makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Private Lease is enorm populair. Wat zijn de voordelen en nadelen van Private Lease? Lees er alles over.

Private lease - De voordelen en nadelen

Private lease, het is bizar hoe snel de populariteit hiervan groeit. Steeds meer particulieren besluiten een nieuwe auto te rijden op basis van private lease.

Logisch, want je hebt geen omkijken meer naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud. Het enige dat je nog maar hoeft te doen is tanken.

Waren er in 2017 nog iets meer dan 100.000 private lease auto’s geregistreerd. In 2018 waren dat er al ruim 150.000. Vorig jaar zaten we al dik richting de 200.000. En dat worden er in 2020 nog veel meer.

De voor- en nadelen van private lease nemen we met je door.

Verschuiving naar hogere prijsklasse

Toen private lease zijn intrede deed, waren het met name de kleine compacte auto’s uit het A-segment die gretig aftrek vonden. Voor relatief lage maandbedragen van 200 tot 250 euro en een relatief korte looptijd. 

We zien echter een verschuiving naar private lease contracten zo tussen de 300 tot 450 euro per maand. Het zijn dan met name de wat grotere en luxere auto’s uit het B- en het C-segment die via private lease aangeschaft.

private lease mercedes

Kosten private lease per maand

Wat ben je nu per maand kwijt een private lease? Gemiddeld betalen de meeste mensen met een private leaseauto zo tussen de 200 en 400 euro per maand. Dit zijn dan puur de kosten van het leasecontract.

Naast deze bedrage komen nog de kosten voor brandstof, eventuele bekeuringen en schades. Soms moet er ook extra worden betaald voor zaken zoals een cascoverzekering, pechhulp of vervangend vervoer. 

Vergeet dus niet om deze extra kosten mee te nemen als je overweegt een auto via private lease te gaan rijden. Vergelijk daarom altijd alle aanbieders.

Kosten van extra gereden kilometers

Denk ook goed na over het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden. Als je meer kilometers maakt dan dat je hebt afgesproken, dan worden hiervoor extra kosten per kilometer in rekening gebracht. Dit kosten per extra gereden kilometer variëren tussen 5 tot 18 cent per kilometer.

Wat als je minder kilometers rijdt dan afgesproken?

De meeste lease aanbieders bieden een minimum kilometerbundel aan. Zoals bijvoorbeeld 10.000 of 12.000 km per jaar. Als je minder kilometers rijdt dan je hebt afgesproken contract, worden deze niet altijd verrekend. De teruggave van de minder gereden kilometers is vrijwel altijd lager per kilometer dan de meer gereden kilometers. 

Als je een grotere kilometerbundel hebt afgenomen, maar blijkt dat je structureel minder rijdt, kun je bij sommige aanbieders tussentijds overstappen naar een kleinere kilometerbundel.

Verschillende leaseperiodes

Je kunt kiezen voor verschillende leaseperiodes. Meestal variërend tussen de 24 en 60 maanden. In de meeste gevallen wordt gekozen voor 48 of 60 maanden. Hoe langer de periode, hoe voordeliger het leasetarief.

Private lease contractbreuk

Wanneer je voortijdig van je private lease contract af wilt, kan dat aardig in de papieren lopen. Stel je voor dat je de auto niet meer nodig hebt, maar het contract nog loopt dan moet je vaak flink in de buidel tasten. De leaseprijs is ten slotte vastgesteld op basis van de termijn dat de auto geleased wordt. 

Er zijn gevallen bekend waarbij je bij contractbreuk nog steeds de helft van de resterende maandbedragen verschuldigd bent. Ben je bijvoorbeeld 400 euro per maand kwijt en besluit je een halfjaar voor tijd het contract te verbreken, dan kost je dat zomaar een hoop geld.
Er zijn daarentegen ook aanbieders waarbij je je tegen voortijdige beëindigen kunt verzekeren, in geval van bijvoorbeeld overlijden of verlies van baan.

Schade en eigen risico bij private lease

Als er schade is ontstaan, moet je dat direct melden bij de leasemaatschappij. De leasemaatschappij zal je dan vertellen waar en hoe de schade hersteld zal gaan worden. Als het nodig is zal voor een vervangende auto gezorgd worden tijdens de periode van herstel.

Bij vrijwel alle autoverzekeringen heb je te maken met een eigen risico. Het hoogte van dit bedrag verschilt per leasemaatschappij.

Of je no claim korting opbouwt, hangt af van de aanbieder. Veel aanbieders leveren een eenheidsproduct en kijken niet naar persoonlijke wensen. Sommige aanbieders leveren wel maatwerk. Zij nemen de opgebouwde no-claim mee en verrekenen dit in het maandbedrag. 

Tip: Vraag altijd bij het einde van je private-leasecontract aan de leasemaatschappij of zij een schriftelijke bevestiging wil geven van het aantal schadevrije jaren.

Occassion leasen

Het is ook mogelijk om een jong gebruikte auto te leasen. Just Lease heeft hiervoor diverse mogelijkheden. Qua prijs is dit zeker interessant. 

Een occasion bij Justlease is altijd een jong gebruikte auto die niet ouder dan vier jaar is. Occasions heeft Just Lease zelf op voorraad staan waardoor zij deze extra snel, vaak binnen twee weken, kunnen leveren.

Daarnaast biedt Just Lease occasions aan met kortlopende contracten ten opzichte van private lease nieuw.

Kortom; de zekerheid van private lease met een erg korte levertijd, kort contract en extra gunstig leasetarief.

Voordelen van private lease

 • Je rijdt altijd in een nieuwe auto
 • Geen onvoorziene kosten meer bij reparaties en onderhoud. Met private lease weet je exact wat je iedere maand moet betalen. Financiële tegenvallers zijn verleden tijd. Alleen de brandstofkosten en eventuele verkeersboetes zijn voor je eigen rekening.
 • Geen gedoe met het kopen en verkopen van een auto, de auto blijft eigendom van de leasemaatschappij.
 • Geen eigen (spaar)geld nodig. Toch wel één van de grootste voordelen van private lease, is dat je geen aanspraak hoeft te doen op je zuurverdiende spaargeld. Je spaargeld hoef je niet in een nieuwe auto te stoppen. Dit kun je dus ergens anders voor gebruiken.
 • Interessant voor iedereen. Jongeren hebben veelal weinig spaargeld en nog geen no-claim korting opgebouwd. Private lease is dan een aantrekkelijke optie voor een nieuwe en betrouwbare auto.
  Oudere mensen kunnen vaak lastig geld lenen bij financiële instellingen voor aankoop van een auto. In dat geval biedt private lease uitkomst. Echter, sommige private lease hanteren een maximum leeftijdsgrens.
 • Kortom, geen zorgen want alles is geregeld.

Nadelen private lease

Uiteraard zijn er ook nadelen van private lease.

 • Contractbreuk is duur. Stel dat jouw persoonlijke situatie tussendoor wijzigt, door bijvoorbeeld ontslag of een verhuizing? Dan kun je wel onder je contract uit, maar dit is dan veelal een dure grap. 
 • Private lease is niet de goedkoopste optie. Een tweedehands auto rijden is veelal goedkoper dan een private lease variant. Zeker als je deze helemaal “op” rijdt. Uiteraard zijn reparatiekosten e.d. wel voor eigen rekening. Maar ook geld lenen van de bank voor aankoop van een auto kan nog wel eens voordeliger voor jou uitpakken. Reken deze mogelijkheid dan ook altijd zeker even uit.
 • Kostbaar bij weinig gebruik van de auto. De meeste private lease contracten gaan uit van een bepaald kilometrage per jaar, bijvoorbeeld 12.000 kilometer. Als blijkt dat je in de praktijk veel minder kilometers rijdt dan je hebt afgesproken, worden deze kilometers niet altijd verrekend. Bij een aantal aanbieders is het wel mogelijk om tussentijds het aantal kilometers aan te passen.
 • Kostbaar als je meer kilometers rijdt. Rijd je meer kilometers dan je hebt afgesproken? Dan kost je dit extra geld per kilometer. Dit varieert zo tussen de 5 en 18 cent per kilometer. In veel gevallen kun je het aantal afgesproken kilometers wel opschalen.
 • Het aantal schadevrije jaren kan verloren gaan. De autoverzekering is verwerkt in het leasecontract. Dit staat veelal niet op je eigen naam. Bij de meeste verzekeraars verlies je jouw eigen opbouwde no-claim korting al na 3 jaar. Daarnaast neem je de opgebouwde korting niet mee. De in het maandbedrag verwerkte verzekeringskosten zijn voor alle bestuurders gelijk.
 • Eigen risico bij schade. Als je schade rijdt, heb je vrijwel altijd te maken met een eigen risico. In sommige gevallen kan dit bedrag zelfs tot 500 euro bedragen. Controleer de kosten van je eigen risico dus goed.
 • Gevolgen voor het aanvragen van een hypotheek. Een private lease contact kan gevolgen hebben voor de hoogte van een aan te vragen hypotheek. Een private lease contract wordt gezien als lening en beperkt daardoor het maximum bedrag dat je voor een hypotheek kunt krijgen. Een hypotheekverstrekker brengt de maandlasten van private lease in mindering op je maximale bedrag dat je kunt lenen.

Flexlease - de nieuwste variant voor een flexibel leasecontract

Sterk in opkomst is het zogenaamde flexlease concept. Hierbij ben je niet gebonden aan een minimale contractduur of aantal kilometers per jaar. Deze beperken worden losgelaten. Een aantal leasemaatschappijen hebben om die reden onlangs private flexlease geïntroduceerd. Dit zijn contracten die na een jaar maandelijks opgezegd kunnen worden.

Ook bieden flexlease aanbieders opties voor wie ieder jaar een andere kleur auto willen of een variabel aantal kilometers rijden.

Zoals bij alle private leaseovereenkomsten zijn de kosten voor onderhoud, reparaties en belastingen al bij het maandelijkse bedrag inbegrepen.

Wat zijn de voordelen van flexlease?

Zoals het woord al zegt is het grootste voordeel van private flexlease: meer flexibiliteit. Bij een wijziging in je persoonlijke omstandigheden, hoef je je geen zorgen meer te maken over je doorlopen leasecontract.

Wat zijn de nadelen van flexlease?

Private flexlease is duurder van de “normale” private lease contracten. Als je al redelijk zeker bent dat je de komende jaren min of meer hetzelfde aantal kilometers gaat rijden en niet van auto zou willen veranderen, ben je met een traditioneel leasecontract goedkoper uit.

Conclusie

Private lease kan voor heel veel mensen een zeer interessante optie zijn. Dit blijkt ook wel uit de enorme toename in het aantal private lease contracten. Reken goed uit of private lease ook voor jou interessant kan zijn en vergelijk de verschillende aanbieders.

Meer weten over private lease?

Wil je meer weten over private lease, bezoek dan één van onderstaande sites:

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: