makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Nieuw - De Sony PlayStation 5. Binnenkort verkrijgbaar in 2 varianten. Lees alles over deze krachtpatser!

De Sony PlayStation 5 - de nieuwste generatie spelcomputer

De nieuwste Playstation 5! Eindelijk komt ie er dan! Ruim 7 jaar na de introductie van de Playstation 4. Sony kiest voor de PlayStation 5 voor een futuristisch ogende console met een tweekleurig ontwerp in wit en zwart. Het console is daarmee een stuk fraaier dan de rechthoekige Microsoft console. Ook de nieuwe DualSense controller is er in het wit/zwart. Op de foto’s wordt de console staand getoond, maar je kunt hem ook plat neerleggen. Handig als je hem bijvoorbeeld in een TV kast wilt plaatsen. Er worden 2 types uitgebracht, namelijk de Sony PlayStation 5 Console inclusief 4K Ultra HD Blu-ray speler en de PlayStation 5 Digital Edition. De PS5 Digital Edition is de goedkoopste versie. Je kunt hier uitsluitend digitale games mee spelen. Je kunt deze vergelijken met de Microsoft Xbox One S All-Digital Edition.
GamesGames

Specificaties PlayStation 5

 • CPU en GPU PlayStation 5

De CPU, zeg maar het kloppend hart van de spelcomputer, is er één van de derde generatie van AMD’s Ryzen lijn. De CPU bevat 8 cores op de nieuwe 7nm Zen 2 microarchitectuur van Sony. De kloksnelheid is maximaal 3,5Ghz en beschikt over 16GB GDDR6 geheugen.

De GPU zal ondersteuning bieden voor ray tracing. Het is een aangepaste versie van de Radeon Navi familie. Met deze techniek kun je zonlicht simuleren en is het mogelijk om complexe interacties in 3D-omgevingen te creëren. Tevens de weerkaatsing van licht op andere objecten is hiermee een feit. Dit gaat voor een super realistisch beeld zorgen.

Het betreft hier een 10,28 teraflops GPU en heeft een variabele snelheid tussen 2,23Ghz en 36 CU’s. Dit is een gigantisch verschil ten opzichte van de PS4 Pro. Deze was voorzien van een 2,1 Ghz octa-core CPU met 8GB GDDR5 en een 4,2 Teraflops GPU.

 • Solid State Drive (SSD)

De PS5 is voorzien van een Ultra High Speed Solid State Drive drive. Hiermee worden laadtijden gigantisch verkort. De PS5 is daardoor in theorie ongeveer 20x sneller dan de PS4.

De SSD heeft een leessnelheid van 5,5Gb/s (zonder compressie). De geheugencapaciteit bedraagt 825GB. Met compressie kunnen er zelfs snelheden van 8 á 9 GB/s worden behaald.
Het wordt ook mogelijk een externe schijf aan te sluiten op de PS5. Hierbij is het van belang dat de externe SSD minimaal net zo snel is als de interne SSD.

Voor gameontwikkelaars brengt dit een groot voordeel met zich mee. De SSD is tot 100x sneller is dan een HDD. Er kunnen daardoor gedetailleerde gamewerelden worden gecreëerd die real-time ingeladen kunnen worden.

 • Beter en mooier geluid in 3D

De vernieuwde AMD-chip maakt ook 3D-audio mogelijk. Dit gaat voor een bizarre geluidservaring zorgen. Het spelgeluid lijkt hierdoor vanuit alle kanten te komen. Dit zorgt voor een super realistische ervaring.

PlayStation 5 DualSense Wireless Controller

De nieuwe PlayStation game controller krijgt adaptieve triggers en haptische feedback. Dit zorgt er in de praktijk voor een realistische feedback. Je zou moeten kunnen voelen over welke ondergrond je loopt. Of dat je met een pistool of shotgun schiet.

De DualSense controller volgt de DualShock 4 op. Qua knoppen ziet de Sony DualSense controller er gelukkig nog vertrouwd uit. De vormgeving is een mix van de DualShock 4 en de Xbox One controller. Het ronde ontwerp bestaat uit twee kleuren. Sony toont een witte bovenzijde en een zwarte onderzijde. De schouderknoppen zijn zwart. Waarschijnlijk zullen er meerdere kleurvarianten beschikbaar komen.

De Create knop heeft plaats gemaakt voor de Share-knop. Deze heeft meer functionaliteit. Er wordt tevens een ingebouwde microfoonarray toegevoegd. Hierdoor kun je gemakkelijk chatten met anderen, zonder gebruik te maken van een headset. 

Tot slot heeft de DualSense twee lichtbalken aan weerszijden van het touchpad en is een USB-C-aansluiting te zien aan de voorzijde.

PS5 Hardware Reveal Trailer

Sony PlayStation 5 accessoires

Sony komt ook met een aantal vernieuwde accessoires voor de PS5. Zo komt er de Sony Pulse 3D draadloze headset. Deze headset is voorzien van ondersteuning voor 3D audio en een tweetal ruis onderdrukkende microfoons. De nieuwe Media Remote afstandsbediening wordt ook voorzien van een ingebouwde microfoon. Hiermee kun je door middel van spraakbesturing door film- en streamingdiensten navigeren.

En Sony gaat nog even door. Ze komen namelijk ook met een nieuwe HD-camera. Deze camera beschikt maar liefts over twee 1080p lenzen. Hier kunnen gamers zichzelf en hun gameplay kunnen broadcasten.

Ook komt er een DualSense laadstation in het assortiment. Met dit laadstation kun je eenvoudig twee DualSense draadloze controllers opladen.

Tot slot komt er een high-end racestuur voor de Playstation 5.

Games voor de PlayStation 5

Al is een spelconsole nog zo geweldig en vol power, er moeten natuurlijk wel goede spellen beschikbaar zijn. Gelukkig staat PlayStation bekend om haar indrukwekkende exclusieve games. De nieuwe PS5 wordt hierop geen uitzondering. Sony kondigde tijdens de presentatie alvast 28 nieuwe console games aan. Hiervan zijn er 9 zogenaamde exclusieve PS5 games.

Exclusieve PS5 games
Tijdens het Sony livestream-evenement werden flink wat nieuwe gamebeelden getoond van verschillende game ontwikkelaars. Ik kan niet anders zeggen dat de spellen er stuk voor stuk indrukwekkend en levensecht uitzien. Denk hierbij aan exclusieve games als: 

 • Gran Turismo 7 (Polyphony Digital)
 • Marvel Spider-Man: Miles Morales (Insomniac Games)
 • Horizon Forbiden West (Guerilla Games)
 • Hogwarts Legacy

Andere exclusieve titels zijn:

 • Destruction All Stars (Lucid Games / XDEV)
 • Ratchet & Clank: Rift Apart (Insomniac Games) 
 • Demon’s Souls (Bluepoint Games / Japan Studio)
 • Sackboy a big adventure (Sumo Digital / XDEV) 
 • Returnal (Housemarque XDEV).

Per-loaded komst de PS5 met Astro’s Playroom van Japan Studios. Dit is een super leuk platform spel dat bestaat uit vier werelden, om zo alle console componenten en DualSense bedieningsmogelijkheden te leren kennen. Het spel is een vervolg op Astro Bot Rescue Mission.

Liefhebbers van GTA worden zeker niet in de steek gelaten. Een verbeterde en uitgebreide versie van Grand Theft Auto V zal in de tweede helft van 2021 verschijnen voor de PS5. Daarnaast komt er ook een nieuwe stand-alone versie van Grand Theft Auto Online beschikbaar. Hier krijgen alle PlayStation 5 eigenaren gratis toegang tot, binnen 3 maanden na lancering van de titel.

Overige titels die op korte termijn beschikbaar komen voor de PS5 zijn: 

 • Bugsnax (Young Horses)
 • Deathloop (Bethesda)
 • Ghostwire: Tokyo (Bethesda)
 • Godfall (Gearbox Publishing / Counterplay Games)
 • Goodbye Volcano High (KO-OP)
 • Hitman 3 (IO Interactive)
 • JETT : The Far Shore (Superbrothers)
 • Kena: Bridge of the Spirits (Ember Lab)
 • Little Devil Inside (Neostream Interactive)
 • NBA 2K21 (2K, Visual Concepts)
 • Oddworld Soulstorm (Oddworld Inhabitants)
 • Pragmata (Capcom)
 • Project Athia (Square Enix/Luminous Productions)
 • Resident Evil Village (Capcom)
 • Solar Ash (Annapurna Interactive / Heart Machine)
 • Stray (Annapurna / Blue Twelve Studio)
 • Tribes of Midgard (Gearbox Publishing / Norsfell)
 • The Pathless (Annapurna Interactive / Giant Squid)
Uiteraard wordt deze lijst snel uitgebreid. 

Hogwarts Legacy - Official Reveal Trailer - PS5

Kun je PS4 spellen op een PS5 spelen?

Een vraag die veel gesteld wordt. Kun je PlayStation 4 spellen ook spelen op de nieuwe Playsstation 5 console? 

JA! Sony heeft aangegeven dat je vrijwel alle PS4 spellen kunt spelen op de nieuwe PS5. De PlayStation 5 wordt backwards compatibel met de PlayStation 4.

Hoe lang gaat de PS5 mee?

Naar verwachting zal de Playstation 5 zes à zeven jaar op de markt blijven als krachtigste Playstation console. Na deze periode zal ie weer vervangen wordendoor een nieuwe Playstation met nieuwe technologische innovaties. Deze levenscyclus is ongeveer gelijk aan de PlayStation 4. De PS4 is verkrijgbaar sinds november 2013.

Wat kost de Sony PlayStation 5?

De officiële prijs van de Sony PlayStation 5 Console inclusief 4K Ultra HD Blu-ray speler bedraagt 499,- euro en de prijs van de Playstation 5 All Digital bedraagt 399,- euro. 

Wat is de releasedatum van de PS5?

Wil je weten wanneer je de PS5 kunt kopen? De PlayStation 5 is leverbaar vanaf 19 november 2021. 

Waar kan ik de Sony PlayStation 5 kopen?

Het mag duidelijk zijn dat de Sony PlayStation 5 de huidige PlayStation 4 enorm gaat overtreffen. Je moet er niet raar van opkijken als de eerste batch PlayStation 5 consoles binnen no-time uitverkocht zal zijn. De levertijden zullen dan wellicht snel op gaan lopen. 

Het is mogelijk om een pre-order te plaatsen voor jouw PS5. Hierdoor weet je zeker dat jij één van de eerste zult zijn die kan gaan genieten van de nieuwste generatie spelcomputers.

GamesGames

Sony PlayStation 5 vs Xbox Series X

Wat is het verschil tussen de PS5 en de Xbox Series X? De grote concurrent van de PS5. Welke spelcomputer moet je kiezen? 

Stel jezelf de vraag: wil je die exclusieve PlayStation-games spelen? Of juist spellen die voor alle platforms uitkomen? Bezitters van een PlayStation hebben veel Xbox games moeten missen. Voor tien euro per maand zijn veel spellen onbeperkt te spelen met GamePass.

Beide consoles zijn vergelijkbaar op basis van grafisch geheugen en CPU.

Onderaan de streep heeft de Xbox Series X net iets betere specificaties. 

Zo heeft de Xbox Series X een grotere SSD en beschikt de spelcomputer van Microsoft over meer teraflops.

Maar, de grootte zegt niet alles. Het hangt er vanaf wat je er mee doet en of dit uiteindelijk een verschil gaat maken in de praktijk.

Het grote voordeel van de PS5 is dat deze werkt met variabele kloksnelheden. In tegenstelling tot de Xbox X, die werkt met vaste kloksnelheden. Het voordeel van variabele kloksnelheden is dat er meer kracht voor andere processen beschikbaar is. Op gebied van laadtijden zal de PS5 het in ieder geval gaan winnen van de Xbox X.

Kortom, beide gameconsoles zijn erg aan elkaar gewaagd!

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: