makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

De Moonbird is een ademhalingstool die je helpt te ontspannen, ontstressen en beter te slapen. Of je de Moonbird moet kopen lees je in deze review.

Moonbird. Kopen of niet?

Er is steeds meer aandacht voor het Moonbird ademhaling en slaapcoach apparaatje. De inmiddels immens populaire ademhalingstool is al meer dan 100.000 keer verkocht.

Het is wetenschappelijk bewezen dat er verschillende manieren zijn om makkelijker te ontspannen en in slaap te vallen. Denk dan aan bijvoorbeeld meditatie en ademhalingsoefeningen. 

Helaas moet je daar meestal veel tijd in steken om dat goed onder de knie te krijgen. Maar gelukkig is dat de Belgische start-up moonbird.

moonbird slaapcoach
Moonbird helpt je met hun slaap- en onspanningsapparaatje die past in de palm van je hand. We vertellen je er alles over in deze review.

Het ontstaan van Moonbird

Moonbird is opgericht in 2019 door broer en zus Michael Broes (economist) en Stefanie Broes (PhD in Farmaceutische wetenschappen). Als healthtech bedrijf Moonbird het toepassen van ademhalingsoefeningen bij een groter publiek toegankelijk maken, om zo het algemene welzijn van mensen te verbeteren.

Het belang van een goede ademhaling

Maar eerst. Wat is het belang van een goede ademhaling?

Langzame en diepe ademhaling kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Ten eerste kan het helpen om stress en angst te verminderen. Wanneer we gestrest zijn, hebben we de neiging om snel en oppervlakkig te ademhalen, wat kan leiden tot een verhoogde hartslag en bloeddruk. Door langzaam en diep te ademhalen, kunnen we het zenuwstelsel kalmeren en ons hart en bloedvaten ontspannen, wat kan helpen om stress te verminderen.

Ten tweede kan langzame en diepe ademhaling bijdragen aan een betere bloedcirculatie. Wanneer we langzaam en diep ademhalen, zetten we onze longen en borstkas uit, wat kan helpen om het bloed beter door het lichaam te laten stromen. Dit kan helpen om zuurstof en voedingsstoffen beter te verdelen in het lichaam, wat kan bijdragen aan een betere gezondheid.

Ten derde kan langzame en diepe ademhaling het immuunsysteem versterken. Door langzaam en diep te ademhalen, kunnen we meer zuurstof naar onze cellen en weefsels brengen, wat kan helpen om het immuunsysteem te versterken en ons beter te beschermen tegen ziektekiemen.

Ten vierde kan langzame en diepe ademhaling bijdragen aan een betere slaap. Wanneer we gestrest zijn, hebben we de neiging om snel en oppervlakkig te ademhalen, wat kan leiden tot een verhoogde hartslag en bloeddruk. Door langzaam en diep te ademhalen voordat we gaan slapen, kunnen we ons zenuwstelsel kalmeren en ons hart en bloedvaten ontspannen, wat kan helpen om beter in slaap te vallen en een betere slaapkwaliteit te hebben.

Kortom, langzame en diepe ademhaling kan een eenvoudige en effectieve manier zijn om te werken aan een betere gezondheid en welzijn. Het kan helpen om stress en angst te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren, het immuunsysteem te versterken en een betere slaap te bevorderen. Daarom is het belangrijk om regelmatig te oefenen met langzame en diepe ademhaling.

Ontspan met de Moonbird

De Moonbird is de eerste ademhalingstool die simpelweg past in de palm van je hand. De Moonbird is een klein apparaatje en helpt je stress weg te nemen en je laten ontspannen. Dat doet de Moonbird door je op een eenvoudige manier om trager adem te laten halen.

moonbird review

Door de begeleiding van de Moonbird weet je zeker dat je de ademhalingsoefeningen goed uitvoert. Hierdoor haal je een optimaal resultaat. 

De moonbird heeft een unieke methode ontwikkelt om je hierbij te begeleiden, zonder dat je telkens wordt afgeleid.

Dit werkt een stuk beter van bijvoorbeeld alleen aan app. Ontspannen is met de Moonbird super makkelijk.

Hoe werkt de Moonbird?

De werking van de Moonbird is heel eenvoudig. Door de Moonbird even te bewegen gaat deze aan. Je pakt de Moonbird in je hand en plaats je duim op de sensor. 

Vervolgens begint er een ademhalingsoefening waarbij je simpelweg inademt als je hem voelt uitzetten en weer uitademt zodra hij krimpt. Los daarvan kun je de Moonbird ook koppelen door middel van een app op je telefoon. Met behulp van de app kun je specifieke ademhalingsoefeningen aanzetten. Zoals oefeningen voor een adempauze, om in slaap te dommelen of minder stress en minder angst.

Als je klaar bent met de ademhalingsoefening kan je de door de sensor gemeten biofeedback statistieken bekijken. Hierin zijn je hartslag (HR), hartslagvariabiliteit (HRV) en hartcoherentie af te lezen. 

HRV is bijvoorbeeld een belangrijke indicator van het vermogen om je lichaam aan te passen aan stress en de omgeving. De coherentie geeft aan hoe je hartslag en ademhaling met elkaar synchroniseren. 

Wist je bijvoorbeeld dat een tragere ademhaling zorgt voor hogere HRV-waarden? Dit leidt tot een toestand van gehele ontspanning. Simpel gezegd. Een langzame ademhaling prikkelt je relax-respons en versterkt je stressmanagementmechanisme. De voordelen hiervan merk je zowel geestelijk als lichamelijk.

De wetenschap achter de Moonbird

Stress zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat. Net als je bloeddruk en je adrenalineniveau. Dat komt omdat je sympathische zenuwstelsel je lichaam klaarstoomt voor actie: een vecht-of-vlucht-reactie die dient om jou te beschermen tegen bedreigingen en de buitenwereld. 

Die stress kan ook veroorzaakt worden door een veeleisende job, relatieperikelen, financiële zorgen of sociale druk. Een beetje stress kan geen kwaad. Maar veel stress, en dat over een lange periode, eindigt meestal met pijn, angst, slaapproblemen en moeite om te focussen.

Die stress kan ook veroorzaakt worden door een veeleisende job, relatieperikelen, financiële zorgen of sociale druk. Een beetje stress kan geen kwaad. Maar veel stress, en dat over een lange periode, eindigt meestal met pijn, angst, slaapproblemen en moeite om te focussen. 

Je hart slaat niet als een metronoom. Omdat het wordt aangestuurd door zowel je rem als gaspedaal klopt het onregelmatig. De variatie tussen twee hartslagen heet hartritmevariabiliteit (HRV). Een hoge HRV betekent dat je weerbaarder bent, je beter presteert, beter slaapt, je makkelijk aanpast aan stress, en nadien snel weer tot jezelf komt. Je bent rustig en gefocust. 

Een lage HRV wijst erop dat het evenwicht tussen je gas- en rempedaal zoek is. Je hebt het lastig om met stress om te gaan en achteraf te herstellen. Dat kan resulteren in slapeloosheid, pijn, ziekte en angst of depressie. Moonbird meet je HRV om naar je stresslevel te peilen. 

Het goede nieuws is dat langzaam ademen je HRV doet stijgen. Gecontroleerd in- en uitademen op een tempo dat trager is dan je normale ademhaling werkt als een afstandsbediening voor je zenuwstelsel. Het haalt de druk van het gaspedaal en activeert de rem. Daardoor dalen je bloeddruk en hartslag en gaat je HRV omhoog — onmiddellijk, maar ook op de lange termijn. 

Wetenschappers hebben gezien dat wanneer je vertraagt naar zes ademhalingen per minuut, je lichaam de perfecte balans vindt tussen gas geven en remmen. In het kort: langzaam ademen triggert de ingebouwde relax-respons van je lichaam en versterkt je stressmanagementmechanisme.

Moet je Moonbird kopen?

De Moonbird is niet goedkoop. In het begin is het best lastig om het aangegeven tempo van de Moonbird te volgen. Vooral de lange uitademtijd was in het begin best lastig. Het was daardoor lastig om weer in het aangegeven ritme te komen. 

Maar, oefening baart kunst. Op een gegeven moment lukte het wel om het tempo aan te houden. Bij gebruik van de Moonbird merk je dat je snel ontspant en stress afneemt. Ik gebruik de Moonbird dan ook iedere dag. 

Sowieso gebruik ik de Moonbird voor het slapen gaan. Door het doen van de ademhalings oefeningen val ik veel sneller in slaap. Doordat ik rustiger in slaap val, slaap ik ook beter door tot aan de wekker. 

Kortom… Ben je toe aan rust, ontspanning, minder stress en een betere nachtrust? Dan is de Moonbird zeker wat voor jou. En ja, het is best wel even een investering. Maar staat je gezondheid en welzijn op de eerste plaats, dan is het de investering zeker waard. 

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: