makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

Wat is een midlifecrisis? Komt het alleen voor bij mannen of ook bij vrouwen? Plus een overzicht van boeken over de midlifecrisis.

Wat is een midlifecrisis?

Wat is een midlifecrisis? Je kunt zeggen dat een midlifecrisis een psychologisch verzamelbegrip is voor de psychologische ontwikkelingsfase van mannen tussen de grofweg 40 en 50 jaar. Mannen op deze leeftijd worden vaak geconfronteerd met vraagstukken “over het leven” en raken daardoor “uit balans”. De term “midlifecrisis” is ooit geïntroduceerd in 1965 door Elliott Jaques.

Kenmerken van een midlifecrisis

Op middelbare leeftijd, dat is zo’n beetje tussen de 40 en 50 jaar, maken mensen de nodige veranderingen door. De midlifecrisis daarom ervaren als een keerpunt in het leven waarop iemand wegrent voor zijn of haar “zelf”. Op de één of andere manier blijkt de persoon niet meer te passen. Tja, hoe zit dat dan?
motorrijder midlifecrisis
Mensen die het gevoel hebben in een midlifecrisis te zitten, geven vaak een aantal kenmerken aan. Denk hierbij aan een zoektocht naar een niet nader bepaald levensdoel, een droom of , een sterke behoefte om zich (weer) jong en vitaal te voelen. Ze schaffen vaak ongebruikelijke of kostbare zaken aan. Zoals dure (merk)kleding, een racefiets, een snelle of dure auto, duur horloge of gaan spontaan motorrijden op een nieuwe stoere motorfiets.

Vroeger was alles beter

Een veelvoorkomend kenmerk van de midlifecrisis is nadenken over vroeger. Men gaat zich beseffen over hoe leuk en onbezorgd het leven vroeger was. Jeugdliefdes passeren de revue. Mannen -en ook vrouwen- in de midlifecrisis kunnen vele uren doorbrengen op bijvoorbeeld Facebook om al hun vroegere schoolvrienden en jeugdliefdes op te sporen en om hun levens te vergelijken met dat van hen. Was vroeger echt alles beter??

Wat doet een midlifecrisis met jou?

Maar wat doet dan een midlifecrisis dan met jou? Of je partner? Een midlifecrisis wordt gezien als een emotionele staat van onrust en twijfel. 

Behalve bij mannen kan het ook bij vrouwen voorkomen. Een ieder wordt op deze middelbare leeftijd wordt er van bewust dat zijn of haar leven al een eind op weg is. Sterker nog, al op de helft… Je wordt je hiervan erg bewust. Vragen zoals “Is dit het nou?”, “Heb ik niks gemist”, “Heb ik wel alles uit het leven gehaald?” spelen dan op.  

Terwijl men vaak alles voor elkaar heeft – huisje, boompje, beestje – gaat het vaak gepaard met gevoelens dat men niet genoeg heeft bereikt. Qua werk, relaties en lol in het leven. Mensen in een midlifecrisis ervaren verveling of denken afgestompt te zijn met betrekking tot hun partner, hun werk en/of sociale contacten.

Ja en dan? Dan ervaart men een sterke aandrang om hierin verandering te brengen. Deze veranderingen kunnen dan best ingrijpend zijn. Wie kent de voorbeelden in zijn of haar omgeving niet…?

Onrust

Mannen en ook vrouwen die in de midlifecrisis zitten, realiseren zich dat ze ouder worden. Ze denken daardoor vaker aan de dood. Dit wordt verstrekt door sterfgevallen in de familie- of vriendenkring. Het besef dat het leven op aarde niet oneindig is. En de tijd tikt langzaam door, met in de achterhoofd dat nog zoveel dromen niet zijn uitgekomen. Dit zorgt voor de nodige onrust.  

Verlangen naar vrijheid

Het verlangen naar vrijheid is heel herkenbaar voor mensen tijdens de midlifecrisis. Men wil willen minder thuis zijn en gaan vaak ook sporten doen waarin ze “vrij” kunnen bewegen. Denk aan hardlopen, fietsen of motorrijden. 

Ook wordt actief gezocht naar nieuwe vriendschappen. Hun huidige vrienden worden vaak genoeg “ingeruild” voor jongere exemplaren. En niet voor niets, want deze jongere generatie geeft vaak nieuwe energie. 

Mensen in de midlifecrisis hebben daarnaast ook vaker de behoefte aan een eenvoudig leven. Ze hopen te ontsnappen aan de dagelijkse verlichtingen. En willen tijd vrijmaken voor dingen die er voor hun op dat moment écht toe doen. 

Denk hierbij aan het realiseren van een langgekoesterde wens, zoals bijvoorbeeld het maken van een lange verre reis. En vaak helemaal in je uppie. 

Hoe lang duurt een midlifecrisis?

Schrik niet, maar gemiddeld duurt een midlifecrisis 3 tot 10 jaar bij mannen en 1 tot 5 jaar bij vrouwen. Deze periode verschilt echter wel per persoon. Wat je wel vaak ziet is dat iemand in een midlifecrisis soms vergaande besluiten en hier na een paar jaar verschrikkelijke spijt van krijgt.  

Midlifecris betekent ontvluchten

Denk je dat iemand in een midlifecrisis zijn huidige gevoel en/of problemen aanpakt? Nee… Problemen worden ontvlucht door het huidige leven te laten voor wat het is. Want daar bevinden zich toch de problemen? En juist daarom moet er veranderd worden, volgens degene die zich in de midlifecrisis bevindt…

Alles moet veranderen

Alles, ja echt alles moet daarom veranderen is wat gedacht wordt. Alles wat doet denken aan het huidige leven wordt als “verkeerd” ervaren. De partner, gezin, vrienden, werk, je hobbies en uiterlijk doen allemaal denken aan dat huidige leven. Hiervan moet men vluchten. Het werkt verstikkend. En is dat slim? Tja, op dat moment zit je in die flow. Maar maakt het je ook gelukkiger? 

Interessante boeken over de midlifecrisis

Er zijn in de loop der jaren veel boeken geschreven over de midlifecrisis. Boeken om de midlifecrisis te begrijpen. 

Een overzicht van boeken over de midlifecrisis vind je hieronder. 

In 10 stappen - In 10 stappen je midlifecrisis de baas - Aafke Dijkstra

Over de midlifecrisis van de man wordt vaak lacherig gedaan. Voor jou als man is het nog een taboe om te praten over je gevoelens en de problemen waar je tegenaan loopt in een midlifecrisis. Je wilt tenslotte geen watje zijn. 

Ook voor je partner is het vaak moeilijk. Het lijkt wel of jij een vreemde bent geworden voor je partner. De midlifecrisis of andropauze is een natuurlijke fase in een mannenleven. Er zijn vijf fases, die je als man doorloopt. De impact van de mannenovergang of andropauze kan heel groot zijn; voor jezelf, je partner en je gezin. 

Soms ontstaan hierdoor ruzies, onbegrip, scheidingen of arbeidsconflicten. Ook krijg je soms vage gezondheidsklachten, die niet direct door de arts worden herkend als klachten van de midlifecrisis, met onnodige medische onderzoeken tot gevolg. 

Herkennen jij en je partner de vijf fases van de midlifecrisis in een vroeg stadium, dan is het makkelijker om ermee om te gaan. Hierdoor sta je weer gezond, gelukkig en doelgericht in het leven. Ook is het makkelijker om weer keuzes te maken en doelen te stellen. Dit boek is niet theoretisch, maar juist heel praktisch. 

Elke stap is voorzien van een duidelijke uitleg en praktijkvoorbeelden. Aan het eind van elke stap vind je een opdracht, die jou en je partner helpt om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Life gets better after midlife(crisis)! 

Lust for Midlife voor grote jongens - Geena Lisa & Johan Tuyaerts

52 inspirerende ideeën voor grote jongens

‘Midlife is helemaal geen crisis. Integendeel, het is de beste periode van je leven.’ – Johan Tuyaerts

Schrijf een boek. Ga op roadtrip. Steek de oceaan over met een zeilboot. Bouw een dagelijks work-out moment in. Deze en andere ideeën, onderbouwd en aangevuld met persoonlijke ervaringen, tips van experts en getuigenissen, zijn alles wat je nodig hebt om het maximale uit ‘het midden van je leven’ te halen.

Mannen in Midlifecrisis - Geena Lisa & Johan Tuyaerts

Josine van Dongen, op de foto met de hond die op de voorkant staat, is jurist en had vanaf 1977 een relatie die in 2012 eindigde. Haar man vertrok uit huis en vertelde daarna dat hij al een aantal maanden een relatie met een ander had. Alles wees op een flinke midlifecrisis. Maar dat etiket riep zoveel vragen op dat Josine besloot op zoek te gaan naar de antwoorden. 

Die zoektocht resulteerde in 2013 in de website www. get-real.info en daarna in dit boek waarin ze ook haar persoonlijke verhaal vertelt. In de midlifefase ervaren sommige mannen een steeds grotere onvrede met de status quo van hun leven. Ze voelen zich niet gelukkig, niet gewaardeerd en soms zelfs overbodig. Ze praten niet over die gevoelens. 

Toegeven dat ze zich beroerd voelen, is in hun ogen een zwaktebod, een nog verdere aantasting van hun mannelijkheid en eigenwaarde. De Britse staatsman Winston Churchill heeft de term ‘The Black dog’ geïntroduceerd als een metafoor voor de depressieve periodes in zijn leven. Mannen in midlifecrisis zien zich ook geconfronteerd met zo’n zwarte hond. Ze zoeken de oorzaak van die depressieve gevoelens vooral buiten zichzelf, vaak met name bij hun vrouw. 

Al hun midlifecrisisgedrag is erop gericht om die zwarte hond weer zo snel mogelijk van zich af te schudden. Zelfs als dat betekent dat ze moeten breken met een groot deel van hun verleden. Dit boek is een poging om de uitingen, het verloop en de diepere oorzaken van een midlifecrisis nader in kaart te brengen. Het biedt geen simpele of snelle oplossingen. Maar het kan vrouwen met een man in midlifecrisis wel helpen om keuzes te maken die de schade zo beperkt mogelijk houden.

Lust For Midlife voor grote meisjes - Geena Lisa

52 inspirerende ideeën voor grote meisjes

Waarde leeftijdgenoten, sta op en maak van je midlife de mooiste tijd van je leven.’ – Geena Lisa 

Schrijf een brief aan jezelf. Maak een yogareis. Begin opnieuw te studeren. Ga weer naar ballet. Leer jezelf beter kennen. Deze en andere ideeën, onderbouwd en aangevuld met persoonlijke ervaringen, tips van experts en getuigenissen, zijn alles wat je nodig hebt om je midlife ten volle te beleven.

Handboek voor de Midlife Crisis - Jason Hazely Joel Morris

De Engelse comedyschrijvers Jason Hazely en Joel Morris zijn de auteurs van deze hilarische serie. Handboek voor… biedt een uniek kijkje in de leefwereld van volwassenen. Wat doen zij? Wat denken zij? Wat willen zij? Elk boekje belicht een bepaald maatschappelijk fenomeen en helpt volwassenen zo de wereld om hen heen te begrijpen. 

De grote letters, de zorgvuldig geschreven teksten met een twist en de wisselwerking tussen tekst en de illustraties in retrostijl bieden stof tot nadenken. De briljante, grappige tekst is in het Nederlands vertaald door meestervertaler, auteur en dichter Erik Bindervoet. Ook, of binnenkort in deze serie verkrijgbaar: De kater De hipster De moeder De vader Daten De echtgenoot De echtgenote Mindfulness

Wake up call voor mannen - Jan Dijkgraaf

Vanaf een jaar of 40 begint de aftakeling van de man pas echt. Roken, drinken, eten, snoepen en te weinig beweging hebben steeds zichtbaarder sporen op het lichaam achtergelaten. 

Voor ‘de jacht’ hoeft dat ook niet meer extra te worden onderhouden, dus de persoonlijke verzorging schiet er ook steeds meer bij in. En dan hebben we het nog niet eens over de geestelijke aftakeling. Meneer zit in een wereld vol routineuze handelingen (zappen, naar de voetbal, naar de kroeg, naar dezelfde camping, naar dezelfde baas, met dezelfde vrouw) en lijkt het allemaal wel best te vinden. Tot daar opeens het besef is dat de helft erop zit. Zoveel tijd verlummeld, zo kort nog maar te gaan. Op die tweesprong in zijn leven kan de man kiezen: rommelt ie zo door richting begraafplaats of crematorium of gooit hij het roer nog één keer om? Dit boek is een gids voor die tweede optie. Het boek waarop elke vrouw met zo’n 40-plusser op de bank heeft zitten wachten!

Jan Dijkgraaf werkt sinds 2010 als professioneel buttkicker. Daarvoor was hij onder meer hoofdredacteur van Metro, Management Team en HP/De Tijd. Zijn missie: zorgen dat mannen niet als suffe sukkels richting de kist glijden.

Vantoen.nu - Midlife : midden in je leven - Jaap Spaans

Midlife: wat is dat precies? Wanneer begint het? Is midlife saai en is een crisis onvermijdelijk? Kun je nog veranderen> En word je wijzer?

Over de middelbare leeftijd bestaan allerlei meningen, vooroordelen en mythes. Jaap Spaans toetst deze opvattingen aan de wetenschap. Wat is er van waar? Op een leuke manier schrijft hij over de volgende thema’s: lichamelijke en mentale veranderingen, werk, relaties, toekomst en verleden. Ook doet hij aanbevelingen, zodat je je niet laar leiden door vooroordelen die wellicht onjuist zijn. 

Want midlife is een belangrijke en bijzondere periode in je leven, die veel goeds met zich mee kan brengen.

Handboek Midlife - John O'Connell

Ben je boven de 40? Maak je je zorgen dat je leven anders is uitgepakt dan je je had voorgesteld? Groei je uit al je kleren?
Overweeg je een huis buiten de stad? Voel je je een stuk beter na een paar glazen wijn? Nou vooruit, een halve fles?

Dan is dit het boek voor jou! 

Het ene moment ben je een zorgeloze twintigjarige, je niet bewust van de kleinere beslommeringen in de wereld om je heen, het volgende maak je je druk over verkeersdrempels, benzineprijzen en de onopgevoede kinderen van anderen. Als je een popsong hoort van vroeger, die je toen niet eens zo goed vond, raak je ineens geëmotioneerd. En wat ben je niet allemaal vergeten sinds je op school zat? Differentiaalrekenen? De wet van Boyle? De chemische aanduiding voor zilver?

Dit boek bevat alles waar je als veertigplusser rekening mee moet houden. De do’s en don’ts van lichaamsverzorging. De beste woonplaatsen voor midlifers. Wat je niet moet dragen. Wat je wel moet kunnen. De dingen die je helpen langer te leven. De therapie tegen nostalgie. Voedsel waar je nu echt te oud voor bent. Waarom mannen schuurtjes nodig hebben. Dingen waar je je op kunt verheugen als je nóg ouder wordt… En nog veel meer.

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: