makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Wat is Mindful afvallen? Val af zonder dieet. Nooit meer lijnen! Lees alles over het boek van Joanna Kortink in deze review.

Mindful afvallen: Afvallen zonder dieet

Altijd weer die strijd.. Het gevecht tegen de kilo’s. Het ene dieet na het andere. Niets helpt. Ja, tijdelijk, dat wel. Maar al snel komt die irritante jojo weer. Na je zoveelste lijnpoging kom je weer meer kilo’s aan dan toen je begon met lijnpoging nummer 26. 

Dieeten helpen gewoon niet.Tijd voor wat anders. Iets dat je leven drastisch zal veranderen. Je ideale gewicht bereiken en op gewicht blijven zonder dieet. Voor altijd. De rest van je leven. Kan dat? Ja! 

Mindful Afvallen is hierbij de sleutel naar een gezond gewicht.

mindful afvallen joanna kortink recensie
Lees alle recensies >>

Wat is Mindful afvallen

Mindful afvallen doe je zonder dieet. Zonder lijstjes van wat je wel en niet mag eten. Geen calorieen tellen. Niet door jezelf uit hongeren. Hoe dan wel?Je doet het door een andere manier van denken en jezelf de vraag te stellen… Waarom wil je eten? Heb je wel echt honger? Of wil je alleen maar “vullen”. Hoeveel honger heb je nu echt? Dat is waar Mindful afvallen over gaat. 

Ik ben geinspireerd door het boek van Joanna Kortink heeft hierover het boek “Mindful afvallen” geschreven. In deze post neem ik je mee naar de gedachtenwereld en principes van Mindful afvallen. Zoals de subtitel van haar boek al aangeeft: “Een nieuwe oplossing met blijvend resultaat”. Wie wil dat nou niet?

Wat maakt Mindful afvallen zo bijzonder?

De meeste dieeten richten zich op puur op de inname van voedsel in combinatie met (meer) bewegen. Je wordt gestimuleerd om vaak minder maar vooral gezonder te eten. Dit lukt dan vaak wel, maar slechts voor bepaalde tijd. Het zijn dieeten die je vaak maar tijdelijk volhoudt. 

Mindful afvallen werkt anders. Het is geen dieet. Het is een psychologische benadering over eten. Hierdoor neemt de drang naar (problematisch) eetgedrag af. Het leert je een harmonieuze relatie te ontwikkelen met eten. Je ontwikkeld een gezond eetgedrag wat je terug ziet in een gezond gewicht. 

Voor wie is Mindful afvallen bestemd?

Joanna Kortink geeft in haar boek Mindful afvallen aan dat het boek bestemd is voor iedereen die onder andere:

  • Exact weten wat het verschil is tussen “vulling” en “voeding”, maar telkens weer voor de bijl gaan
  • Niet meer willen lijnen om daarna weer keihard aan te komen. Het nu anders willen aanpakken
  • Willen genieten van eten zonder angst daarna niet gestraft te worden door de weegschaal
 

Hoe is boek opgebouwd?

Het boek Mindful afvallen is verdeeld over acht weken. Deze acht weken zijn vervolgens weer opgedeeld in 3 pasklare delen. Ook biedt het boek oefeningen aan die je kunt doen. Joanna raadt aan deze oefeningen trouw uit te voeren. Ze helpen je om uiteindelijk Mindful je gewicht te bereiken en levenslang op gewicht te blijven. In het boek worden ook ervaringen van anderen gedeeld. Het boek kun je in je eigen tempo doorlopen. 

Wat kun je verwachten in de acht weken?

Er wordt gekeken naar de oorzaak van jouw eetgedrag. Waarom mislukken eerdere pogingen om blijvend op gewicht te blijven. Welke rol spelen ondermijnende gedachten en emoties hierin. Je krijgt door het maken van oefeningen meer inzicht in je eetgedrag. Wat heb je zoal ondernomen om de baas te worden (en te blijven) over je gewicht. En waarom heeft dat niet geholpen. Dat is eenvoudig, namelijk.. de oorzaak van je eetgedrag wordt niet aangepakt. Verwoede pogingen in het verleden hebben je nog steeds niet gebracht waar je zou willen zijn. 

Eten doe je vaak onbewust. Joanna vraagt je stil te staan bij een aantal uitspraken, zoals:

  • Eet je regelmatig te snel
  • Eet je vaak door terwijl je al vol zit
  • Snack je regelmatig na het avondeten
  • Baal je als je bent aangekomen
  • Etc.
In een aantal oefeningen wordt je onder andere gevraagd om een aantal scenario’s te beschrijven hoe je leven er over een paar jaar uit zou moeten zien. Het maakt je ook bewust waarom je aan de slag wilt met Mindful afvallen. Dit geeft je houvast om de stappen succesvol te doorlopen.  

Er komen ook ontspanningsoefeningen aan bod. Deze helpen je rustig te worden op het moment dat je spanning of stress op voelt komen. Het helpt je Mindful te worden. 

Mindful staat hierbij synoniem voor “aandachtstraining”. Leven in het nu. Je niet laten afleiden door andere gedachten. Bewust bezig zijn met datgene waar je op dat moment mee bezig bent. Door aandachtstraining kun je automatische reactiepatronen -zoals eten- doorbreken.  

Je leert jezelf af te vragen hoeveel honger je nu werkelijk hebt op een schaal van 1 tot 10.

Als afsluiting van week 1 krijg je alvast een tiental waardevolle tips mee, waaronder:

  • Eet op een vaste plek zonder afleiding
  • Sla geen maaltijden over
  • Neem kleine hapjes en kauw goed
  • Eet langzaam
  • Etc.
Alle tips worden in het boek uitgebreid toegelicht en helpen je mindful te gaan eten.

 

Mindful eten wil zeggen dat je eet en drinkt met volle aandacht en dat je je bewust bent van iedere hap. Door mindful te eten heb je minder behoefte aan eten en geniet je meer.

Joanna Kortink - Mindful afvallen Tweet

Aandacht voor je vuilkuilen

Belangrijk is aandacht voor je vuilkuilen. Met name je innerlijke criticus of saborteur komen hier aan bod. Je gaat leren om inzicht te krijgen in hoe je tegen jezelf praat. Is die stem dan positief of vooral negatief? 

Saborterende gedachten belemmeren je om onevenwichtig eetgedrag te veranderen. Aan de hand van diverse voorbeelden wordt dit verder toegelicht. Je krijgt tips hoe je je gedachten loslaten en je aandacht houdt bij wat je aan het doen bent. Verschillende saborteurs worden beschreven aan de hand van sprekende voorbeelden. 

Door je innerlijke saborteurs is het moeilijk de vicieuze cirkel te doorbreken. Je leert om een goed beeld te krijgen van al die saborterende gedachtes en hoe hiermee om te gaan. 

 

Negatieve kritiek is zeer ondermijnend voor je zelfvertrouwen. Het probleem bij veel mensen met een- en gewichtsproblemen is dat de innerlijke criticus heel dominant is en niet alleen grote invloed heeft op hun eetgedrag maar op hun hele leven, zo blijkt uit onderzoek naar innerlijke kritiek.

Joanna Kortink - Mindful afvallen Tweet

Herken de 7 soorten honger

Wist je dat er minstens 7 soorten honger te onderscheiden zijn? Het kennen van de redenen waarom je gaat eten, juist niet gaat eten, blijft eten, te laat stopt met eten, vergeet te eten: dat is de basis van mindful eten. Waar komt het gevoel ‘ik heb honger’ vandaan? 

Om inzicht te krijgen in je eetgedrag is het belangrijk om zo specifiek en gedetailleerd mogelijk te observeren welke soorten honger bij jou op allerlei momenten van de dag een rol spelen. Ken je honger.

Joanna Kortink beschrijft in haar boek de 7 soorten honger.

  1. Ooghonger
    Ooghonger wordt opgewekt door het zien van eten, of door anderen te zien eten. Dit kan bijv. een rol spelen als je in een restaurant zit te eten. Na de hoofdmaaltijd komt de serveerster met de dessertkaart. Je maag zit vol, maar de ooghonger heeft gewonnen. Adverteerders maken ook veel gebruik van dit fenomeen door mooie advertenties in bijv. tijdschriften en op tv.
  2. Neushonger
    Neushonger ontstaat zodra je iets ruikt. Geuren hebben een sterk effect op ons. Ze stimuleren hongergevoel. De geur van verse broodjes kan ons het water in de mond doen lopen. Winkeliers zijn zich bewust van honger van de neus en proberen ons te verleiden door heerlijke geuren. Als we voedsel niet meer kunnen ruiken, zoals bij  een verkoudheid, dan ervaren we het als smakeloos.
  3. Oorhonger
    Oorhonger, geluid kan je tot eten aanzetten. Het openen van een zak chips door iemand naast je in de bioscoop. Of wanneer je iemand smakelijk hoort vertellen over een heerlijke taart die hij of zij gebakken heeft.
  4. Mondhonger
    Mondhonger is het verlangen naar een bepaalde sensatie. Om deze honger te bevredigen is het niet voldoende om het voedsel te kauwen en door te slikken. Eten met bewustzijn zorgt ervoor dat de mond tevreden gesteld is en je niet nog een keer zal opscheppen. Kauwen is belangrijk bij de bevrediging van mondhonger.
  5. Maaghonger
    Maaghonger voel je door de signalen die je maag geeft dat hij leeg is. Dat kan zijn een leeg gevoel in de buik, knorren/ rammelen. Als je op bepaalde vaste tijdstippen eet dan raakt de maag daaraan gewend en geeft een signaal dat het tijd is om te eten.
  6. Hoofdhonger
    Hoofdhonger heeft te maken met gedachten, oordelen en regels. Hoofdhonger wordt beïnvloed door wat we lezen en horen (bijv. diëten) en is gebaseerd op tegenstellingen. Mag wel of mag niet, is goed of is slecht, zou ik wel of zou ik niet moeten nemen.
  7. Harthonger
    Harthonger is de behoefte aan emotionele voeding zoals liefde, verbondenheid, of aandacht. Vaak spelen gevoelens als verveling, stress, verdriet, boosheid, teleurstelling, onzekerheid, irritatie, ongeduld e.d. een rol. Je eet om vervelende gevoelens te dempen. Maar geen enkele soort voeding kan deze honger stillen
Joanna Kortink leert je iedere soort honger te herkennen en hoe daarmee om te gaan. Persoonlijk vond ik dit één van de meest leerzaamste hoofdstukken in haar boek “Afvallen zonder dieet”. Het maakt je extra bewust. Je stelt jezelf constant de vraag… “Wil ik mijn lijf voeden of vullen?”.

Waar kan ik het boek Mindful Afvallen kopen?

Het boek Mindful Afvallen van Joanna Kortink is onder andere te koop bij Bol.com.

Over Joanna Kortink

Joanna Kortink is bestsellerschrijfster en trainer op het gebied van eet- en gewichtsproblemen. Steeds meer ggz-instellingen, obesitasklinieken, verslavingsklinieken en ziekenhuizen werken met haar methode. Naast haar professionele achtergrond is Joanna tevens ervaringsdeskundige. Jarenlang heeft ze met eet- en gewichtsproblemen geworsteld. 

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: