makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Teveel stress ongezond. Daarom 9 tips om stress snel en voorgoed aan te pakken. Leef een stressvrij leven.

Teveel stress is ongezond

Teveel stress is ongezond, dat weet iedereen. Het zorgt voor een lagere kwaliteit van het leven en een burn-out ligt op de loer. Maar daarentegen kan een klein beetje stress er ook voor zorgen dat je optimaal functioneert. Zolang dat maar even is, is er weinig aan de hand.Het is daarom belangrijk om stress binnen de grenzen te houden.  

In dit blog geven we je 9 tips waarmee je stress kunt verminderen. Bij een aantal tips staan handige links met om je verder te helpen. Dit helpt je om het stressniveau niet te hoog te laten komen. 

Door je volledig te kunnen ontspannen zorg je ervoor dat je lichaam en geest kunnen herstellen.

En zeker ook niet onbelangrijk is een goede conditie. Als je lichaam in een goede conditie is, kun je meer hebben en heb je minder last van vermoeidheid. Gezond eten en veel water drinken hebben hier veel invloed op. 

stress relax

10 redenen waarom stress slecht voor je is

  1. Ademhaling: stress zorgt voor een snellere ademhaling en kan bij gevoelige mensen astma en paniekaanvallen uitlokken
  2. Hart: het risico op hartaandoeningen en hoge cholesterolwaarden stijgt door stress
  3. Geheugen: Stress is te relateren aan een slechter geheugen, verminderde aandacht en tragere verwerking van informatie
  4. Veroudering: mensen die vaak en veel blootgesteld zijn aan stress of negatieve emoties, verouderen mogelijk sneller
  5. Spieren: wanneer iemand onder stress staat, spannen de spieren zich op. Een voortdurende toestand van spanning kan schouder- en nekpijn veroorzaken, maar ook hoofdpijn.
  6. Seks: stress is een veel voorkomende oorzaak voor een lager libido en kan zelfs lijden tot erectieproblemen bij mannen
  7. Zelfbeheersing: stress heeft ook een invloed op het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de zelfbeheersing. Bij sommigen kan dit de keuze voor suikerrijke voeding bij stress verklaren, alsook te veel roken en extra alcohol. Dat zijn dan weer oorzaken van kanker.
  8. Ontstekingen: stress kan het lichaam ertoe aanzetten om een overdaad aan eiwitten (cytokines) te produceren die tot zware ontstekingen kunnen leiden.
  9. Maag: te veel stress kan misselijkheid veroorzaken en in ernstige gevallen eindigen in een maagzweer of zware maagpijn.
  10. Mentaal: te veel stress op het werk en dan vooral een hoge werkbelasting waaraan je zelf weinig kunt veranderen, is geen goede zaak. Het leidt onder andere tot depressies en burn-out.

9 tips die bijdragen om stress te verminderen

Dus, genoeg redenen om stress aan te gaan pakken! Met deze 9 anti-stress tips kun je stress verminderen. Op een aantal momenten is stress niet te voorkomen en moet je dit dan maar accepteren. 

#1 - Geen cafeïne en sigaretten

Zowel cafeïne en sigaretten zorgen dat je tijdelijk een boost krijgt. Je bent alert en vol energie. Maar zoals je weet is dit slechts voor korte duur. Je komt niet makkelijk meer in balans. 

De kans is groot dat je cafeïne en sigaretten gaat gebruiken om de symptomen van stress tegen te gaan. Zoals je zult begrijpen is dit geen oplossing voor de lange termijn en de symptomen zullen hierdoor erger worden.

Probeer daarom af te blijven van cafeïne en sigaretten. Ik weet het, het is lastig. Maar als je dit volhoudt zul je je snel beter gaan voelen.

Allen Carr heeft al duizenden mensen succesvol geholpen met zijn boek Stoppen met Roken. Lees de enthousiaste reviews.  

#2 - Geen alcohol

Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als cafeïne en sigaretten. Alcohol heeft een grote impact op het lichaam. Tijdens het drinken van alcohol ervaar je misschien wat minder stress en voel je je ontspannen. Maar die roes is slechts tijdelijk. En je lichaam zal vol aan de bak moeten om alle alcohol weer af te breken. Dat kost zoveel energie. 

Daarbij is alcohol enorm verslavend. Op een moment van stress zul je dus eerder geneigd zijn om naar alcohol grijpen om daarmee stress te verminderen. Dit is een serieuze aanslag op je eigen gezondheid. 

Wil je definitief stoppen met het drinken van alcohol? Het boek van Allen Carr – Stoppen met Alcohol – helpt je hierbij. 

#3 - Stress? Schrijf het van je af

Stress is vaak de oorzaak van problemen. Over je problemen praten is goed. Net zo goed als erover schrijven. Door erover te schrijven wordt je een stuk helderder in je hoofd. Je schrijft de stress van je af en krijgt alles weer beter op een rijtje. Wat je daarom zou kunnen doen is het bijhouden van een dagboek om zo de stress te verminderen. 

Het 6 minuten dagboek is hierbij een zeer handig hulpmiddel.

#4 - Ga aan de slag met Mindfulness

Mindfulness is een training in aandacht. Je leert met mindfulness in contact te komen met het hier en nu. Je observeert als het ware je eigen denkprocessen en gevoelens. Hierdoor krijg je meer afstand van je gedachten en word je minder meegsleurd door alle gedachten die op een dag langskomen. Je krijgt meer innerlijke rust en komt minder in het drama van je gedachten en gevoelens. Je leert dus beter te voelen en wordt opmerkzaam voor wat er in jou speelt.

Lees meer over de training Mindfulness.

mindfulness training

#5 - Stop met multitasking, houd focus

Multitasking bestaat niet. Wat een mens wel kan is heel snel schakelen tussen verschillende taken. Maar hierdoor werk je niet echt efficiënter. Sterker nog, de warboel in je hoofd wordt alleen maar groter. Focus je dus op één taak. Wanneer deze af is begin je met de volgende. Een goede tip voor mensen op kantoor is om je e-mail af te sluiten. Plan een moment op de dag in waarop je je e-mail behandeld. Bij de meeste functies kan men best wel een halve dag wachten op antwoord.

Het boek Focus Aan / Uit van Mark Tigchelaar beschrijft de 4 concentratielekken en hoe je focus kunt houden op je taken. De review over het boek Focus Aan / Uit lees je hier

#6 - Ruim op - Zorg voor een opgeruimd huis

Een opgeruimde ruimte of bureau zorgt voor een opgeruimd gevoel in je hoofd en kan de stress verminderen. Door op te ruimen heb je minder last van prikkels. Voor altijd een schoon en rommelvrij huis: ervaar hoe opruimen je leven voorgoed kan veranderen!

“Echt” opruimen is een kunst. Het is niet het verplaatsen van spullen, wat velen denken. Het is vooral wegdoen van spullen!

De techniek zoals Marie Kondo die in haar boek “Opgeruimd” heeft mij persoonlijk erg geholpen. Het boek las ik binnen een paar dagen uit en pas sindsdien haar methode zelf toe. 

Ik kocht het boek en las het binnen een week uit. Marie Kondo heeft mij enorm geïnspireerd. Het mooie van de Marie Kondo manier is dat je je niet focust op wat je weg doet, maar wat je wilt houden. Hierdoor omring je jezelf alleen nog maar met spullen die je mooi vindt en die je rust geven. 

Het boek “Opgeruimd” van Marie Kondo is te koop bij Bol.com.

#7 - Zet 10.000 stappen per dag

Bewegen blijft een goede manier om de stress uit je lijf te houden. Blijf echter binnen je grenzen en overdrijf het niet. Als je van nature niet echt een sporter bent, is dagelijks een paar kleine wandelingen al genoeg om je een blij gevoel te geven en stress te verminderen. 

Per dag zou een je eigenlijk minimaal zo’n 10.000 stappen moeten zetten. Dit is geen boodschap die zomaar uit de lucht komt vallen. De Japanse arts Yoshiro Hatano toonde aan dat mensen die dagelijks voldoende bewegen gezonder zijn en minder stress ervaren. 

Uit onderzoek blijkt dat een mens gemiddeld zo’n 6.000 stappen per dag zet. Dat zijn er dus 4.000 minder dan eigenlijk zou moeten. 

Om dit voor jezelf bij te houden, is het leuk en uitdagend om gebruik te maken van een stappenteller. Je zult zien dat je met een beetje inspanning het ook jou gaat lukken om 10.000 stappen per dag te zetten. Goed tegen stress én goed voor je gezondheid!

Bekijk hier alle Fitbit stappentellers. 

#8 - Leer een muziekinstrument spelen

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat muziek een positief effect heeft op je hersenen. Er worden nieuwe verbindingen gemaakt en hierdoor zal de stress verminderen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het leren spelen van piano of gitaar. Het brengt je de nodige rust.

#9 - Even thuis weg

Ga er eens wat vaker tussenuit. Even thuis weg. Een weekendje weg hoeft echt niet duur te zijn. Op internet komen regelmatig interessante aanbiedingen voorbij, die niet veel hoeven te kosten. 

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: