makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Kobo Clara HD vs. de Pocketbook Touch HD3. Welke ereader gaat het worden? Beide modellen heb ik uitgebreid getest. Wie is de grote winnaar?

Pocketbook Touch HD3 vs. Kobo Clara HD

Even lekker tijd voor jezelf. Wat is er dan lekkerder dan onderuitgezakt op de bank met je favoriete boek. Ik hou ervan! Maar wat is de keuze groot. Daarom ga ik 2 betaalbare en enorm populaire ereaders testen. 

Welke ereader komt het beste uit de bus? De Kobo Clara HD of de minder bekende Pocketbook Touch HD3?

Wat is Electronic Ink?

Ereaders werken op basis van E-ink. Maar wat is E-ink nou precies?

De term E-ink staat voor Electronic Ink. Het is een techniek op basis van een soort balletjes. De ene kant van het balletje is gekleurd. De andere kant is niet gekleurd. Door middel van electrische spanning worden deze bolletjes omgedraaid. 

Een E-Ink scherm gebruikt zeer weinig energie. Een ereader verbruikt alleen stroom op het moment dat er een nieuwe pagina wordt geladen. En als je natuurlijk geen achtergrondverlichting hebt ingeschakeld. Hierdoor kun je vele uren van een opgeladen ereader genieten zonder hem op te hoeven laden. In de praktijk kun je tot maanden doen met 1 acculading.

Kobo Clara HD

Mijn huidige Kobo Aura 2 is inmiddels 3 jaar oud. De Aura ereader heeft geen HD scherm. De letters zijn een stuk minder scherp dan een ereader met een HD scherm. De opvolger van de Kobo Aura 2nd Edition is de Kobo Clara HD

De Kobo Clara HD heeft betere specificaties dan de Kobo Aura Edition 2. Specificaties waar je ook echt iets aan hebt. Zo is bij de Kobo Clara HD het aantal dpi 300 in tegenstelling tot de Aura. Die heeft een DPI van 200. 

DPI zegt iets over het aantal bolletjes waarmee een letter is opgebouwd. Hoe hoger de DPI, hoe scherper de letter. Prettig lezen dus. Ook is de kleur van de achtergrond verlichting aan te passen. Net zoals je tegenwoordig bij heel veel mobiele telefoons ziet. Het blauwe licht wordt gefilterd, waardoor je makkelijker in slaap zou vallen. 

Het interne geheugen van de Kobo Clara HD is gegroeid tot 8GB. Leuk, maar aan 4GB heb je al meer dan genoeg. Ik heb in ieder geval nog nooit 6000 boeken in een vakantie uitgelezen.

Het grote voordeel van een Kobo ereader is de samenwerking met Bol.com. Wat maakt de combinatie tussen Kobo en Bol.com nou zo interessant? Bij het instellen van je Kobo ereader kun je ervoor kiezen deze te linken aan je Bol.com account. Als je vervolgens een boek bij Bol.com besteld, wordt deze automatisch op je Kobo ereader gezet. Je moet hiervoor wel verbonden zijn met een Wifi netwerk.

Ook kun je bij Kobo een abonnement afsluiten. Dit is het zogenaamde Kobo Plus abonnement. Hiermee kun je voor nog geen 10 euro per maand onbeperkt boeken lezen. Je hebt de keuze uit ruim 250.000 titels. 

Specificaties Kobo Clara HD

De Kobo Clara HD heeft een 6-inch scherm. De resolutie is 1448×1072 pixels en 300 pixels per inch. Ter vergelijking, de Aura Edition 2 had 212 pixels per inch. 

De Clara heeft 8GB interne geheugen. Het is niet mogelijk deze uit te breiden. 

De afmetingen zijn: 15,7 x 11,1 x 0,83cm. Hij weegt 166 gram. De Kobo heeft een 
1Ghz processor en 512MB geheugen. 

Scherm: ComfortLightPro. Hierbij heb je de mogelijkheid om het blauwe licht te filteren. 

Pocketbook Touch HD3

Een serieuze concurrent van de Kobo Clara HD is de Pocketbook Touch HD3. De pocketbook Touch HD3 ziet er fancy uit en beschikt tevens over een aantal fysieke knoppen. Knoppen waarmee je kunt bladeren of het menu kunt openen. Dat vind ik toch wel een groot voordeel ten opzichte van de Kobo Clara HD. Net als de Kobo Clara HD beschikt de Pocketbook Touch HD3 ook over een scherm met een hoge resolutie.

pocketbook touch hd3 voor en achterkant

Specificaties Pocketbook Touch HD3

De Pocketbook Touch HD3 heeft maar liefst 16GB intern geheugen. Je kunt op de ereader ook luisterboeken opslaan. Iets dat niet mogelijk is bij de Kobo.

Onder de motorkap zit een krachtige dual-core-Processor (2×1 GHz). Dankzij geïntegreerde WLAN, Dropbox PocketBook, Send-to-PocketBook en de PocketBook cloud kan alle inhoud direct naar het toestel worden gezonden zonder dat aansluiting op een pc is vereist. De vooraf geïnstalleerde Abbyy Lingvo®-woordenboeken bieden via 24 talencombinaties ondersteuning bij het lezen van teksten in een vreemde taal.

De PocketBook Touch HD 3 is uitgerust met een positiesensor. Hierdoor kan de gebruiker de e-reader eenvoudig in de meest comfortabele positie gebruiken. Dat houdt in dat je de ereader zowel verticaal als horizontaal kunt vasthouden. Het scherm draait dan automatisch mee. 

De geïntegreerde cover-sensor zorgt er samen met een geschikte PocketBook-beschermhoes voor dat de accu wordt gespaard.

DPocketbook Touch HD3 beschikt over een waterdichte coating. Hiermee is deze tot op zekere hoogte waterdicht. Mocht je hem dan per ongeluk in het badwater laten vallen, hoeft ie niet gelijk de kliko in.

Conclusie

Ik heb zowel de Pocketbook Touch HD3 als de Kobo Rakuten Clara HD mogen uitproberen. De Pocketbook Touch HD3 heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Ik heb deze nu een aantal weken in gebruik. Ik kan zeggen dat de Pocketbook echt een super apparaat is. Wat mij betreft is de Pocketbook Touch HD3 de grote winnaar!

Doorslaggevend waren de fysieke bladerknoppen, de enorm lange gebruikstijd, het op kunnen slaan van luisterboeken en de zeer gemakkelijke manier om boeken op je ereader te zetten.

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: