemaakt van hoogwaardig PVC materiaal. PVC naalden worden gemaakt door 2 of 3 platen PVC samen te lijmen en deze dan te knippen in lange rechthoekige stroken. Deze worden vervolgens vastgezet aan de takken. 

PVC kunstkerstbomen zijn over het algemeen goedkoper dan een kunstkerstboom van polyethyleen. 

PE kunstkerstbomen

Polyethyleen (PE) kerstbomen zijn niet van echt te onderscheiden. PE Kunstkerstbomen zijn vervaardigd uit speciaal polyethyleen materiaal. Dit wordt in een mal gegoten zodat je nagenoeg een kopie krijgt van een echte tak. Het proces voor het maken van PE kunstkerstbomen is lastig. Om die reden zijn PE bomen vaak ook iets duurder.

Polyetheen is een veel gebruikt materiaal. Het is het meest gebruikte kunststof.

De 3 beste merken kunstkerstbomen

Black Box Trees, Triumph Tree en Royal Christmas maken al jarenlang kunstkerstbomen van hoge kwaliteit die bijna niet van echt te onderscheiden zijn.

Black Box Trees

Een Black Box kunstkerstboom staat voor kwaliteit! De bekendste kerstboom is de Black Box Frasier vanwege zijn natuurgetrouwe look. Deze is nauwelijks te onderscheiden van een echte kerstboom maar heeft toch een vriendelijke prijs. Hiermee heeft Black Box Trees al enkele prijzen gewonnen!

Triumph Tree

Een Triumph Tree kunstkerstboom is bijna niet te onderscheiden van een echte kerstboom. Triumph Tree heeft jarenlange ervaring met het vervaardigen van kwalitatief hoogstaande kunstkerstbomen. Er zijn verschillende modellen, bijvoorbeeld met of zonder verlichting. Ook zijn er verschillende stijlen. Zo kun je er voor kiezen om een kunstkerstboom met sneeuw te nemen voor een winters gevoel. Kies wat jij mooi vindt en wat bij jou past!

Royal Christmas

Wil je een kunstkerstboom kopen die er zeer natuurlijk uitziet? Dan zijn de kunstkerstbomen van Royal Christmas misschien wel iets voor jou. Dankzij de grote hoeveelheid naalden en takken zien de bomen er prachtig vol uit en heb je voldoende ruimte voor het ophangen van je kerstversiering, zoals kerstballen en kerstslingers. In ons assortiment vind je kunstkerstbomen van Royal Christmas in diverse formaten, zodat er voor ieder interieur wel een passende boom beschikbaar is.

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: