makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Sla al je wachtwoorden veilig op in een wachtwoordenkluis. Lastpass is één van de meest gebruikte passwordmanagers die er is. Lees wat Lastpass voor jou kan betekenen.

Hoe onthoud je al je wachtwoorden?

Wachtwoorden, het zijn er inmiddels zo enorm veel. Om gek van te worden. Iedere Nederlander heeft gemiddeld 25 online accounts. Accounts om in te loggen bij de bank, sociale media en webshops. Voor elk account een sterk en uniek wachtwoord verzinnen lukt bijna niemand. 

Een passwordmanager als Lastpass biedt hier de oplossing!

wachtwoord postit

Wat is een wachtwoordenkluis?

Een wachtwoordenkluis, ook wel password manager genoemd, is zoals het woord al zegt een kluis waarin je al je wachtwoorden veilig bewaard. Door middel van 1 hoofdwachtwoord kun je al je wachtwoorden veilig opslaan. Lastpass is daarvoor de aangewezen applicatie. 

Gebruik maken van Lastpass is een stuk handiger en veiliger dan al je wachtwoorden opschrijven in bijvoorbeeld een schriftje. Met behulp van LastPass kun je unieke  en willekeurige wachtwoorden gebruiken die er bijvoorbeeld zo uitzien: “Jnc7#d!bcd@opdcsx*dv”. 

Met een zo’n wachtwoord heb je veel minder kans dat je wordt gehackt. Op deze manier kun je voor iedere website een dergelijk wachtwoord aan laten maken.

Wat kost Lastpass?

LastPass heeft een gratis en een betaalde versie. Ook de concurrenten van Lastpass bieden een gratis versie aan. Maar hiervan kennen de meeste de nodige beperkingen. 

RoboForm bijvoorbeeld stelt een limiet aan het aantal wachtwoorden dat je kunt opslaan in de gratis versie. Anderen zoals Dashlane en Keeper zijn alleen gratis als je ze op slechts één apparaat gebruikt. 

LastPass kent daarentegen geen beperkingen. Je kunt met meerdere apparaten synchroniseren. Ook het aantal wachtwoorden dat je kunt opslaan met de gratis versie van Lastpass in onbeperkt. 

In de Premium versie van Lastpass krijg je extra nuttige functionaliteiten. In ieder geval meer dan de concurrenten. Voor slechts een paar euro per maand kun je hier gebruik van maken. 

Eén van de grote voordelen van de Premium versie is dat je ook gebruik kunt maken van 2-factor authenticatie door middel van bijvoorbeeld een YubiKey beveiligingssleutel. Dit maakt Lastpass extra veilig. 

Wist je dat meer dan driekwart van alle Nederlanders hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere inlogaccounts?

Hoe werkt Lastpass?

LastPassbiedt een centrale plek om uw wachtwoorden op te slaan zodat u ze op ieder moment kunt terugvinden. Het is simpel gezegd een notitieboek waar u o.a. inloggegevens kunt opzoeken. Naast inloggegevens kunt u ook notities opslaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nummer van uw paspoort of rijbewijs.

wachtwoord kluis

Het gebruik van Lastpass is veel handiger dan het noteren van inloggegevens in een schriftje. Met Lastpass kun je gemakkelijk notities categoriseren en rangschikken. 

Niet alleen op je computer, maar ook voor je mobiele telefoon bestaat er een app. Vanuit de Android Play store of de Apple store kun je Lastpass op je mobiele telefoon downloaden en installeren. 

Alle wachtwoordbeheerders werken op dezelfde manier. Uw privégegevens worden opgeslagen in een kluis die alleen u kunt openen. Er is een hoofdwachtwoord gebruikt om de kluis te openen. 

Dit moet wel een uniek en ingewikkeld wachtwoord zijn dat alleen jij kent.  Zonder dit wachtwoord kun je de wachtwoordkluis niet openen. 

Zoals eerder ook al aangegeven kun je door middel van bijvoorbeeld een Yubikey je wachtwoordkluis extra beveiligen.  

Hoe maak je een Lastpass account aan?

Wanneer je op de link klikt om een gratis LastPass-account aan te maken, wordt Lastpass als zogenaamde extensie in je standaardbrowser geïnstalleerd. 

Wanneer je deze extensie start, word je verder begeleid bij het maken van een account. 

Nadat u je je e-mailadres hebt ingevoerd, maak je een sterk hoofdwachtwoord aan. Het wachtwoord moet minimaal acht tekens bevatten en mag niet gemakkelijk te raden zijn. Nogmaals, het is heel belangrijk een sterk wachtwoord aan te maken. Dit wachtwoord beschermt namelijk al je andere wachtwoorden. En overweeg om tweefactorauthenticatie in te schakelen door middel van bijvoorbeeld de Yubikey.

De 3 belangrijkste principes voor het gebruik van Lastpass

Wat zijn de drie belangrijkste principes voor het gebruik van LastPass?

1. Gebruik een sterk hoofdwachtwoord.
Het hoofdwachtwoord moet uniek en zeer veilig zijn. Als iemand je hoofdwachtwoord kan raden, geef je deze persoon toegang tot al je gegevens. 

2. Vergeet je nooit je hoofdwachtwoord
Je kluis kan nooit worden geopend zonder je hoofdwachtwoord.Ook de  LastPass-klantenservice kan je wachtwoord niet opzoeken of te veranderen. 

Zonder hoofdwachtwoord kan niemand, maar dan ook niemand je kluis openen. Vergeet je deze? Dan heb je dikke pech en kun je nooit meer bij je gegevens. Het hoofdwachtwoord is de beveiligingssleutel die al je wachtwoorden gecodeerd opslaat op de Lastpass servers.
3. Vergeet nooit uit te loggen als je klaar bent
Super belangrijk! Als je klaar bent met LastPass, vergeet dan niet uit te loggen.

Wachtwoorden opslaan en gebruiken

Wanneer je inlogt op een beveiligde site biedt LastPass aan om uw inloggegevens op te slaan. Je kunt dan op “Toevoegen” klikken en doorgaan of op “Bewerken” voor meer opties. Als je op Bewerken klikt, kun je de vastgelegde aanmelding toewijzen aan een nieuwe of bestaande map. Of kun je aangeven dat je nooit een wachtwoord voor de betreffende site wilt opslaan.

Zoals de meeste wachtwoordbeheerders, vult LastPass onmiddellijk je gegevens in wanneer je een site opnieuw bezoekt. Stel dat je voor een website meer dan één account hebt, voegt LastPass een klein nummer toe aan het pictogram bij de inlogvelden. Als je daarop klikt, verschijnt een menu met alle beschikbare account voor die website. 

De meeste websites gebruiken een standaard inlogscherm dat password managers gemakkelijk herkennen. Als je een website bezoekt met een afwijkend inlogscherm, wordt je wachtwoord niet automatisch vastgelegd. Maar, ook hier kun je gewoon je gegevens invoeren en aangeven dat je inloggegevens op wilt slaan. 

Extra beveiligd met een YubiKey

Je kunt LastPass extra beveiligen door gebruik te maken van 2-factor authenticatie. Dit wil zeggen dat je niet alleen in kunt loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord, maar dit met een 2e stap extra beveiligd.  

Een YubiKey is een fysieke beveiligingssleutel. Het ziet eruit als een USB-stick. Nadat je in LastPass je inlognaam en wachtwoord hebt ingetikt, vraagt LastPass je YubiKey in je USB poort te doen. Hierna druk je 1 keer op de YubiKey en kun je gebruik maken van LastPass. De YubiKey genereert een voor de gebruiker onzichtbare extra inlogcode. Super makkelijk en super veilig! Uiteraard kun je de YubiKey voor meer applicaties gebruiken. Denk hierbij aan o.a. het inloggen in bijvoorbeeld Gmail. 

In de kluis

Je kunt veel doen vanuit het icoontje in de browser. Maar voor toegang tot een aantal andere functies moet je de online wachtwoordkluis openen. 

Aanvankelijk geeft de kluis een tegel weer voor elk item dat je hebt opgeslagen. Ook kun je kiezen voor een zogenaamde lijst-indeling. De items staan dan onder elkaar. 

Als je een item selecteert worden er drie pictogrammen weergegeven voor bewerken, delen en verwijderen. Wanneer je een item bewerkt, kunt u de weergegeven naam wijzigen, een notitie toevoegen of het item naar een andere map verplaatsen. 

Het is echter overzichtelijker om je wachtwoorden te ordenen in mappen. Dit kun je doen door ze te slepen. 

In de geavanceerde opties kun je het hoofdwachtwoord voor het item opnieuw invoeren. Maar ook instellen dat een wachtwoord automatisch wordt ingevuld, zonder te wachten. Of kun je het automatisch aanvullen helemaal uitschakelen. 

In het menu aan de linkerkant kun je wachtwoorden, notities, adressen, betaalkaarten, rijbewijzen, bankrekeningen en nog veel meer selecteren. 

In veilige notities kun je belangrijke informatie opslaan. Hieraan kun je als je wilt nog een bijlage koppelen. De rest spreekt voor zich.

Wachtwoordgenerator

Wanneer je je aanmeldt voor een nieuw account of je wachtwoord voor een bestaand account wijzigt, biedt LastPass aan om een veilig wachtwoord te genereren. Standaard maakt de wachtwoordgenerator wachtwoorden van 12 tekens. LastPass gebruikt standaard ten minste één cijfer en een combinatie van hoofdletters en kleine letters, zonder symbolen. Uiteraard kun je hier van afwijken als je een wachtwoord ook zelf zou moeten kunnen onthouden. 

Toegang bij noodgevallen

toegang bij noodgevallen

Het is niet de leukste gedachte, maar wat gebeurt er met je wachtwoorden als je onverwachts omvalt? Wie kan er dan nog bij al je opgeslagen gegevens? 

LastPass heeft hiervoor de functie “Noodtoegang” bedacht. Deze is beschikbaar in de Premium versies van LastPass.

Met deze functie kun je één of meer personen definiëren die toegang kunnen krijgen tot al je wachtwoorden in geval van bijvoorbeeld overlijden.

Het werkt als volgt. Je voert het e-mailadres van de ontvanger in en stelt een wachttijd in. Ontvangers moeten LastPass wel hebben geinstalleerd. Het verzoek dienen zij dan te accepteren. Stel dat er later iets met je gebeurt, dan kan je contactperoon toegang tot je account krijgen. 

Maar hoe zit het dan met die wachttijd? Even een raar voorbeeld. Stel dat je vertrouwde ontvanger besluit om onder bedreiging je kluis in wil zien. Het initiële verzoek om toegang activeert een melding. Je kunt het toegangsverzoek op elk moment tijdens deze wachtperiode weigeren. In een echt noodgeval krijgt uw ontvanger automatisch toegang nadat die tijd is verstreken. Op deze manier kunnen bevoegden nooit zomaar bij je gegevens komen. 

Maar, is Lastpass nu echt veilig?

Ja! LastPass is echt veilig. 

De techniek achter de combinatie van je inlognaam en wachtwoord is zodanig gebouwd dat LastPass zeer veilig is. LastPass codeert al je wachtwoorden en beveiligde informatie op je device. Dit gaat met behulp van een beveiligingssleutel die alleen jij kent, namelijk je “hoofdwachtwoord”.

Bij het inloggen verzendt je de gecodeerde gegevens naar de online LastPass servers. LastPass kent nooit je hoofdwachtwoord. Lastpass kan je gegevens nooit ontsleutelen. 

Als LastPass wordt gehackt en hackers (of de NSA) inbreken op de LastPass-servers, ben je nog steeds veilig. Omdat de hackers alleen zwaar gecodeerde zogenaamde “blobs” zouden krijgen die ze niet kunnen ontsleutelen.

Wanneer je verbinding maakt met je LastPass-account vanaf een willekeurige computer of vanaf je telefoon, wordt deze gecodeerde “blob” gedownload en decodeert deze op het apparaat met het hoofdwachtwoorden. En, hoppakee… je hebt alleen zelf de beschikking over al je wachtwoorden. 

Als je een aanpassing doet, wordt deze snel gesynchroniseerd. Zo blijft je LastPass-kluis altijd up-to-date is. Ongeacht welk apparaat je ook gebruikt. Het is een heel slim en super veilig systeem.

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: