makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Wil je een Ultrabook kopen? In deze review lees je waar je bij aanschaf op moet letten. Inclusief de TOP 10 best verkochte Ultrabooks.

Ultrabook review

Een Ultrabook wordt steeds meer verkocht en dat is niet voor niets. Wat een Ultrabook precies is en waar je allemaal op moet letten als je een Ultrabook gaat kopen lees je in dit blog.

ultrabook student

Wat is een Ultrabook?

Om te beginnen, wat is nu eigenlijk een Ultrabook? Een Ultrabook kun je zien als een hoogwaardige laptop die opvalt door zijn dunne ontwerp en ongekende prestaties. Intel bedacht de term Ultrabook. De Ultrabooks zijn sinds 2011 op de markt. Ze gingen hiermee de concurrentie aan met de markt voor “gewone” laptops en niet te vergeten de MacBooks van Apple. 

Het stijlvolle en lichte ontwerp van de Ultrabooks samen met de meest krachtige processoren sloeg ontzettend goed aan. Tot op vandaag blijven de Ultrabooks de laptopmarkt domineren.

Wat zijn de voordelen van een Ultrabook?

Een Ultrabook heeft veel voordelen. Tegenwoordig heeft ieder merk heeft er wel één of meerdere Ultrabooks in het assortiment. Je kunt daarom kiezen uit verschillende modellen.

Een aantal voordelen zijn:

  • Compact formaat en daardoor makkelijk mee te nemen.
  • Lichtgewicht
  • Full HD-schermen
  • Zijn voorzien van krachtige processoren
  • Starten enorm snel op
  • Metalen behuizing harde schijf SSD
  • Veelzijdige connectiviteit

Nadelen van een Ultrabook

Zijn er dan ook nadelen van een Ultrabook? Jazeker wel. 

Een Ultrabook is relatief duur, een cd/dvd-speler ontbreekt en een Ultrabook heeft vaak wat minder opslagcapaciteit.

Ruimtegebrek is de reden waarom er geen cd/dvd-speler in een Ultrabook aanwezig is. Om dat te compenseren zijn er op een Ultrabook veel connectiemogelijkheden. Denk hierbij aan extra USB poorten. Daarnaast worden “gewone” laptops ook steeds vaker afgeleverd zonder cd/dvd-speler. Vrijwel alles is online te installeren. Mocht je toch een cd/dvd-speler nodig hebben, kun je er altijd voor kiezen om een externe drive aan te sluiten.

Dat een Ultrabook duurder is, komt onder andere ook door het toepassen van energiezuinige en compacte onderdelen. En ook het gebruik van extra lichte en toch sterke materialen, zoals aluminium, magnesium en carbonfiber.

Opslagcapaciteit van een Ultrabook

Ultrabooks zijn ontzettend snel. Eén van de redenen waarom ze zo snel zijn, is omdat ze voorzien zijn van een SSD (Solid-State Drive) harde schijf. Een SSD harde schijf is vele malen effectiever dan een standaard HDD (Hard Disk Drive).

De voordelen van een SSD schijf zijn:

  • Ze zijn ontzettend snel
  • Bij het aanzetten van het Ultrabook wordt het besturingssyteem direct opgestart. Hierdoor kun je dus binnen no-time aan de slag
  • Een SSD schijf maakt geen geluid
  • Geeft nauwelijks warmte af
  • Levensduur is langer dan een HDD schijf
  • Energiezuinig

Daarentegen zijn SSD schijven duurder dan de HDD schijven en is de opslagcapaciteit minder.

Batterijduur van een Ultrabook

Ultrabooks zijn energiezuinig. Alle onderdelen die in een Ultrabook zitten zijn verre van energieslurpers. In combinatie met een intelligente batterij, kan een Ultrabook het lang vol houden op een batterij.

Waar je met een “gewone” laptop meestal na 2 uur weer aan het stopcontact moet, hou je het met een Ultrabook uren langer vol. Een batterijduur van 8 uur is geen uitzondering meer. Uiteraard bepaalt het model dat je koopt welke capaciteit een batterij heeft.

Waar moet je op letten als je een Ultrabook koopt?

Er zijn een aantal zaken van belang om te weten, voordat je een Ultrabook aanschaft.

Bepaal je budget

Als eerste, wat is je budget? Hoeveel wil je maximaal uitgeven aan een Ultrabook? Zoals al eerder aangegeven zijn Ultrabooks geweldige apparaten, maar duurder dan “gewone” laptops. Voor de meeste high-end Ultrabooks betaal je meer dan 1000,- euro. Oke, je krijgt er dan wel een super apparaat voor terug met excellente prestaties. Maar ook zijn er fabrikanten die Ultrabooks leveren vanaf ongeveer 600,- euro.

Harde schijf

De grootte van een de SSD schijf, bepaald uiteraard de prijs. Hoe meer capaciteit, hoe duurder jouw Ultrabook uiteindelijk wordt. De standaard is nu zo’n beetje 256gb. Dit loopt stapsgewijs op. Vraag jezelf af hoeveel ruimte je nodig denkt te hebben. Wat ben je van plan met het Ultrabook? Is het voornamelijk surfen op het internet en/of doe je veel online? Dan hoef je echt geen SSD schijf van 512gb te kopen. 

Ga je daarentegen veel applicaties installeren die veel opslagruimte vragen? Ga dan voor een grotere schijf. Zelf heb ik een MacBook Pro met een capaciteit van 128gb. Ik heb een aantal programma’s geinstalleerd, maar werk voornamelijk online. Foto’s e.d. sla ik op in de cloud. Hierdoor is 128gb in mijn geval ruim voldoende. Wil je op safe spelen en “future-proof” zijn, overweeg dan een 512gb SSD schijf.

Processor en RAM geheugen

De meeste Ultrabooks hebben een Intel Core i5 of i7 processor aan boord. Er zijn ook Ultrabooks verkrijgbaar met een AMD processor. Zowel de processoren van Intel als AMD zijn krachtig, energiezuinig en zeer efficiënt.

Dan het RAM geheugen. Ik raad je aan om minimaal te gaan voor 8gb. Dit is ruim voldoende om lekker te kunnen werken. Wil je “zware” applicaties gaan draaien, zoals bijvoorbeeld videobewerkingsprogramma’s, kun je ervoor kiezen meer intern geheugen aan boord te nemen. 16gb is tegenwoordig helemaal niet gek meer.

Videokaart

Veel Ultrabooks zijn voorzien van een geïntegreerde Intel UHD 620 videokaart. Dit is voldoende voor “normaal” gebruik. Maar, ben je van plan ook te gaan gamen, dan heb je een zwaardere videokaart nodig. Ga dan voor een model met een Nvidia GeForce graphics van minimaal 2 GB. De Nvidia GeForce GTX 1050 is hier een voorbeeld van.

Scherm

Als laatst kijken we naar het scherm. De nieuwste Ultrabooks zijn vrijwel allemaal voorzien van een Full HD scherm. Een Full HD scherm geeft door zijn hoge resolutie en super scherp beeld. Het is daarom zeer prettig om naar te kijken. Ook kom je zogenaamde “Touchscreens” tegen. Het is maar de vraag of je dat echt gaat gebruiken. De meest verkochte Ultrabooks hebben een schermgrootte van 13,3” of 14”.

Conclusie

Een Ultrabook levert excellente prestaties, is licht in gewicht en daardoor makkelijk mee te nemen. Voor alle toepassingen is een Ultrabook geschikt. Van simpel surfen op het internet tot het werken met zware HD- videobewerkingsprogramma’s. Uiteraard is dit afhankelijk van het model dat je koopt.

Er zijn modellen voor minder dan 1000,- euro te koop. Maar ook modellen die boven de 1000,- euro uitkomen zijn geen uitzondering. Bepaal voor jezelf waar je jouw Ultrabook voor wil gaan gebruiken. Je hoeft in de meeste gevallen echt geen 2000,- euro uit te geven om jouw taken te kunnen uitvoeren.

Kijk goed naar de eerder genoemde specificaties, zoals de grootte van de harde schijf, RAM geheugen en videokaart. En naar de aansluitmogelijkheden. Als zijn die in bijna alle modellen ruimschoots aanwezig.

TOP 10 best verkochte Ultrabooks

Vind je het lastig om te kiezen welk Ultrabook je moet kopen?

Om je te helpen de juiste keuze te maken, vind je hier een link naar de TOP 10 meest verkochte Ultrabooks.

De TOP 10 best verkochte Ultrabooks gaan als warme broodjes over de blauwe toonbank. 

Ga voor een TOP 10 best verkochte Ultrabook met minimaal een Intel Core i5 processor en 8 gigabyte werkgeheugen om te multitasken met Office programma’s. 

Wil je nog meer snelheid? Kies dan voor een model met een i7 processor en 16 gigabyte werkgeheugen.

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: