makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Apple Macbook Pro vs Microsoft Surface 7. De twee beste laptops van dit moment. Wie is de winnaar? Lees het in deze review.

Macbook Pro vs Microsoft Surface Pro 7

Microsoft en Apple zijn nog steeds elkaars aartsrivalen. En dan hebben we het niet alleen over de software. Maar zeker ook als we naar de hardware kijken van Microsoft en Apple. Neem de bestseller van Microsoft, met de Surface Pro 7 en de MacBook Pro 13″ van Apple. Twee van de beste laptops die je op dit moment kunt kopen.

Maar, voor welke moet je kiezen? De Apple MacBook is een uiterst professionele laptop van topklasse. Terwijl de Microsoft Surface Pro een stijlvol 2-in-1-apparaat is met veel flexibiliteit.

Kortom geen gemakkelijke keuze. Laten we in deze review deze twee grootheden een verder bekijken. 

Ontwerp MacBook Pro vs Microsoft Surface Pro 7

De MacBook Pro is al jarenlang een trendsetter op het gebied van laptops. Het laat zien hoe een echte premium laptop eruit moet zien en aan moet voelen. Als het gaat om een strakke laptop met perfectionistische bouwkwaliteit, steekt Apple nog steeds uit boven de rest. Zelfs als we het nut van Apple’s Touch Bar nog steeds niet zien, is de look en feel van een Apple MacBook Pro uitstekend. 

Kijken we naar het design, dan valt de Surface Pro 7 enigszins tegen. De Surface Pro heeft nog steeds grote en lelijke randen. Daarnaast is de Surface Pro ook een beetje te zwaar voor comfortabel tabletgebruik.

Gelukkig geldt dat niet voor de invoer. We houden echt van de “Type Cover”, die kost zo rond de 140 euro, en geeft een zeer aangename type ervaring. Ook de trackpad is uitstekend. We zien deze als één van de beste die je op een Windows-apparaat kunt krijgen. Het is een must-have accessoire als je echt lekker wilt typen op de Surface Pro 7.

Oke, dan het vlindertoetsenbord van de MacBook Pro 13. Deze faalt jammerlijk. Het is geen geheim dat zelfs Apple niet tevreden is over de prestaties, zoals blijkt uit de herhaalde pogingen om het mechanisme aan te passen om een aangenamere typervaring te bieden.

Tot nu toe is het allemaal tevergeefs geweest. Het uitvalpercentage is de afgelopen jaren fors geweest. Apple heeft daarom zelfs een programma lopen om problemen met deze toetstenborden op te lossen. 

Het nieuwe Magic Keyboard van de MacBook Pro 16 is veel beter, maar is momenteel alleen beperkt tot dit model en is niet beschikbaar in de MacBook Pro 13. Gezien de prijs van de grotere MacBook Pro denken we niet dat het de moeite waard is uitgave als je gewoon een degelijk toetsenbord wilt.

En dan de poorten. De MacBook Pro 13 wordt geleverd met twee of vier Thunderbolt 3-poorten, afhankelijk van het model dat je kiest. Afhankelijk van jouw randapparatuur heb je misschien een paar adapters nodig om ze met de MacBook Pro te laten werken. Uiteraard is er ook een koptelefoonaansluiting aanwezig op de MacBook.

Wat betreft de Surface Pro 7, Microsoft geeft je ook een USB-C-poort. Maar, deze biedt niet dezelfde razendsnelle snelheden als Apple’s Thunderbolt 3-poorten. Ook is er een USB-A 3.0-poort, een hoofdtelefoonaansluiting, een Surface Connect-poort, een Surface Type Cover-connector en een microSDXC-kaartlezer aanwezig.

Nog een laatste opmerking over het ontwerp. De Surface Pro 7 is een 2-in-1-apparaat, in tegenstelling tot de MacBook Pro, dat een 100% laptop is.

We zijn nog niet helemaal overtuigd van de Windows 10-tabletervaring. Maar de extra flexibiliteit die je krijgt met de Surface Pro 7 is zeker het overwegen waard.

Prestatie MacBook Pro vs. Microsoft Surface Pro 7

Hoe presteren beide apparaten? Hoewel de processor van de MacBook Pro qua generatie achterloopt op de Surface Pro 7, is de basisklok van deze topchip twee keer zo snel als die van de duurste Surface Pro. De MacBook Pro gaat hier dus voor de eerste plaats.

Zowel Microsoft als Apple bieden je een tal van opties om hun apparaten aan te passen aan jouw behoefte. Als je veeleisende taken hebt, dan is de MacBook Pro waarschijnlijk de beste keuze. Maar voor al het andere kan het aantrekkelijke prijskaartje van de Surface Pro 7 hem een voorsprong geven. 

Batterijduur

Niet geheel onbelangrijk bij zulk soort apparaten is de batterijduur. Zowel de MacBook Pro als de Surface Pro 7 vallen qua batterijduur enigszins tegen. De Apple-laptop presteert iets meer dan 10 uur in de 1080p-videolustest. Ook heeft de batterij een kleinere capaciteit dan eerdere versies,. En dat terwijl de Surface Pro 7 ook een stap terug deed. Bijna anderhalf uur minder dan zijn voorganger in licht surfen. Beide apparaten kunnen u door een werkdag heen helpen. Maar het kan toch echt zo zijn dat je hem eerder aan het stopcontact wilt hangen dan gewenst.

Eind 2019 bracht Apple de MacBook Pro 16 uit. Hier zit de grootste batterij ooit, ruim 100 wattuur. Er gaan geruchten dat Apple van plan is om in 2020 een kleinere versie van deze MacBook Pro uit te brengen, wat zeker de moeite waard is om in de gaten te houden als de batterijduur belangrijk voor je is. Maar voorlopig mist de MacBook Pro 13 deze supergrote batterij.

Tot slot. Wat is er verder zo goed aan de Microsoft Surface 7?

De Microsoft Surface Pro 7 is volgens de consumentenbond de beste tablet. Hij beschikt over een erg mooi 12,3 inch aanraakscherm, voorzien van een hoge resolutie. Meer dan full hd maar minder dan 4K. De Microsoft Surface 7 weegt net iets minder dan 800 gram. Samen met de los aan te schaffen Type Cover weegt het net iets meer dan een pak yoghurt. 

De combinatie van het lage gewicht, het compacte formaat, de flexibele standaard en de lange accuduur maakt de Microsoft Surface Pro 7 een fijne reisgenoot.

De Surface Pro 7 is voorzien van de nieuwste snufjes zoals wifi 6 en een 10e generatie Intel Core i5-processor.

Wat is er minder goed aan de Microsoft Surface 7

Het upgraden van een Surface Pro 7 is niet mogelijk. Dit terwijl dit bij een groot deel van de laptops wel een optie is. Voor het repareren van een defect onderdeel ben je aangewezen op Microsoft of een goede dealer.

De Type Cover van ruim 140 euro wordt niet meegeleverd. Deze moet los worden aangeschaft. Zonder deze Type Cover kun je de Surface Pro 7 niet als laptop gebruiken.

De Pro 7 presteert nog beter dan de Pro 6, maar moet wel iets inleveren qua batterijduur. Bij maximale belasting houdt de Microsoft Surface Pro 7 er meer dan een uur eerder mee op.

Hoewel het een 2-in-1 is, functioneert de Surface Pro 7 het beste als laptop. Als tablet is hij zeker niet slecht, vooral video’s kijken en op internet browsen gaat perfect! Alleen in de tabletmodus mis je (bijna) al je favoriete apps, die je wel tot je beschikking hebt op een Android- of iPadOS-tablet.

Conclusie

Het komt zelden voor dat een 2-in-1 serieuze concurrentie kan bieden voor een “echte” laptop. Maar dat verandert allemaal wanneer de 2-in-1 waar je het over hebt een van de beste ooit is getest. De Microsoft Surface Pro 7 heeft zeker zijn nadelen, zoals het kleinere scherm en de overdreven dikke randen.

Maar waar het uitblinkt, knalt het Apple’s MacBook Pro voorbij en biedt het meer veelzijdigheid en toetsenbord comfort. Hierdoor is het een fijner apparaat is om langer te gebruiken en ook veel draagbaarder. Als je de voorkeur geeft aan het strakke uiterlijk en de vooruitstrevende poortselectie van de MacBook Pro, dan is dat zeker een geweldige optie. 

Je koopt de Surface Pro 7 eigenlijk als je een luxe laptop zoekt. Een laptop die je kunt gebruiken als tablet en bovendien net zo makkelijk meeneemt. Deze Surface Pro 7 start lekker snel op en heeft ook een snelle processor en voldoende werkgeheugen om relatief zware taken snel te verwerken. De Microsoft Surface Pro 7 is met name geschikt voor het verwerken van ingewikkelde spreadsheets en andere software waar rekencapaciteit van pas komt.

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: