makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Revolusi van David Reybrouck dat gaat over Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld. Lees er alles over in deze recensie.

Revolusi van David Reybrouck

Revolusi is het nieuwste boek van David van Reybrouck. Het dat gaat over Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld. In deze recensie lees je waar dit boek over gaat en wat je van dit boek kunt verwachten.

revolusi david van Reybrouck recensie
Bekijk het inkijkexemplaar

Samenvatting van het boek Revolusi

Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen. De laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. 

Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.

De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren veertig van de vorige eeuw, is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. 

David Van Reybroucks Revolusi is het eerste boek dat de strijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis. Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. 

Na de Japanse bezetting verzetten jonge rebellen zich gewapenderhand tegen elke nieuwe vorm van overheersing. Britse, Australische en vooral Nederlandse troepen moesten rust en orde brengen, maar hun aanwezigheid leidde juist tot het ontvlammen van de eerste moderne dekolonisatieoorlog. 

Die strijd inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld, zeker toen het vrije Indonesië in 1955 de legendarische Bandung-conferentie organiseerde, het eerste wereldcongres zonder het Westen. De wereld had zich met de Revolusi bemoeid en de wereld was erdoor veranderd.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het koloniale verleden

Revolusi is een bijzonder leesbaar boek. Het blijft je continu boeien. Het boek geeft een compleet beeld een compleet beeld over Nederlands-Indië en de strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië. De laatste getuigen van alle partijen komen aan het woord. De meerwaarde van dit boek is dat het historisch besef wordt vergroot. 

Het boek is beschrijft vele korte persoonlijke, vaak aangrijpende getuigenissen van “gewone” mensen uit Indonesië, Japan, China, Nederland en andere landen. Verweven met een gedegen achtergrond van de politieke, economische en militaire ontwikkeling van wat nu Indonesië is, van rond 1600 tot nu.

Aandacht is er ook voor de rol van de destijds betrokken Nederlands politici, het Koningshuis en zakelijke belangen. 

Revolusi is er voor iedereen die geïntereseerd is in ons verleden. Helder en eerlijk beschreven. Het geeft je op een andere manier inzicht over het jongste koloniale verleden van Nederland. Dit alles treffend en onafhankelijk door David Reybrouck beschreven.

Over David Reybrouck

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Hij debuteerde in 2001 met De plaag, dat veelvuldig werd bekroond en vertaald. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo. 

Een geschiedenis, waarvoor hij onder andere de Libris Geschiedenisprijs 2010 en de AKO Literatuurprijs 2010 kreeg. Congo is inmiddels in 13 talen vertaald, waaronder het Engels, Chinees, Deens en Frans. Het werd tevens bekroond met de Prix Médicis 2012. Zijn roemruchte essay Pleidooi voor populisme leverde hem de Jan Hanlo Essayprijs 2009 op en de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en Essay 2009. 

Hij schreef verder de roman Slagschaduw en het pamflet Tegen verkiezingen (2014), dat bekroond werd met de Henriëtte Roland Holstprijs. In 2014 ontving hij de Gouden Ganzenveer. Hij is de auteur van het Boekenweekessay 2016 Op bol.com vind je alle boeken van David van Reybrouck, waaronder het nieuwste boek van David van Reybrouck.

Waar is het boek Revolusi van David van Reybrouck te koop?

Het boek Revolusi van David van Reybrouck is onder andere te koop bij Bol.com.

Specificaties Revolusi

Verschijningsdatum: november 2020
Aantal pagina’s: 656
Auteur: David van Reybrouck
EAN / ISBN: 9789403183404

Het boek Revolusi is zowel verkrijgbaar als ebook en hardcover.

Bekijk alle boeken van David van Reybrouck

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: