makkelijkafvallen
Bestel jouw exemplaar >>>

Deel dit artikel

'Wij willen gangster worden' is het boek geschreven door George Boellaard. Waar het boek over gaat en waar je het kunt kopen, lees je in deze review.

Wij willen gangster worden - Review

Wij willen gangster worden” beschrijft de jonge jaren – tussen1966 en 1977 – van de eerste criminele activiteiten in aanloop naar de Heineken ontvoering. De Heineken ontvoering vond uiteindelijk plaats in 1980. 

Je leest in het boek “Wij willen gangster worden” onthullende details over onder andere de eerder uitgevoerde gewelddadige overvallen. Lees er alles over in deze recensie.

george boellaard - wij willen gangster worden - recensie
Ik wil meer van het boek zien > >

Samenvatting van het boek

Wie niet steelt of erft, zal werken tot hij sterft. Veel geld vergaren, dat was hun doel. De misdaad fascineerde. En lokte.  

Na de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in november 1983 werden Jan Boellaard, Frans Meijer, Cor van Hout en Willem Holleeder van de ene op de andere dag de bekendste criminelen van Nederland. Tot dan toe hadden ze alle vier een nagenoeg blanco strafblad, op een paar kruimeldiefstallen en wat kleine vergrijpen na. Ze stonden op geen enkele manier bij de Amsterdamse politie bekend als zware criminelen. 

Ook tijdens het proces na de ontvoering hielden de mannen het verhaal in stand dat ze een groepje ‘gewone Amsterdamse jongens’ waren. Niets was minder waar. 

Ook toen al had de recherche sterke aanwijzingen dat ze in de jaren voor de Heinekenontvoering betrokken waren geweest bij een woeste schietpartij en een aantal gewelddadige overvallen die nooit werden opgelost. 

Bij gebrek aan bewijs werden de ‘bloedgabbers’ alleen voor de ontvoering veroordeeld. In 1991 werden ze van verdere rechtsvervolging ontslagen. Aan het mysterie van de overvallen veranderde al die jaren niets. Tot nu… Wij willen gangster worden voert de lezer terug naar het Amsterdam van de jaren zestig en zeventig. Het vertelt de fascinerende geschiedenis van de opkomst van de latere Heineken-ontvoerders. Het zijn de jonge jaren (1966 – 1977) van Jan Boellaard, Frans Meijer en Cor van Hout. Hij heeft een atelier voor de restauratie van voornamelijk Hollands en Vlaamse meesterschilderijen. Zijn opdrachtgevers zijn vooral kunsthandelaren en belangrijke collectioneurs. In zijn vrije tijd werkte hij met onderbrekingen zes jaar aan ‘Wij Willen Gangster Worden’

De eerste serie overvallen

George Boellaard is de acht jaar oudere broer van Jan Boellaard. Jan Boellaard stond in 2013 met een stapel ordners in zijn handen waarin zijn memoires zaten. Jan zei  “Dit kan zo in een Hollywood film”.

Jan Boellaard bekent in het boek dat hij betrokken was bij de eerste serie bankovervallen. Deze vonden plaats in de jaren 70. Dus ruim voor de Heinekenontvoering die in 1983 plaats had gevonden. 

De eerste overval vond plaats in 1974. De 16 jarige Cor van Hout had toen twee jassen aan om zijn magere postuur te verhullen. Boellaard en Meijer hadden op dat moment nog een baan. Zij moesten zich destijds ziek melden om meer voorverkenningen te kunnen doen. 

ComputerComputer

De criminele groep Epancratius

Epancratius was de criminele groep waarbij Willem Holleeder zich destijds nog niet had aangesloten. 

Het was pas na de Heinekenontvoering dat de politie een link had gelegd met het criminele drietal. Zij zijn hiervoor nooit meer veroordeeld. Want alle overvallen waren erg goed voorbereid. Het drietal is er nog nooit voor opgepakt. 

De overval op het gemeentegirokantoor in Amsterdam in 1976 was de meest bizarre. De drie overvallers hadden automatische wapens bij zich waarmee ze het kantoor naar binnen stormde. Met een aangemeerde speedboot zijn zij al schietned ontkomen. 

Boellaard, Meijer en Van Hout hebben het nooit eerder gehad over hun criminele aanloop naar de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Nadat Jan Boellaard in 1994 na een wilde achtervolging een douanier had doodgeschoten, schreef Boellaard zijn memoires op het moment dat hij in de gevangenis zat. In totaal gaat het om ruim 1500 pagina’s. In zijn memoires beschrijft hij hoe er vriendschap werd gesloten Van Hout en Meijer. 

Onder de leus ‘wie niet steelt of erft, zal werken tot hij sterft’ pleegden de drie hun eerste inbraken.

Inzicht in de criminele ontwikkelingen

George Boellaard heeft de verhalen op papier vastgelegd. Hij beschrijft zijn broer Jan als zeer joviaal en gul. Maar ook als een niet al te leuk mens. 

Het eerste deel gaat over de jaren 1966 tot 1977. Deze jaren geven een goed inzicht in de criminele ontwikkeling van de Heinekenontvoerders. 

Het tweede deel van het boek gaat over de jaren richting de Heinekenontvoering. Hierin gaat Boellaard onder meer in op de geruchtmakende overval op de Makro in Duivendrecht. Deze vond plaats in 1980. 

De uitgever heeft het boek in stilte gedrukt en verspreid. Eigenlijk zou het boek al in 2019 zijn uitgebracht. Maar om onbekende reden had Jan Boellaard dit tegengehouden. 

Waar kan ik het boek 'Wij willen ganster worden' kopen?

Het boek ‘Wij willen gangster worden’ van George Boellaard kun je kopen bij Bol.com.

Is 'Wij willen gangster worden' er ook als e-book?

Ja, het boek ‘Wij willen gangster worden’ is ook verkrijgbaar als e-book

Over George Boellaard

George Boellaard (1960) is afgestudeerd als historicus. Hij heeft een atelier voor de restauratie van voornamelijk Hollands en Vlaamse meesterschilderijen. 

Zijn opdrachtgevers zijn vooral kunsthandelaren en belangrijke collectioneurs. 

In zijn vrije tijd werkte hij met onderbrekingen zes jaar aan ‘Wij Willen Gangster Worden’.

Specificaties van het boek

Specificaties van het boek ‘Wij willen gangster worden’

Verschijningsdatum: juni 2021
Afmetingen:  23,1 x 15 x 2,7 cm
Aantal pagina’s: 288 
Auteur: George Boellaard
EAN / ISBN: 9789089753649

EreadersEreaders

Gratis Webinar: Stoppen met roken

stoppen met roken inschrijven
Gratis Webinar: Stoppen met roken!

Ook interessant: